Ytterligare ett recept där man kan byta ut grönsaker efter vad man har hemma. Idag hade jag inte någon rotselleri utan bara stjälkselleri men jag hade istället ett halvt blomkålshuvud, så jag bytte helt enkelt. Dessutom drygade jag ut de gröna linserna med lite röda. Gott blev det i alla fall. Receptet baserar sig på ett recept av Yvonne Sensoli som var matredaktör på Damernas Värld på 70-talet. Tyvärr var recepten på den tiden inte så där väldigt välkryddade så jag drar på med lite mer smaker än vad det var i originalreceptet.
(4 portioner)
2 dl gröna linser
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 stor morot, i stavar
1/2 sellerirot, i stavar
2 gula lökar, i skivor
1/2 purjolök, i skivor
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk tomatpuré
1 pkt krossade tomater
örtsalt, peppar, chiliflakes, mejram, kyndel, timjan
Koka linserna med buljongtärningen i vattnet 15-20 minuter under lock. Fräs under tiden upp grönsakerna i olivoljan i en gryta. Tillsätt tomatpuréen och de krossade tomaterna och låte koka ihop. Häll över linserna och rör om. Smaka av med kryddorna och späd ev med lite mer vatten om det bir för tjockt. Servera med ett gott surdegsbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar