En klassisk rätt som förstås blir godare med färska fiskfiléer men också fungerar fint med frysta, som ju är billigare. Man kan också göra rätten med annan fisk, t ex torsk eller sej, men den blir förstås lite annorlunda så eftersom man inte kan rulla ihop fileerna utan då får lägga den direkt i formen. Rätten är ganska enkel att förenkla eller förfina beroende på om man har tillgång till t ex med skaldjur av olika slag etc. Här har jag gjort en "mitt i mellan" variant på färska rödspätta filéer och lite frysta räkor.
(4 portioner)
600 g rödspättafilé (för lyxigare variant välj rödtunga, bergstunga eller t o m sjötunga)
3 dl grädde
1 dl vatten eller vitt vin
15-20 räkor, skalade
1 påse varma koppen - räkor
(ev några klickar krabbpastej)
salt och peppar
ev lite fiskfond
dill
Till potatismoset:
800 g potatis
1/2 dl mjölk
30 g smör
1 ägg
salt och peppar
Sätt ugnen på 175°. Skala och koka potatisen. Medans potatisen kokar smörjer du en ugnsfast form. Salta och peppra fiskfiléerna och rullar ihop dem (ev med en liten klick krabbpastej i mitten och lägg dem i mitten av den ugnsfasta formena. Mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp. Tillsätt smöret, mjölken, ägget och smaka av med salt och peppar. Klicka eller spritsa ut moset runt fisken. Värm upp grädden och vispa i pulvret från räksoppan. Smaka av med peppar, salt och ev lite fiskfond. Häll såsen över fisken och gratinera i ugnen tills topparna på potatismoset börja få färg (ca 25 min). Ta ut, strö över de skalade räkorna och dekorera med dill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar