lördag 29 mars 2025

Pulled pork-burgare med coleslaw och picklad rödlök

Pulled pork är enkelt och relativt billig mat, men man måste ha gott om tid, det tar åtminstone 2-3 timmar. Ner med köttet i en gryta, på med alla ingredienser, sedan sköter det sig själv i ugnen. Bra bjudmat eftersom man kan förbereda allt dagen innan. Serverad i hamburgerbröd blir det ett utmärkt alternativ till traditionell hamburgare.

(3-4 portioner)
500 gr fläskkarré
1/2-1 msk spiskummin
1/2 msk smoked paprika
Chiliflakes
Salt
en nypa socker
Espilettpepppar
1 dl BBQ-sås
drygt 1/2 flaska porter

Coleslaw:
350g strimlad vitkål
1 morot
0,5 dl majonnäs
2 dl crème friche
salt, svartpeppar
1 tsk lökpulver

Picklad rödlök:
2 röda lökar 4 msk strösocker 1 krm salt 2 msk ättiksprit (12%) 4 msk vatten

Strimla vitkålen tunt med en kniv eller mandolin. Grovriv moroten på ett rivjärn. Blanda majonnäs, crème fraiche, lökpulver, salt och peppar. Vänd ner kål och morötter och blanda allt. Ställ kallt i åtminstone ett par timmer, helst mer.
Skala och skiva rödlöken. Lägg lökskivorna i en burk och häll på strösocker, salt, ättiksprit och vatten. Sätt på locket och skaka tills sockret löst upp sig. Låt burken stå framme i några timmar och dra. Skaka burken då och då.
Skölj av köttet och torka av det. Ringla olja i botten på en ugnsgryta. Lägg i köttet. Pressa i vitlök och häll på alla de andra ingredienserna. Sätt på locket och ställ in grytan i 200°C i 2 timmar. Vänd på köttet efter 1 timme. Trasa köttet med två gafflar. Går det inte lätt att dra köttet i bitar så åker det in i ugnen en stund till.
Servera i hamburgerbröd med coleslaw och picklad rödlök, ev med klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar