onsdag 30 juli 2025

Stekt panerad ost

Typiskt restaurangmat, men det är inte svårt att göra hemma heller, bara lite kladdigt och stressigt. Det är viktigt att man dubblepanerar och att man är noggrann för annars rinner osten ut och smälter i pannan istället. Skär osten, helst Edamer, i 1-1,5 centimeter tjocka skivor. Doppa skivorna i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd i den ordningen, sedan i ägg och ströbröd ytterligare en gång. Dubbelpaneringen förhindrar att osten rinner ut. Stek i het olja på relativt låg värme tills ytan blir gyllengul.

(1 portion)
1 eller 2 tjocka skivor Edamer (eller Gouda eller annan ost i kub)
1 dl vetemjöl
1 ägg
1/2 dl ströbröd

Tartarsås

0,5 dl majonnäs
1,5 msk kapris
1,5 msk hackad persilja
1 msk finhackad rödlök
1 krm rivet citronskal
Salt och peppar
Blanda majonnäsen med kapris, persilja, lök och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna rätten som på Gyllene Prag eller Krakow (2 restauranger i Göteborg som är kända för sina osträtter) med stekt potatis och någon sorts kålsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar