fredag 7 mars 2025

Pasta alla vodka

Det råder delade meningar om varifrån det här receptet kommer, USA eller Italien. I USA var den tydligen populär på nattklubbar undder 80-talet men jag åt den första gången i Rom när jag tillbringade några veckor där på våren 1981. Under senare år har jag faktiskt inte sett den på någon meny, någonstans i Italien (och ingen annanstans heller). Hur som helst förtjänar den att återupplivas för det är en väldigt god pastarätt. Gillar man tomat kan man istället för tomatpurén använda en burk krossade tomater. Jag fick den med penne (penne alla vodka) när jag åt den i Rom, men man kan förstås ta vilken sort man vill, det är vodkan som spelar huvudrollen i denna rätt. Om du är vegan eller vegetarian hoppar du helt enkelt över pancetten/baconen och ersätter grädden och osten med veganskt alternativ.

(4 portioner)
350 g pasta
25 g smör
125 g pancetta eller bacon i tärningar
4 msk vodka
200 ml vispgrädde
3 msk tomatpurée
lite finhackad persilja
salt och peppar
parmesanost

Sätt på ugnen på 200°. Skär pacettan eller baconen i mindre tärningar (det går enklast att skära skivad bacon om den är fryst). Stek i långpanna i ugnen tills tärningarna tar färg men inte blir brända. Du kan naturligtvis steka på spisen men det osar så förskräckligt så jag föredrar att tillaga bacon i ugnen. Koka under tiden vatten till pastan. Lägg i pastan och låt koka enligt instuktionerna på paketet. Flytta över pancettan/baconen till en stekpanna och slå över vodkan. Låt koka några minuter och slå sedan över grädden, tomatpuréen and persiljan. Låt puttra 5 minutes eller tills såsen tjocknat. Krydda med salt och peppar. När pastan är klar blandar du den med såsen. Servera med parmesanost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar