söndag 16 februari 2025

Spaghetti alle Vongole

Jag älskar verkligen hjärtmusslor som ju är det närmast vongolemusslor man brukar kunna komma i Sverige. Jag gillar blåmusslor också men gör man den här rätten med blåmusslor så blir det Spaghetti alle Cozze, det är ju gott det också. Då blir det dessutom ganska billig mat, vilket man i allmänhet inte kan säga om Spaghetti alle vongole. Lagar du den här rätten så ta god tid på dig, det tar två timmar att dra ut sanden ur musslorna!

(4 portioner) Till blötläggningsvattnet:
4 l kallt vatten
2 dl salt
Till själva rätten:
1 kg hjärtmusslor (eller 1 kg blåmusslor
4 portioner spaghetti eller linguine
4-5 msk olivolja
1/2 röd chili hackad
4 vitlöksklyftor hackade
1 knippe bladpersilja hackad
250 g körsbärstomater delade
1 1/2 dl vitt vin
skal från ca 1/2 citron
salt och peppar

Blanda 2 l kallt vatten med 1 dl salt. Häll över musslorna. Låt stå minst en timme men rör om då och då. Saltvattnet gör att musslorna släpper ifrån eventuell sand. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten. Upprepa saltvattenproceduren en gång till. Låt stå en timme. Häll av saltvattnet och spola än en gång musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga. Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs chili, vitlök och hälften av persiljan försiktigt. Lägg i tomaterna och fräs ytterligare 4-5 min. Lägg i musslorna och rör om. Slå på vin och lägg på locket och låt koka häftigt i ca 2 min, eller tills alla musslorna öppnat sig. Vänd ner nykokt pasta i musselkastrullen och låt dra i minst 2 min på svag värme under omrörning. Riv över citron, smaka av med salt och peppar. Strö över resten av persiljan och servera. OBS! Ingen parmesan till pastarätter med skaldjur eller fisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar