söndag 20 juli 2025

Polpette di melanzane (Veganska auberginebollar)

Här kommer ett recept som är helt veganskt, men det är naturligtvis lätt att göra det icke-veganskt genom att använda ägg, vanlig parmesan och vetemjöl etc. Bollarna är godast nystekta men något avsvalnade eller kalla.

(4 portioner, ca 40 bollar)
1 medelstor potatis
ca 1 kg auberginer
1/2 dl riven vegansk parmesanost
ca 1 msk kikärtsspad
ca 1 dl kikärtsmjöl
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
färsk basilika
(ev lite färsk mynta)
1 dl ströbröd (+ lite mer att rulla bollarna i)

Skala auberginen och och potatisen och dela i bitar. Koka ca 10 minuter och häll av vattnet. Låt rinna av och svalna i ett durkslag (pressa gärna lite lätt så att det mesta av vattnet försvinner). Mosa sedan alltsammans med en potatistöt och bland i de andra ingredienserna. Ta lite mer kikärtsmjöl om det behövs så att smeten inte blir för lös. Rulla bollar av smeten (blöt händerna så blir det inte så kladdigt), rulla i lite ströbröd och stek i ganska rikligt med olja i en stekpanna. Serveras t ex avsvalnade med en god tomatsås och ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar