söndag 20 juli 2025

Kroppkakor med köttfärs

Kroppkakor är jättegott, men jag vill ha dem med stekt köttfärs i, det var så jag fick dem som barn hemma hos min mormors syster Gerda. Hon serverade dem dessutom med kaffegrädde och inte skirat smör. För min del går det bra vilket som och jag äter gärna lite stekt bacon till men vill man ha resterna av färsen (om det blir någon över) så går det förstås bra. Urenkelt att göra veganskt genom att ersätta köttfärsen med t ex sojafärs och istället för ägget kan du använda spadet från en förpackning kikärtor för att binda potatissmeten.

(4 portioner)

12 st medelstora potatisar
1 ägg (eller spadet från 1 burk kikärtor)
3 dl vetemjöl, eller lite drygt
1 tsk salt
Fyllningen:
250 gram fläskfärs, blandfärs eller sojafärs
1 lök
1 tsk salt
1 krm mald kryddpeppar

Koka potatisen och pressa den i purépress. Låt moset svalna helt. Hacka löken fint och fräs ihop den med färsen och kryddorna. Blanda potatismoset med ägg, mjöl och salt. Forma en tjock rulle och skär i bitar stora som små klementiner, ungefär. Lägg på vattensköljd skärbräda. Blöt händerna som när du gör köttbullar. Gör en rejäl grop i varje bit och fördela fyllningen. Rulla ihop till en slät boll. Koka upp vatten och salt i en stor gryta. Koka några kroppkakor i sänder. När de flyter upp och guppar omkring i grytan är de klara och du kan plocka upp dem med en hålslev. Servera med lingonsylt, smält smör (eller matlagningsgrädde) ev överbliven färs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar