söndag 2 mars 2025

Ädelostfylld kycklingfilé i dijonsås

Den här rätten är festlig och framför allt såsen är jättegod! Man tar så mycket ädelost man vill och styrkan kan varieras med val av ädelost. Mildast blir den med Gorgonzola dolce, starkast med Roquefort.

(4 portioner)
4 fina kycklingfileér
4 -8 baconskivor
ädelost av valfri sort
1 stor schalottenlök
10-15 champinjoner i skivor
5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk kycklingfond eller 1 kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
1 msk dijonsenap (smaka av för ev mer)
1 msk tomatpure
salt och peppar
persilja

Sätt ugnen på 200 grader. Putsa kycklingfilén och stek den hastigt i olja i en stekpanna på hög värme så den får färg. Ta upp kycklingen och skär ett litet snitt på mitten i varje file. Stoppa in en bit ädelost, vira en baconskiva runt varje och lägg kycklingen i en oljad form. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter. Fräs under tiden svampen på hög värme i stekpannan utan smör eller olja. Hacka löken, fräs den i lite olja tills den mjuknat. Häll i grädden och resten av ingredienserna. Sänk plattan och låt det puttra ca 10 minuter på svag värme. Ta ut kycklingen när den är klar, lägg i fileérna i såsen och åt det småputtra några minuter. Strö över persilja och servera med tex ugnsbakade rotfrukter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar