En boeuf Bourguignon är en perfekt bjudrätt som man med fördel kan laga till i förväg och sedan bara värma upp. Stressfri mat, med andra ord. Visserligen inte direkt billig men inte jättedyr heller. Grytbitar av nöt brukar man kunna hitta till ganska bra priser och vill man kan man dryga ut med mer grönsaker eller svamp. Dessutom går grytan att laga på oumph eller andra vegobitar eller t o m på kikärter så den kan relativt lätt bli vegansk eller vegetarisk. Under våra år i Bourgogne fick vi, av någon anledning, den alltid serverad med tagliatelle men i Sverige brukar den serveras med potatismos. Vilket som helst går bra också med kokt potatis, speciellt när potatisen är ny och färsk på försommaren.
(6 portioner)
ca 1 - 1 1/2 kg högrev eller grytbitar av nöt, alternativt motsvarande mängd Oumph eller vegobitar
2 msk smör, margarin eller olja
salt och peppar
1-2 lagerblad
1 stor purjolök
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4-6 dl rödvin (eller vatten och buljongtärning)
(ev 1 liten bit apelsinskal)
1 tsk timjan
2-3 mak tomatpuré
ca 15 små, steklökar eller ca 1/2- 1 dl syltlök
200 gr små champinjoner
lite pesilja eller färsk timjan
Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Bryn långsamt i omgångar i en stekpanna. Flytta efterhand över köttet till en gryta och vispa ur stekpannan med lite vatten när du är klar. Häll över köttet i grytan. Använder du vegobitar eller Oumph lägger du istället undan det på ett fat för senare uppvärmning. Tillsätt det mesta av vinet till grytan och lägg i lagerblad, skalad morot i tjocka slantar, skalad gul lök i klyftor, strimlad purjolök, apelsinskal, tomatpuré, och kryddor. Koka tills grönsakerna är klara eller 1-2 timmar om du använder kött. Skala under tiden smålökarna. Koka dem ev i ett par minuter så går det lättera av få av skalen. Bryn lökarna och svampen och lägg dem i grytan. Lägg i pressad vitlök. Smaka av med kryddor och tillsätt 1-2 msk mjöl ut rört i vatten eller vin. Tillsätt mörk kinesisk soja så att rätten inte blir lila om du använder en icke emaljerad gjutjärnsgryta. Strö över persilja och servera med valfritt tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar