torsdag 8 maj 2025

Lax med fransk potatissallad och grön sparris

Festlig, lätt lunchrätt som är enkel att tillaga. Du kan använda rökt eller gravad lax. Här hade jag kommit över gravad lax med kort datum så det blev dessutom en ganska billig rätt. Dock lyxade jag till det med färskpotatis, som kostade skjortan, men det blir så mycket godare potatissallad med ljummen färskpotatis, så deen här gången fick det vara värt det.

(4 portioner)
300 g lax i skivor (rökt eller gravad)
800-900 g potatis (helst små färskpotatisar)
1 pkt grön sparris
lite dill och persilja
1 liten rödlök i skivor eller lite purjolök eller salladslök<
1 msk kapris
4 msk olivolja
2 msk vinäger
2 msk Dijonsenap
lite salt och peppar

Skala potatisen eller tvätta och skrapa färskpotatisen. Koka den i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Låt ånga av. Blanda under tiden till dressingen och bryta av den nedersta delen på sparrisen, samt skär sparrisen i bitar. När potatisen är hanterbar skär du den i mindre bitar eller ev i halvor om det är små potatisar. Blanda den med dressingen, löken, kaprisen och dill/persilja. Rör om och låt den dra till sig dressingen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter. Låt rinna av och blanda sedan med potatisen. Servera potatisen avsvalnad med laxen på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar