tisdag 11 februari 2025

Högsbosoppa (morotssoppa)

Den här soppan var en favoritsoppa hos er ungar under dagistiden och i skolan. Jag började inte laga den förrän ni slutat grundskolan och frågade efter den. Eftersom jag inte visste vad Högsbosoppa var för något så tog det lite tid innan jag klurade ut att det var den här morotssoppan ni menade. Soppa går förstås lätt att göra vegansk genom att steka i olja och använda ett veganskt alternativ till crème fraichen.

(6-8 portioner)
knappt 2 kg morötter
2 gula lökar
smör eller olja
2 dl crème fraiche eller veganskt alternativ
2 l vatten
4 st grönsaksbuljongtärningar
1 msk maizena eller idealmjöl
salt
peppar

Skala morötterna och dela hälften i små bitar. Finhacka löken och fräs upp i lite smör eller olja. Slå på 5 dl vatten och 1 st buljongtärning och låt koka upp tillsätt de tärnade morötterna och koka dem mjuka. Mixa till en jämn puré med t ex stavmixer. Tillsätt mjölet och häll i resten av vattnet och buljongtärningarna låt sjuda en stund. Under tiden, riv resten av morötterna på ett rivjärn eller i en matberedare. Tillsätt till sist de rivna morötterna och crème fraichen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Servera med bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar