Gammal favorit som åtminstone en av er älskade som barn. Det här brukade vi äta på restaurang Des Voyageurs vid Place Saint Louis i Aigues Mortes under somrarna i Frankrike. Jag har alltid lagat det ofta. I en riktigt Moules frites skall det ingår lite grädde (annars kallas det Moules Marnières) men jag brukar hoppa det, spadet äter man ju inte upp ändå!
(2 portioner)
1 kg färska blåmusslor
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
0,25 msk mortlade fänkålsfrön
1 dl torrt vitt vin
(1 dl vispgrädde)
persilja eller dill, finhackad
smör eller olja, till stekning
salt och peppar
Skölj musslorna och dra bort "skägget". Knacka musslorna mot något hårt, de som inte sluter sig eller är trasiga ska slängas. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök, vitlök och fänkål i en stor kastrull utan att de tar färg. Tillsätt vin (och ev grädde) och låt koka upp. Vänd ner musslorna när det kokat rejältoch lägg på locket. Lägg på ett lock och låt koka kraftigt ca 4 minuter, skaka kastrullen då och då. Salta och peppara. Dekorera med dill eller persilja och servera med pommes frites och aioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar