söndag 23 februari 2025

Farfalle alla Romagnola

Det här är ett av mina allra äldsta recept. Jag har ingen aning om var jag har fått det ifrån men förmodligen skrev jag av det från någon veckotidning i mitten av 70-talet, för jag minns att jag ofta lagade det när jag var i 20-årsåldern. Struntar man i äggen och parmesanosten så blir det ett veganskt recept.

(4 portioner)
4 portioner farfalle
1 gul lök
1 bit rotselleri
1-2 morötter (beroende på storlek)
2 krossade vitlöksklyfter
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
salt och nymald svartpeppar
oregano eller basilika
2 råa uppvispade ägg
50 gr riven parmesanost
(färsk basilka för dekoration)

Skär morötter och rotselleri i små tärningar, hacka löken fint. Fräs alltsammans i olivoljan. Blanda tomatpurén och låt fräsa med en stund. Häll sedan i krossade tomater, vitlök och kryddor. Låt putra ihop tills grönskerna mjuknat, ca 15 minuter. Smaka av och häll ev i lite vatten (och kanske lite grönsaksfond) om det verkar torrt. Blanda i de uppvispade äggen i den heta såsen och rör om. Blanda med pastan och servera tillsammans med riven parmesan. Dekorera gärna med färsk basilika. Det står inte i orginalreceptet men så var färska örtkryddor inte heller särskilt vanlig i matlagning i Sverige på 70-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar