Om man har tur i svampskogen kan den här rätten bli nästan gratis. Men även om man, som jag, måste köpa sin svamp i affären så blir det inte jättedyrt och ganska lite svamp ger mycket smak, åtminstone om det handlar om kantareller. På höstarna brukar jag ofta hitta trattkantareller hos grönsakshandlaren där jag handlar och då passar jag på att köpa och torka för att ha gott om "trattisar" under vinterhalvåret. Det är gott i både såser, grytor, risotto och till olika pastarätter, t ex den här.
(4 portioner)
400-500 g pasta av valfri sort
ett par rejäla nävar blandad färsk svamp, gärna kantarell, trattkantarell och svart trumpetsvamp eller torkad skogssvamp av något slag
2 msk olivolja eller margarin/smör
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
1 msk kantarellbuljong
1/2 dl rödvin
2 dl havregrädde eller vanlig grädde
pastavatten
1 msk vetemjöl
salt och peppar
(ev några droppar citronjuice)
några kvistar persilja eller timjan
Sätt på pastavattnet! Rensa svampen och skär stora svampar i lite mindre bitar. Använder du torkad svamp så lägg den i blöt en liten stund, hel eller söndersmulad. Häll av och ta tillvara på blötläggningsvattnet. Fräs sedan den torkade svampen utan olja, med lite salt och peppar i en gryta eller stekpanna tills allt vattnet kokat in. Tillsätt sedan resten av svampen och en skvätt olivolja eller lite smör/margarin. Hacka lök och vitlök fint. Sänk värmen och ha i lök och vitlök tillsammans med svampen. Fräs tills den blir mjuk. Tillsätt rödvin, blötläggningsvattnet från den torkade svampen, fond, kinesisk soja och havregrädde och låt koka medan du kokar pastan. När pastan är al dente (dvs kanske 1 minuter kvar på koktiden som står på paketet), häll av pastavattnet men spara lite att späda med. Rör ner pastan i grytan med sås och späd ev med pastavatten. Låt pastan koka klart sista minuten i såsen. Smaka av med salt och peppar och några stänk citronjuice tills du är nöjd med smaken. Toppa med persilja eller timjan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar