onsdag 25 juni 2025

Böngryta

Det här är ett bra grundrecept på en mycket lättlagad och användbar böngryta. Utgå gärna från den här grunden och omvandla den sedan till det du vill. Mer grönsaker för en matigare vegansk version, chorizo eller annan korv för en köttversion. Själv skall jag tillsätta broccoli i buketter, morötter i tunna skivor och paprika i strimlor när jag gör den nästa gång. Kanske kommer jag servera någon sorts korv eller kycklingfilé som tillbehör. Den blir helt enkelt der du gör den till. Men utgå ifrån det här:

(3-4 portioner, hur många den räcker till beror på hur mycket du tillsätter)
2 vitlöksklyftor, pressade
1 gul lök, hackad
1 tsk cayennepeppar
1 msk curry
1 liten förpackning kokosmjölk
1 burk krossade tomater
2 burkar valfria bönor, avsköljda
ca 65 gr färsk spenat
salt och peppar
(ev lite vatten eller shalottenlöksfond)

Fräs pressad vitlök, en hackad lök och alla kryddor i olja i en stekpanna. Tillsätt kokosmjölken, de krossade tomaterna och alla bönor. Låt allt puttra i ca 10 min. Smaka av. Tillsätt spenaten och låt allt puttra tills spenaten mjuknat (tillsätt en näve i taget eftersom spenaten måste mjukna och få plats i stekpannan). Servera med basmatiris, gärna Amiri.

söndag 22 juni 2025

Fragole al limone

Det här är ett vanligt sätt att servera jordgubbar i Italien och det är bara så gott! Inga tillbehör behövs, ingen glass eller grädde, bara citron och socker. Det är också ett jättebra sätt att ta vara på jordgubbar som stått lite längre i kylen och inte ser så fräscha ut längre. Det är dock viktigt att de få tid att stå och marinera ca 30 minuter. Servera gärna med lite mynta eller citronmeliss som dekoration.

(4 personer)
1 liter jordgubbar
saften av 1 citron
ca 1/2 dl strösocker

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Strö över sockret och pressa över citronsaften. Blanda väl. Låt stå och marinera i minst 30 minuter. Dekorera ev med lite citronmeliss eller mynta och lite rivet citronskal.

söndag 25 maj 2025

Mozzarella Caprese

Caprese åt jag för första gången i Italien på 80-talet. Där serverar man en hel mozzarellaboll per person men det tycker jag blir för mycket om man serverar rätten som förrätt. Mängden mozzarella och tomat går att anpassa beroende på om rätten serveras som förrätt eller som en lättare lunchrätt. Huvudsaken är att det är lika mycket tomat som mozzarella. Ibland tärnar jag osten och tomaterna och serverar i en liten skål av något slag annars är det traditionella att skiva dem.

(2-3 portioner)
2 mozzarella
2 stora tomater
några blad bsilika
olivolja
balsamvinäger

Skiva tomaterna och mozzarellan tunnt. Varva på en tallrik. Droppa över lite olivolja av god kvalitet och lite balsamvinäger. Dekorera med basilika. Servera!

lördag 24 maj 2025

Moules frites

Gammal favorit som åtminstone en av er älskade som barn. Det här brukade vi äta på restaurang Des Voyageurs vid Place Saint Louis i Aigues Mortes under somrarna i Frankrike. Jag har alltid lagat det ofta. I en riktigt Moules frites skall det ingår lite grädde (annars kallas det Moules Marnières) men jag brukar hoppa det, spadet äter man ju inte upp ändå!

(2 portioner)
1 kg färska blåmusslor
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
0,25 msk mortlade fänkålsfrön
1 dl torrt vitt vin
(1 dl vispgrädde)
persilja eller dill, finhackad
smör eller olja, till stekning
salt och peppar

Skölj musslorna och dra bort "skägget". Knacka musslorna mot något hårt, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor kastrull utan att de tar färg. Tillsätt vin (och ev grädde) och låt koka upp. Vänd ner musslorna när det kokat rejältoch lägg på locket. Lägg på ett lock och låt koka kraftigt ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då. Salta och peppara. Dekorera med dill eller persilja och servera med pommes frites och aioli.

torsdag 8 maj 2025

Lax med fransk potatissallad och grön sparris

Festlig, lätt lunchrätt som är enkel att tillaga. Du kan använda rökt eller gravad lax. Här hade jag kommit över gravad lax med kort datum så det blev dessutom en ganska billig rätt. Dock lyxade jag till det med färskpotatis, som kostade skjortan, men det blir så mycket godare potatissallad med ljummen färskpotatis, så deen här gången fick det vara värt det.

(4 portioner)
300 g lax i skivor (rökt eller gravad)
800-900 g potatis (helst små färskpotatisar)
1 pkt grön sparris
lite dill och persilja
1 liten rödlök i skivor eller lite purjolök eller salladslök<
1 msk kapris
4 msk olivolja
2 msk vinäger
2 msk Dijonsenap
lite salt och peppar

Skala potatisen eller tvätta och skrapa färskpotatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Låt ånga av. Blanda under tiden till dressingen och bryta av den nedersta delen på sparrisen, samt skär sparrisen i bitar. När potatisen är hanterbar skär du den i mindre bitar eller ev i halvor om det är små potatisar. Blanda den med dressingen, löken, kaprisen och dill/persilja. Rör om och låt den dra till sig dressingen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter. Låt rinna av och blanda sedan med potatisen. Servera potatisen avsvalnad med laxen på toppen.

söndag 4 maj 2025

Kreolskans söndagsgryta

Det här receptet är absolut inte mitt eget utan det fanns med i "Allt om Mat" 1975. Jag har dock lagat det ofta de senaste 30+ åren och ni fick det ofta som små. Det här är min variant.

(5-6 portioner)
900 g fläskfilé
2-3 ölkorvar
1 röd paprika
1 tsk mejram
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1,5 dl syltlök
1,5 dl svarta oliver- utan kärnor
1,5 dl cornichons
3 dl vispgrädde
2 dl vatten
2 msk majsstärkelse (Maizena)

Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm breda skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan. Stek korven i en gryta under omrörning tills den fått fin färg. Ta upp korven på ett fat. Bryn köttet i fettet efter korven tills det fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt den steka med i ca 2 min. Krydda med mejram, salt och peppar. Blanda ner syltlök, oliver och cornichons i grytan och häll på grädde och vatten. Låt sjuda utan lock i ca 5 min. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner redningen i grytan. Låt koka upp. Servera grytan med ris.

lördag 29 mars 2025

Pulled pork-burgare med coleslaw och picklad rödlök

Pulled pork är enkelt och relativt billig mat, men man måste ha gott om tid, det tar åtminstone 2-3 timmar. Ner med köttet i en gryta, på med alla ingredienser, sedan sköter det sig själv i ugnen. Bra bjudmat eftersom man kan förbereda allt dagen innan. Serverad i hamburgerbröd blir det ett utmärkt alternativ till traditionell hamburgare.

(3-4 portioner)
500 gr fläskkarré
1/2-1 msk spiskummin
1/2 msk smoked paprika
Chiliflakes
Salt
en nypa socker
Espilettpepppar
1 dl BBQ-sås
drygt 1/2 flaska porter

Coleslaw:
350g strimlad vitkål
1 morot
0,5 dl majonnäs
2 dl crème friche
salt, svartpeppar
1 tsk lökpulver

Picklad rödlök:
2 röda lökar 4 msk strösocker 1 krm salt 2 msk ättiksprit (12%) 4 msk vatten

Strimla vitkålen tunt med en kniv eller mandolin. Grovriv moroten på ett rivjärn. Blanda majonnäs, crème fraiche, lökpulver, salt och peppar. Vänd ner kål och morötter och blanda allt. Ställ kallt i åtminstone ett par timmer, helst mer.
Skala och skiva rödlöken. Lägg lökskivorna i en burk och häll på strösocker, salt, ättiksprit och vatten. Sätt på locket och skaka tills sockret löst upp sig. Låt burken stå framme i några timmar och dra. Skaka burken då och då.
Skölj av köttet och torka av det. Ringla olja i botten på en ugnsgryta. Lägg i köttet. Pressa i vitlök och häll på alla de andra ingredienserna. Sätt på locket och ställ in grytan i 200°C i 2 timmar. Vänd på köttet efter 1 timme. Trasa köttet med två gafflar. Går det inte lätt att dra köttet i bitar så åker det in i ugnen en stund till.
Servera i hamburgerbröd med coleslaw och picklad rödlök, ev med klyftpotatis.

fredag 28 mars 2025

Citronglass

Den här glassen brukade jag göra förr. Av någon anledning har jag inte gjort den på många, många år. Dags att starta igen!

(6-8 portioner)
250 g Kesella
3 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 citron

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa kesella, äggulorna och sockret med finrivet skal av citronen och saften. Vispa grädden. Vispa äggvitorna till ett hårt skumm i en annan bunke och bland sedan med äggvitorna och blanda med kesellablandningen. Häll i en form och frys i minst 4 timmar. Rör om några gånger under infrysningen. Låt stå i kylen ca 30 minuter före servering.<

torsdag 20 mars 2025

Fiskgratäng

En klassisk rätt som förstås blir godare med färska fiskfiléer men också fungerar fint med frysta, som ju är billigare. Man kan också göra rätten med annan fisk, t ex torsk eller sej, men den blir förstås lite annorlunda så eftersom man inte kan rulla ihop fileerna utan då får lägga den direkt i formen. Rätten är ganska enkel att förenkla eller förfina beroende på om man har tillgång till t ex med skaldjur av olika slag etc. Här har jag gjort en "mitt i mellan" variant på färska rödspätta filéer och lite frysta räkor.

(4 portioner)
600 g rödspättafilé (för lyxigare variant välj rödtunga, bergstunga eller t o m sjötunga)
3 dl grädde
1 dl vatten eller vitt vin
15-20 räkor, skalade
1 påse varma koppen - räkor
(ev några klickar krabbpastej)
salt och peppar
ev lite fiskfond
dill

Till potatismoset:
800 g potatis
1/2 dl mjölk
30 g smör
1 ägg
salt och peppar

Sätt ugnen på 175°. Skala och koka potatisen. Medans potatisen kokar smörjer du en ugnsfast form. Salta och peppra fiskfiléerna och rullar ihop dem (ev med en liten klick krabbpastej i mitten och lägg dem i mitten av den ugnsfasta formena. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Tillsätt smöret, mjölken, ägget och smaka av med salt och peppar. Klicka eller spritsa ut moset runt fisken. Värm upp grädden och vispa i pulvret från räksoppan. Smaka av med peppar, salt och ev lite fiskfond. Häll såsen över fisken och gratinera i ugnen tills topparna på potatismoset börja få färg (ca 25 min). Ta ut, strö över de skalade räkorna och dekorera med dill.

fredag 7 mars 2025

Pasta alla vodka

Det råder delade meningar om varifrån det här receptet kommer, USA eller Italien. I USA var den tydligen populär på nattklubbar undder 80-talet men jag åt den första gången i Rom när jag tillbringade några veckor där på våren 1981. Under senare år har jag faktiskt inte sett den på någon meny, någonstans i Italien (och ingen annanstans heller). Hur som helst förtjänar den att återupplivas för det är en väldigt god pastarätt. Gillar man tomat kan man istället för tomatpurén använda en burk krossade tomater. Jag fick den med penne (penne alla vodka) när jag åt den i Rom, men man kan förstås ta vilken sort man vill, det är vodkan som spelar huvudrollen i denna rätt. Om du är vegan eller vegetarian hoppar du helt enkelt över pancetten/baconen och ersätter grädden och osten med veganskt alternativ.

(4 portioner)
350 g pasta
25 g smör
125 g pancetta eller bacon i tärningar
4 msk vodka
200 ml vispgrädde
3 msk tomatpurée
lite finhackad persilja
salt och peppar
parmesanost

Sätt på ugnen på 200°. Skär pacettan eller baconen i mindre tärningar (det går enklast att skära skivad bacon om den är fryst). Stek i långpanna i ugnen tills tärningarna tar färg men inte blir brända. Du kan naturligtvis steka på spisen men det osar så förskräckligt så jag föredrar att tillaga bacon i ugnen. Koka under tiden vatten till pastan. Lägg i pastan och låt koka enligt instuktionerna på paketet. Flytta över pancettan/baconen till en stekpanna och slå över vodkan. Låt koka några minuter och slå sedan över grädden, tomatpuréen and persiljan. Låt puttra 5 minutes eller tills såsen tjocknat. Krydda med salt och peppar. När pastan är klar blandar du den med såsen. Servera med parmesanost.

tisdag 4 mars 2025

Pasta allo scarpariello

Det här är en enkel vardagsrätt från Neapeltrakten. Egentligen skall det vara pacceripasta (såsen skall kunna rinna in i rören) men det går förstås bra med vilken pastasort som helst. Det skall också, egentligen, vara hälften peccorino och halften parmesanost, men jag är tyvärr inte så glad i peccorino så jag tar enbart parmesan. Rätten är vegetarisk men det går förstås lätt att göra den vegansk genom att byta ut parmesanen mot veganskt alternativ.

(4 portioner)

400-500 g mezzi paccheri eller annan kort, ihålig pastasort
3-4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 250 gr körsbärstomater, halverade
1 burk körsbärstomater
1-2 dl parmesanost, riven
salt och peppar
chiliflakes
1 knippe färsk basilika

Koka upp vatten till pastan. Salta när det kokar. Häll oljan i en stekpanna. Tillsätt lite, lite vatten innan oljan blir för varm och pressa sedan i vitlöksklyftorna. Detta gör att vitlöken inte bränns så lätt. Tillsätt chiliflaken och rör om. Häll i de färska, halverade körsbärstomaterna och låt puttra i oljan. Häll i pastan i det kokande vattnet. Börja ta tiden, det är pastan som avgör när maten är klar. Såsen kan vänta på svag värme om det behövs. När tomaterna börjar mjukna pressar du dem försiktigt med en gaffel eller potatismosstöt. Tillsätt burktomaterna med såsen. Salta och peppara samt smaka av om det behövs mer chiliflakes. Låt puttra ihop och pressa försiktigt de konserverade tomaterna också. Riv över hälften av basilikan i grova bitar. När pastan är färdigkokt spar du i kopp av kokvattnet innan du slår av den och häller den i pannan med såsen. Rör om och tillsätt parmesanen. Späd med lite av kokvattnet tills konsistensen blir krämig. Strö över mer basilika och servera genast.

söndag 2 mars 2025

Ädelostfylld kycklingfilé i dijonsås

Den här rätten är festlig och framför allt såsen är jättegod! Man tar så mycket ädelost man vill och styrkan kan varieras med val av ädelost. Mildast blir den med Gorgonzola dolce, starkast med Roquefort.

(4 portioner)
4 fina kycklingfileér
4 -8 baconskivor
ädelost av valfri sort
1 stor schalottenlök
10-15 champinjoner i skivor
5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond eller 1 kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk dijonsenap (smaka av för ev mer)
1 msk tomatpure
salt och peppar
persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfilén och stek den hastigt i olja i en stekpanna på hög värme så den får färg. Ta upp kycklingen och skär ett litet snitt på mitten i varje file. Stoppa in en bit ädelost, vira en baconskiva runt varje och lägg kycklingen i en oljad form. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter. Fräs under tiden svampen på hög värme i stekpannan utan smör eller olja. Hacka löken, fräs den i lite olja tills den mjuknat. Häll i grädden och resten av ingredienserna. Sänk plattan och låt det puttra ca 10 minuter på svag värme. Ta ut kycklingen när den är klar, lägg i fileérna i såsen och åt det småputtra några minuter. Strö över persilja och servera med tex ugnsbakade rotfrukter!

söndag 23 februari 2025

Moussaka med horiatiki och tsatsiki

Moussaka åt jag för första gången i Grekland 1975. Med mig hem köpte jag sedan en aubergine för att kunna prova att laga rätten hemma. Det känns konstigt nu att tänka sig att det var en grönsak som var mer eller mindre omöjlig att få tag på på den tiden i Sverige. Att den var så sällsynt medförde att jag ibland lagade rätten med enbart potatis, fast det blir gott det också även om det inte är det minsta autentiskt. Vad som dock är väldigt viktigt för smaken är att man har med lite kanel i köttfärssåsen! Numera lagar jag oftast Moussaka med hälften aubergine och hälften potatis i skivor (man kan också ta med lite zucchini, om man vill). Det blir lite mer stadga i rätten med potatis i och det är inte alls ovanligt att man gör så i Grekland.. En bra Moussaka skall kunna stå "rak i ryggen" och får absolut inte rinna ut på tallriken. Servera den med tzatziki, en god grekisk sallad (horiatiki) och gott vitt bröd.

(4- 5 portioner)
ca 2 st auberginer
lika mycket potatis

Till köttfärssåsen:
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 gr nöt- eller lammfärs
2-3 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 burk vatten (använd den tomaterna låg i och se till att du får med all kvarvarande tomat)
ca 1 msk kalvfond
2 msk tomatpuré
salt och nymald svartpeppar
2 tsk oregano
2 krm kanel
några kryddpepparkorn och ett par hela nejlikor (mortlade)

Till mjölksåsen:
3 dl mjölk
2 1/2 msk mjöl
1/2 tsk salt
1 krm riven muskotnör
1 dl riven ost
2 ägg

Tsatsiki:
1/2 l grekisk eller turkisk yoghurt
1 gurka
1/2 tsk salt
1-2 pressade vitlöksklyftor
lite svartpeppar
1 msk olivolja
ev lite hackad dill

Horiatiki
3-4 stora tomater
1/2-1 gurka
1/2-1 grön parika
1/2 skivad rödlök
10-12 svarta oliver
150 gr fetaost
1 msk olivolja
en skvätt vinäger av något slag
lite oregano

Sätt på ugnen på 200°. Skala potatisen och skär dem i tjocka skivor. Sätt åt sidan tills senare. Skär auberginerna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en ugnsplåt, ringa över olivolja och strö över lite salt. Ställ in i ugnen 10-15 minuter tills auberginerna har fått lite färg. Skala och hacka lök och vitlök och stek i en kastrull. Tillsätt färsen lite i taget och rör om. Tillsätt tomatpurén och krydda. Häll på de krossade tomaterna och fyll sedan den tomma burken med vatten och häll i kastrullen, se till att alla tomatrester kommer med. Häll i fonden och koka. Rör om ibland. Ta ut aubergineskivorna ur ugnen och låt vila.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten och låt sakta koka upp under omrörning och koka några minuter. Ta av från plattan och häll i de uppvispade äggen och osten.
Lägg 1/3 av aubergineskivorna i botten på en ugnsfast form. Täck med 1/3 av potatisskivorna. Häll över 1/2 av köttfärssåsen. Täck med nästa 1/3 av auberginen och potatisen. Häll sedan över kvarvarande köttfärssås och täck med resten av aubergine/potatis. Häll till sist över mjölksåsen och sätt in formen i ugnen under 45 minuter.
Under tiden moussakan gräddas gör du tsatsikin. Skölj gurkan och riv den grovt. Salt och låt den stå några minuter. Pressa ur vattnet som dras ut ur gurkan och blanda gurkraspet med yoghurt, vitlök och peppar (+ ev lite finhackad dill). Häll över olivoljan och lägg en svart oliv på toppen.
Skär alla grönsakerna i ganska stora bitar. Blanda med oliverna och lägg till den skivade rödlöken. Strö över fetaost i bitar och häll över olja och vinäger. Toppa med lite oregano. Servera allt tillsammans med gott vitt bröd.

Farfalle alla Romagnola

Det här är ett av mina allra äldsta recept. Jag har ingen aning om var jag har fått det ifrån men förmodligen skrev jag av det från någon veckotidning i mitten av 70-talet, för jag minns att jag ofta lagade det när jag var i 20-årsåldern. Struntar man i äggen och parmesanosten så blir det ett veganskt recept.

(4 portioner)
4 portioner farfalle
1 gul lök
1 bit rotselleri
1-2 morötter (beroende på storlek)
2 krossade vitlöksklyfter
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
salt och nymald svartpeppar
oregano eller basilika
2 råa uppvispade ägg
50 gr riven parmesanost
(färsk basilka för dekoration)

Skär morötter och rotselleri i små tärningar, hacka löken fint. Fräs alltsammans i olivoljan. Blanda tomatpurén och låt fräsa med en stund. Häll sedan i krossade tomater, vitlök och kryddor. Låt putra ihop tills grönskerna mjuknat, ca 15 minuter. Smaka av och häll ev i lite vatten (och kanske lite grönsaksfond) om det verkar torrt. Blanda i de uppvispade äggen i den heta såsen och rör om. Blanda med pastan och servera tillsammans med riven parmesan. Dekorera gärna med färsk basilika. Det står inte i orginalreceptet men så var färska örtkryddor inte heller särskilt vanlig i matlagning i Sverige på 70-talet.

söndag 16 februari 2025

Spaghetti alle Vongole

Jag älskar verkligen hjärtmusslor som ju är det närmast vongolemusslor man brukar kunna komma i Sverige. Jag gillar blåmusslor också men gör man den här rätten med blåmusslor så blir det Spaghetti alle Cozze, det är ju gott det också. Då blir det dessutom ganska billig mat, vilket man i allmänhet inte kan säga om Spaghetti alle vongole. Lagar du den här rätten så ta god tid på dig, det tar två timmar att dra ut sanden ur musslorna!

(4 portioner) Till blötläggningsvattnet:
4 l kallt vatten
2 dl salt
Till själva rätten:
1 kg hjärtmusslor (eller 1 kg blåmusslor
4 portioner spaghetti eller linguine
4-5 msk olivolja
1/2 röd chili hackad
4 vitlöksklyftor hackade
1 knippe bladpersilja hackad
250 g körsbärstomater delade
1 1/2 dl vitt vin
skal från ca 1/2 citron
salt och peppar

Blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt. Häll över musslorna. Låt stå minst en timme men rör om då och då. Saltvattnet gör att musslorna släpper ifrån eventuell sand. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten. Upprepa saltvattenproceduren en gång till. Låt stå en timme. Häll av saltvattnet och spola än en gång musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga. Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, vitlök och hälften av persiljan försiktigt. Lägg i tomaterna och fräs ytterligare 4-5 min. Lägg i musslorna och rör om. Slå på vin och lägg på locket och låt koka häftigt i ca 2 min, eller tills alla musslorna öppnat sig. Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 min på svag värme under omrörning. Riv över citron, smaka av med salt och peppar. Strö över resten av persiljan och servera. OBS! Ingen parmesan till pastarätter med skaldjur eller fisk!

lördag 15 februari 2025

Pasta alla crudaiola

Det här är ett recept jag ständigt återkommer till, speciellt sommartid. Crudaiola kommer av det italienska ordet för rå och syftar på de färska tomaterna i såsen. Godast är rätten med ihålig pasta som t ex rigatoni eller penne.

(4 portioner)
4 portioner pasta
250 g mozzarella
300 g tomater (ca 3-5 st beroende på storlek)
1 burk kronärtskockshjärtan
olivolja 1 kruka färsk basilika
salt och nymalen svartpeppar

Tomatsås: 1 gul lök
olivilja
1 burk tomater (hela eller krossade)
salt och nymald svartpeppar parmesanost till serveringen

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek den lätt i lite olivolja. Tillsätt burktomaterna (dela dem om du använder hela) och salta och peppra. Låt blandningen koka ihop ca 20 minuter. Mixa till en sås medd t ex stavmixer. Skär under tiden tomatsåsen kokar mozzarellan i små tärningar. Skär också de färska tomaterna i bitar. Dela de avrunna kronärtskockshjärtana i 4 delar, fräs upp dem tillsammans med tomatbitarna i lite olivolja och tillsätt hälften av basilikan i grova bitar. Blanda ner tomatsåsen och smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan i såsen och rör om. Strö över mozzarellan och resten av basilikan. Servera med riven parmesan.

Tortiglioni del Pollarolo

Kycklinghandlarens pasta så som den tillagas i Rom. Det är inte precis någon billig rätt men har man bara marsalavin hemma (jag brukar ofta ha det eftersom det lyfter så många italienska rätter) så blir det inte så farligt dyrt i alla fall. Det skall vara stora rör till den här pastan så att såsen kan rinna in i rören, t ex tortiglioni eller rigatoni. Skulle tro att man kan göra den på strimlad quorn också samt byta ut grädden mot vegansk motsvarighet. Jag brukar ibland lägga till ärtor i pastavattnet för att få lite mer färg på rätten men det skall det egentligen inte vara.

(4 portioner)
4 portioner pasta
3 kycklingfilèer
1 tsk krossad salvia (torkad)
1/2 dl marsalavin
3-4 dl grädde av något slag
5 msk nymalen parmesan
(ev 1 dl frysta gröna ärtor)

Skär kycklingfilèerna i små bitar och bryn i smör med salvian. Häll på vinet och grädden och rör om ordentligt. Låt puttra ihop några minuter. Tillsätt hälften av parmesanosten och pastan. Servera med resten av parmesanen.

Min korv Stroganoff

Så här gör jag korv Stroganoff. Jag brukar i princip alltid använda falukorv (om jag inte gör Biff Stroganoff, men det är en helt annan femma) men man kan också tillaga den av andra typer av korvar eller helt av enkelt grillkorv i slantar. Naturligtvis går det bra att använda veganska korvar och vegansk grädde/crème fraiche också. Jag serverar alltid Stroganoff med ris och saltgurka, vilket lär vara en finsk tradition.

(4 portioner)
600 g falukorv
1 gul lök
ca 10 champinjoner skurna i kvartar
2 msk smör eller lite olivolja
0,5 dl tomatpuré
2 msk chilisås
1-2 tsk Dijonsenap
2,5-3 dl vispgrädde- eller matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
chiliflakes efter smak

Snitta och ta bort korvskinnet. Skär korven i stavar. Skala och hacka löken. Bryn korv,champinjoner och lök i smör i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré, chilisås och senap. Spädd med grädde och låt sjuda ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Smaka av med t ex chiliflakes.Servera med ris och saltgurka.

tisdag 11 februari 2025

Högsbosoppa (morotssoppa)

Den här soppan var en favoritsoppa hos er ungar under dagistiden och i skolan. Jag började inte laga den förrän ni slutat grundskolan och frågade efter den. Eftersom jag inte visste vad Högsbosoppa var för något så tog det lite tid innan jag klurade ut att det var den här morotssoppan ni menade. Soppa går förstås lätt att göra vegansk genom att steka i olja och använda ett veganskt alternativ till crème fraichen.

(6-8 portioner)
knappt 2 kg morötter
2 gula lökar
smör eller olja
2 dl crème fraiche eller veganskt alternativ
2 l vatten
4 st grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena eller idealmjöl
salt
peppar

Skala morötterna och dela hälften i små bitar. Finhacka löken och fräs upp i lite smör eller olja. Slå på 5 dl vatten och 1 st buljongtärning och låt koka upp tillsätt de tärnade morötterna och koka dem mjuka. Mixa till en jämn puré med t ex stavmixer. Tillsätt mjölet och häll i resten av vattnet och buljongtärningarna låt sjuda en stund. Under tiden, riv resten av morötterna på ett rivjärn eller i en matberedare. Tillsätt till sist de rivna morötterna och crème fraichen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

söndag 2 februari 2025

Smulpaj på äpplen

Enkel äppelpaj som du slänger ihop på några minuter. Den går lika bra att göra med rabarber, blåbär eller hallon.

(ca 4 portioner)
5-6 äpplen
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50-75 gr smör
lite malen kanel
1/2 dl socker (+ ev mer socker att strö direkt på äpplena, om de inte är så söta)

Sätt ugnen på 200 gr. Rör ihop vetemjöl, smör (ev smält om det är mycket hårt) och socker till en smulig massa. Skiva råa äpplen och lägg i en ugnsfast form. Täck med smuldegen, strö över lite kanel. Grädda i ugnen ca 25-30 minuter till fin färg. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Chou farci (fransk kålpudding)

Det här är en fransk variant på kålpudding som kan vara trevlig ibland som omväxling till vanlig kålpudding. Savoykål är inte den billigaste kålsorten men det behövs inte så många blad för den här rätten så kålhuvudet räcker till andra rätter också.

(ca 4 portioner)
1 huvud savoykål
1 gul lök, finhackad
2 morötter, finhackade
500 gr blandfärs
2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
1 lagerblad
100 gr krossade tomater
1 tsk timjan
1 ägg
smör och olivolja (till stekning)
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 gr. Koka upp en gryta med vatten. Lossa försiktigt 15-20 stora kålblad från kålhuvudet. Lägg i ett par åt gången, i kokande vatten och låt koka ca 8 minuter. Låt rinna av och svalna. Smöra en rund ugnsfast form (ca 20 cm Ø). Fodra formen med ca 4 kålblad så att hela formen täcks. Stek löken, vitlöken och morötterna försiktigt i lite olja i en stekpanna tills de mjuknar men se till att löken och vitlöken inte bränns vid. Tillsätt färsen och kryddorna och stek den smulig. Häll på tomaterna och låt puttra ihop tills nästan all vätska kokat in. Lägg i en skål och låt svalna. När färsen har svalnat blandas ägget ner i röran och lagerbladet plockas bort. Lägg ett tunt lager (ca 1 cm tjockt) stekt färs på bladen i formen, lägg sedan på ett nytt lager kålblad och fyll med mer färs. Fortsätt så tills kålbladen tar slut. Sista lagret skall vara kål. Se till att all kål är inne i formen, stoppa ner ev blad som hamnar utanför i kanten av formen. Baka i ugnen i 40-45 minuter, lägg på lite folie om bladen överst blir för mörka. Ta ut och låt svalna lite. Lägg på en tallrik/fat och vänd på det hela. Lyft försiktigt av formen. Servera genast med kokt potatis och skysås, eller kanske en potatisgratäng.

tisdag 28 januari 2025

Äppelmos med kanel

0,5 kg äpplen (ca 5 st)
0,5 dl strösocker
1/2 dl vatten
1/4 tsk kanel

Skala, rensa bort kärnhus och skär äpplena i grova bitar. Lägg efterhand i bitarna i en kastrull med kallt vatten så de inte mörknar. Häll av vattnet och slå på socker och vatten till kokningen. Sjud och rör om ofta så att det inte bränner i botten. Koka 10-15 minuter, tills äpplena känns mjuka. Mixa med mixerstav eller gaffel för grövre konsistens. Tillsätt kanelen och blanda noga. Häll upp moset i väl rengjorda varma burkar och sätt genast på lock. Förvara kortare tid i kylen eller längre tid i frysen.