lördag 15 februari 2025

Pasta alla crudaiola

Det här är ett recept jag ständigt återkommer till, speciellt sommartid. Crudaiola kommer av det italienska ordet för rå och syftar på de färska tomaterna i såsen. Godast är rätten med ihålig pasta som t ex rigatoni eller penne.

(4 portioner)
4 portioner pasta
250 g mozzarella
300 g tomater (ca 3-5 st beroende på storlek)
1 burk kronärtskockshjärtan
olivolja 1 kruka färsk basilika
salt och nymalen svartpeppar

Tomatsås: 1 gul lök
olivilja
1 burk tomater (hela eller krossade)
salt och nymald svartpeppar parmesanost till serveringen

Börja med tomatsåsen. Finhacka löken och stek den lätt i lite olivolja. Tillsätt burktomaterna (dela dem om du använder hela) och salta och peppra. Låt blandningen koka ihop ca 20 minuter. Mixa till en sås medd t ex stavmixer. Skär under tiden tomatsåsen kokar mozzarellan i små tärningar. Skär också de färska tomaterna i bitar. Dela de avrunna kronärtskockshjärtana i 4 delar, fräs upp dem tillsammans med tomatbitarna i lite olivolja och tillsätt hälften av basilikan i grova bitar. Blanda ner tomatsåsen och smaka av med salt och peppar. Blanda ner pastan i såsen och rör om. Strö över mozzarellan och resten av basilikan. Servera med riven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar