Det här är en enkel vardagsrätt från Neapeltrakten. Egentligen skall det vara pacceripasta (såsen skall kunna rinna in i rören) men det går förstås bra med vilken pastasort som helst. Det skall också, egentligen, vara hälften peccorino och halften parmesanost, men jag är tyvärr inte så glad i peccorino så jag tar enbart parmesan. Rätten är vegetarisk men det går förstås lätt att göra den vegansk genom att byta ut parmesanen mot veganskt alternativ.
(4 portioner)
400-500 g mezzi paccheri eller annan kort, ihålig pastasort
3-4 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
ca 250 gr körsbärstomater, halverade
1 burk körsbärstomater
1-2 dl parmesanost, riven
salt och peppar
chiliflakes
1 knippe färsk basilika
Koka upp vatten till pastan. Salta när det kokar. Häll oljan i en stekpanna. Tillsätt lite, lite vatten innan oljan blir för varm och pressa sedan i vitlöksklyftorna. Detta gör att vitlöken inte bränns så lätt. Tillsätt chiliflaken och rör om. Häll i de färska, halverade körsbärstomaterna och låt puttra i oljan. Häll i pastan i det kokande vattnet. Börja ta tiden, det är pastan som avgör när maten är klar. Såsen kan vänta på svag värme om det behövs. När tomaterna börjar mjukna pressar du dem försiktigt med en gaffel eller potatismosstöt. Tillsätt burktomaterna med såsen. Salta och peppara samt smaka av om det behövs mer chiliflakes. Låt puttra ihop och pressa försiktigt de konserverade tomaterna också. Riv över hälften av basilikan i grova bitar. När pastan är färdigkokt spar du i kopp av kokvattnet innan du slår av den och häller den i pannan med såsen. Rör om och tillsätt parmesanen. Späd med lite av kokvattnet tills konsistensen blir krämig. Strö över mer basilika och servera genast.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar