söndag 2 februari 2025

Chou farci (fransk kålpudding)

Det här är en fransk variant på kålpudding som kan vara trevlig ibland som omväxling till vanlig kålpudding. Savoykål är inte den billigaste kålsorten men det behövs inte så många blad för den här rätten så kålhuvudet räcker till andra rätter också.

(ca 4 portioner)
1 huvud savoykål
1 gul lök, finhackad
2 morötter, finhackade
500 gr blandfärs
2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
1 lagerblad
100 gr krossade tomater
1 tsk timjan
1 ägg
smör och olivolja (till stekning)
salt och peppar

Sätt ugnen på 180 gr. Koka upp en gryta med vatten. Lossa försiktigt 15-20 stora kålblad från kålhuvudet. Lägg i ett par åt gången, i kokande vatten och låt koka ca 8 minuter. Låt rinna av och svalna. Smöra en rund ugnsfast form (ca 20 cm Ø). Fodra formen med ca 4 kålblad så att hela formen täcks. Stek löken, vitlöken och morötterna försiktigt i lite olja i en stekpanna tills de mjuknar men se till att löken och vitlöken inte bränns vid. Tillsätt färsen och kryddorna och stek den smulig. Häll på tomaterna och låt puttra ihop tills nästan all vätska kokat in. Lägg i en skål och låt svalna. När färsen har svalnat blandas ägget ner i röran och lagerbladet plockas bort. Lägg ett tunt lager (ca 1 cm tjockt) stekt färs på bladen i formen, lägg sedan på ett nytt lager kålblad och fyll med mer färs. Fortsätt så tills kålbladen tar slut. Sista lagret skall vara kål. Se till att all kål är inne i formen, stoppa ner ev blad som hamnar utanför i kanten av formen. Baka i ugnen i 40-45 minuter, lägg på lite folie om bladen överst blir för mörka. Ta ut och låt svalna lite. Lägg på en tallrik/fat och vänd på det hela. Lyft försiktigt av formen. Servera genast med kokt potatis och skysås, eller kanske en potatisgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar