lördag 16 december 2023

Barbaribröd - ett persiskt tunnbröd

Det här brödet är ett traditionellt persiskt bröd som jag bara tycker är så gott! Enkelt att baka är det också. Frys in det som inte går åt genast!

För två tunna avlånga bröd behövs:

5 dl vatten
1 påse torrjäst- (12 g)
ca 12 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 msk olivolja

Pensling
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
1 tsk strösocker
1 tsk olivolja

Garnering:
1 msk ljusa sesamfrön
(1 tsk nigellafrön, chiafrön eller svarta sesamfrön)

Blanda torrjästen med ca 5 dl av mjölet och låt stå 5-10 minuter tillsätt sedan i 5 dl till. Värm vattnet till 37°. Tillsätt vattnet och saltet och knåda degen 7–8 min i bakmaskin eller med degkrokar eller 10 min för hand. Degen ska vara kladdig, inte kompakt. Tillsätt med mjöl om den blir för kladdig.
Smörj bunken och degen med olja och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 1 timme.
Dela degen i två bitar. Lägg dem på en oljad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa ytterligare 1-2 timmar i rumstemperatur. (Den kan även jäsa i kylen upp till 10 timmar.)
Pensling:
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och koka upp under omrörning. Låt kallna i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 250° och låt den bli ordentligt varm. Lägg ett bakpapper på en plåt och lägg en av degbitarna på plåten och tryck ut den till en oval med händerna. Gör långa streck med en kniv tvärs över degen. Pensla på smeten och gör om strecken igen. Strö på fröna.
Grädda bröden mitt i ugnen ca 15 min, tills det fått fin färg. Låt svalna på galler. Brödet är allra godast nygräddat. Frys in det du inte äter genast.

lördag 30 september 2023

Boles de Picolât (Katalanska köttbullar)

Den här rätten åt jag för första gången på en liten restaurang i den lilla franska byn Arles-sur-Tech, nära spanska gränsen. Det finns lika många olika recept på rätten som det finns recept på "mammas köttbullar" men så här fick jag den serverad. Naturligtvis är det lätt att göra rätten vegansk/vegetarisk genom att använda soyafärs, havremjölk och grönsaksbuljong etc.

(4 portioner)

Till köttbullarna:
500 gr blandfärs
1 ägg
1 skiva gammalt vitt bröd uppblött i lite mjölk (det går förstås lika bra med lite ströbröd i mjölk)
1 vitlöksklyfta
15 g torkad svamp uppblött i lite vatten
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja
salt och peppar
lite mjöl att rulla bullarna i

Till såsen:
3 msk tomatpuré
150 g gröna oliver (urkärnade)
20 g torkad svamp
1 gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta
1 stor morot eller 2 små
1 pkt eller burk stora vita bönor (avrunna)
25 cl rött vin + 30 cl vatten
1 buljongtärning (gärna kalv- eller oxbuljong)
1 lagerblad
salt och peppar
cayennepeppar eller chilipulver för att få upp hettan (smaka av)
lite mjöl att reda med

Börja med såsen. Hacka löken och vitlöken grovt. Stek sedan detta på låg värme i en gryta (gärna av gjutjärn) utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med en stund och häll sedan på vinet, vattnet och lägg i buljongtärningen och moroten skurei i skivor. Låt koka ihop så att buljongtärningen löser upp sig, alkoholen försvinner och moroten mjuknar. Tillsätt oliverna, de vita bönorna och svampen. Krydda och lägg i lagerbladet. Smaka av! Såsen skall vara ganska kryddstark. Låt småputtra medans du gör köttbullarna.
Blanda alla ingredienserna till köttbullsmeten och forma till ganska stora köttbullar. Rulla i mjöl och stek sedan i olivolja i en stekpanna. Lyft efterhand över köttbullarna i såsen och låt dem koka klart där. Servera med ett gott surdegsbröd. (Man kan förstås också äta rätten med potatis, ris eller pasta.)

lördag 12 augusti 2023

Lasagne al forno

En klassisk lasagne al forno är inte längre billig mat, men det behövs inte så där hemskt mycket köttfärs för att den skall bli god. Det går lätt att dryga ut den med mer morot och kanske t o m lite röda linser. Ost har du förhoppningsvis redan hemma (då tänker jag på rivna ostbitar som du redan har i frysen). Naturligtvis går den här rätten att göra vegansk också genom att använda soyafärs, havremjölk och vegansk ost (eller så hoppar man osten helt).

(4 portioner)
Till köttfärssåsen:
ca 10 lasagneplattor
ca 400 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
1 gul lök hackad eller riven
1 selleristjälk, finhackad
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 buljongtärning eller ca 1,5 msk fond (gärna kalvfond)
2 pressade eller rivna vitlöksklyftor
timjan, oregano eller andra örtkryddor
salt och peppar
ca 2 dl vatten att späda med

Till ostsåsen:
8 dl mjölk
ca 4 msk olivolja
4 msk mjöl
2 dl riven ost + lite att strö ovanpå innan formen går in i ugnen

Stek löken, moroten och selleristjälken i lite olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt köttfärsen lite i tagetoch låt steka med. Tillsätt tomatpurén och låt den stek med några minuter. Lägg i vitlöken och häll över de krossade tomaterna. Tillsätt buljongen eller fonden och rör om ordenligt. Späd med lite vatten om det blir torrt. Låt puttra minst 30 minuter, gärna längre, det blir rätten bara godare av. Krydda mot slutet med örtkryddor och smaka av med salt och peppar.

Under tiden köttfärssåsen puttrar på spisen gör du ostsåsen. Värm mjölken i en kastrull. Värm olivoljan i en annan kastrull och vispa i mjölet. Häll på den varma mjölken under vispning och låt såsen koka upp. Dra såsen från värmen och rör i osten och smaka av med salt. Häll lite av ostsåsen i botten på en ugnssäker form. Lägg på ett lager lasagneplattor och sedan köttfärssås. Fortsätt varva sås, plattor och köttfärssås. Avsluta med ostsås och strö över rikligt med riven ost (gärna parmesan). Grädda i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter, tills plattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg. servera gärna med en god blandad sallad, eller tomatsallad.

söndag 30 juli 2023

Ratatouille

På sensommaren är zucchini, aubergine och tomater ofta väldigt billiga (eller så har du egenodlade) och då är det gott med Ratatouille. Den kan ätas som en hel rätt med bröd eller potatis, men också som ett tillbehör till en grillad köttbit eller som pastasås. En väldigt användbar rätt!

(4 portioner)
300 g zucchini, fintärnad
300 g aubergine, tärnad
200 g gul lök, tärnad
200 g röd paprika, tärnad
4 klyftor vitlök, finhackade
400 g passerade tomater, 1 burk krossade tomater eller 5 st stora, färska skurna i bitar (om du använder färska tomater behövs lite vatten också)
2 lagerblad
2 msk färsk timjan, finhackad eller 2 tsk torkad
2 tsk färsk rosmarin, finhackad eller en tsk torkad och smulad
1 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
olivolja
salt och peppar

Stek alla de tärnade grönsakerna och löken i rikligt med olivolja tills de får fin färg. Vänd ner örtkryddorna och vitlöken och fräs en stund till. Tillsätt passerade tomater, socker och vinäger och låt stå och puttra på spisen i 30 minuter. Smaka av med nymalen svartpeppar och salt och eventuellt mer socker och vinäger för att lyfta tomatsmaken.

onsdag 10 maj 2023

Shepherd's pie (Cottage pie)

Shepherd's pie åt jag för första gången i mitten på 70-talet under en resa till England, det är typisk pubmat. Den skall tillagas med lammfärs men det finns en version med nötfärs också och det är ju oftast lättare att få tag på, men då kallas det Cottage pie. Vill man kan man använda soyafärs istället och man kan även dryga ut färsen med andra rotgrönsaker och med röda linser. Det är gott att servera kokta, gröna ärtor till (om du vill kan du blanda dem i köttfärsen för en allt i ett rätt).

(4 portioner)
1 msk olivolja
ca 500 gr nötfärs (eller blandfärs som är billigare eller soyafärs om du vill göra rätten vegansk)
1 msk tomatpuré
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 morötter, rivna eller skurna i små täningar (ev andra rotsaker rivna eller skurna på samma sätt
( ev 1 stjälkselleri, finhackad)
knappt 1 msk kalvfond eller grönsaksfond (eller en halv grönsaksbuljongtärning för vegansk variant)
1 msk HP sås
ca 1/2 msk Worcestershire sås
lite timjan och rosmarin + salt och peppar

Till potatismoset:
1 kg mjölig potatis
1 msk smör (eller mjölkfritt margarin)
ca 1/2-1 dl mjölk (eller havremjölk)
(ett ägg gör moset lite krispigare men det är inte nödvändigt)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Stek färsen i olivolja medans potatisen kokar och bryt upp den i mindre bitar med en träslev. Stek den tills den blir gryning men inte bränd. Känns den fet så häll upp den i ett durkslag och låt rinna av. Stek sedan löken, sellerin och moroten i pannan, tillsätt vitlöken men låt den inte ta färg. Häll tillbaka färsen i pannan med grönsakerna och tillsätt tomatpurén. Låt fräsa ihop en lite stund, tillsätt sedan fonden och en liten skvätt vatten men inte mcket, det får inte bli "såsigt". Häll i HP-såsen, Worcestershiresåsen och smaka av med salt, peppar, rosmarin och timjan. Låt koka lite lätt under ca 15 minuter och tillsätt med vatten om det blir för torrt.
Låt potatisen rinna av och ånga av ordentligt, mosa sedan potatisen med en potatisstöt eller elvisp och blanda i smör, mjölk och ev ägget till ett ganska fast mos. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfast form och lägg köttfärsen i botten. Täck med moset och räffla ytan lite med en gaffel. Gratinera i ugnen ca 20 minuter tills det börjar bubbla och topparna på moset fått färg.

måndag 8 maj 2023

Kräftstjärtspasta med dill

God, festlig, snabb och lättlagad pastarätt. Kräftstjärtarna är inte billiga men man kan dryga ut dem med crabfishpinnar eller räkor om man vill.

(4 portioner)
500 gr färsk pasta, gärna fetticini eller liknande
1 burk kräftsjärtar eller räkor
1 burk körsbärstomater
2 dl lättcreme fraiche
1 tsk dillfrön
1 kruka dill
salt och peppar

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Hacka dillen. Blanda tomater, crème fraiche, dillfrö och hälften av dillen i en kastrull. Låt koka några minuter. Låt kräftstjärtarna rinna av. Rör ner dem i såsen och låt koka ytterligare ½ min. Strö över resten av dillen. Servera med kokt pasta.

onsdag 26 april 2023

Filetti di petto di pollo al limone

Den här rätten är inte heller den billigaste men jag lagade den ganska ofta när ni var små och ni brukade älska den. Nu, när en av er är vegan funkar den förstås inte, men jag skulle faktiskt testa och se om mn inte kan göra den med quornfilé.

ca 500 gr "minutfilé" av kyckling eller motsvarande mängd vanlig kycklingfilé skuren i schnitzlar eller utbankade.
1 stor citron eller 2 små
en skvätt olivolja att steka i
lite mjöl
salt och peppar
(ev en kvist rosmarin eller lite timjan)
1/2-1 dl vitt vin eller motsvarande mängd kycklingfond

(4 portioner)
Pressa citron/-erna och riv skalet. Pensla kycklingbrösten med saften och vänd dem i mjölet. Hetta upp oljan i en stekpanna, ev med en kvist rosmarin eller timjan, och bryn de mjölade kycklingbröstfiléerna på båda sidorna och salta och peppra, lägg dem sedan åt sidan på en tallrik. Häll resten av citronsaften saften och det rivna citronskalet i pannan. Blanda ut lite mjöl i vin eller vatten (eller ev lite kycklingfond). Låt koka upp och lägg tillbaka kycklingen i pannan och låt koka ytterligare ett par minuter innan servering. Strö gärna över lite persilja eller annat grönt för det blir en ganska färglös rätt. Servera med ugnsrostad potatis och någon grönsak.

tisdag 25 april 2023

Gulaschinspirerad köttfärsgryta/-soppa

Köttfärsgryta

Köttfärssoppa

Riktigt god gulasch åt jag för första gången i Budapest. Innan dess gillade jag inte den rätten men sedan blev jag frälst. Numera gör jag ofta rätter med köttfärs med inspiration från gulaschens kryddning som jag är superförtjust i. Grytor kan man variera i det oändliga och man kan ta lite vad man har hemma, på så vis blir det billigt. Har du ingen morot, ta rotselleri eller palsternacka istället. Ingen potatis? Ta mer andra rotfrukter eller lite mer pasta. Köttfärsen kan man naturligtvis byta ut mot vegofärs och yoghurten mot veganskt alternativ.

(4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 potatisar
1 morot
2 paprikor, gärna av olika färg
400 g köttfärs
smör och olja till stekning
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram eller oregano
1 tsk mald kummin
1 krm cayennepeppar
1,5 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
ca 1 dl risoni eller annan mindre pasta
salt och peppar
1 klick per portion av grekisk, turkisk eller rysk yoghurt

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatis och morot och skär i mindre bitar. Kärna ur paprikorna och tärna dem också, inte för smått. Bryn köttfärsen ordentligt i smör och olja i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök, potatis, selleri och paprika. Krydda med paprikapulver, mejram, kummin och cayennepeppar. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll i tomaterna och vattnet. Salta och peppra och låt soppan koka i cirka 20 minuter. Servera med en klick grekisk, turkisk eller rysk yoghurt.

torsdag 6 april 2023

Sparrisrisotto

(4 portioner)

På våren är sparris i säsong och relativt billig (och det är ju så gott). Man kan dessutom dryga ut lite med burksparris så en bunt sparris räcker långt. Använder du veganska motsvarigheter till smör och parmesan så blir rätten vegansk.

(4 portioner)
5 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
1 stjälk blekselleri
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1,5 l höns- eller grönsaksbuljong (ev lite mer)
1-2 buntar grön sparris
parmesanost
1 liten burk vit sparris
25-50 gr smör
en skvätt olivolja
(gärna en skvätt vitt vin eller lite citronsaft)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Bryt av botten på den gröns sparrisen, den kommer gå av där den blir träig. Skär den sedan i mindre bitar och stek upp den i lite olja. Lägg åt sidan. Öppna burken med sparris och låt rinna av. Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs upp i mer olivolja i pannan du stek sparrisen i utan att det tar färg. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i pannan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 20 minuter och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista svätten buljong rörs i så lägger i sparrisen, både den gröna och den från burk, i grytan och klickar i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Smaka ev av med lite citron. Servera genast med mer parmesan.

onsdag 29 mars 2023

Köttfärsfyllda paprikor med risotto

Fyllda paprikor har varit populära ända sedan 70-talet. Själv åt jag det för första gången i Grekland 1975. Naturligtvis kan man fylla paprikor med en massa olika saker men i det här fallet har jag använt köttfärs. De jag fick i Grekland var fyllda med en blandning av köttfärs och ris, men man kan använda enbart ris också, eller en blandning av ris och fetaost om man vill ha dem vegetariska. Eller med hackade, stekta grönsaker såsom zucchini och tomat. I Grekland har jag dessutom ofta ätit Domates Gemistes, dvs fyllda bifftomater, det är gott det också om det är säsong för tomater. Paprikor är oftast billiga på sensommaren så passa på att göra den här rätten då.

(4 portioner)

PAPRIKORNA:
4 stora paprikor eller 8 mindre av valfri färg
400 gr bland-/nöt- eller lammfärs (soyafärs om du vill göra den vegansk/vegetarisk)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
(ev 2 tsk kalvfond)
1 tsk soya
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och stek i lite olja eller smör. Tillsätt färsen och stek den smulig. Tillsätt tomatpuren och de andra ingredienserna. Smaka av om det kanske behövs lite andra kryddor, det är upp till tycke och smak. Skölj paprikorna och skär av toppen på dem, ta försiktigt ut alla kärnor. Smörj en ugnsfast form med höga kanter och ställ paprikorna i denna. Lyft på locket och fyll paprikorna med köttfärsen. Sätt på locket och sätt in alltsammans i ugnen. Baka ca 40 minuter. Under tiden gör du risotto.

RISOTTON:
3 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
7 dl grönsaksbuljong (ev lite mer)
1 stjälk blekselleri
1 liten morot
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
parmesanost (eller motsvarande veganskt alternativ)
25-50 gr smör (eller motsvarande veganskt alternativ)
en skvätt olivolja
(gärna en liten gnutta vitt vin)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Finhacka lök, vitlök och selleri och tärna moroten fint. Fräs upp i olivolja. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i grytan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 30 minutaer och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista svätten buljong rörs i så klickar du i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Servera genast med mer parmesan och de ugnsbakade paprikorna.

tisdag 28 mars 2023

Makaronilåda med falukorv och grönsaker

Makaroner hör till de saker som är praktiskt att ha hemma. Får man då över lite korv, falukorv eller annan korv, så går det lätt att svänga ihop en liten, mättande makaronilåda. Har du grönsaker i kylen eller frysen så kan man blanda i det också. Här hade jag lite paprika och några kokta broccoli buketter över i kylen.

(4 portioner)
4 portioner makaroner
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 bit falukorv eller annan korv
lite paprika (valfri färg) i bitar, några broccolibuketter eller några andra bitar av grönsaker som du har i kylen
1 gul lök
4 dl riven ost (helst smakrik)

Sätt ugnen på 225° Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Smörj en ugnssäker form med hälften av matfettet. Skär korven i stänger eller slantar. Skala och hacka löken. Bryn den i restenav matfettet. Vänd ner korven och fräs tills den blir varm. Blanda makaroner, korv, lök och grönsaker i formen och häll över äggstanningen. Strö över den rivna osten. Sätt in och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Spaghetti all'Amatriciana

Den här rätten är bland de populäraste pastarätterna i Italien. Snabb och enkel att tillaga är den också. Namnet kommer från den lilla jordbävningsdrabbade staden Amatrice uppe i Apenninerna. Egentligen skall den lagas med guanciale (lufttorkad griskind) men det går lika bra med pancetta eller annat rökt sidfläsk, eller t o m bacon. Ta det du gillar/har råd med/hittar/har hemma! Just att ta vara på det man har hemma är hela hemligheten med att laga "billig" mat! Idag hade jag dessutom en slatt passerad tomat i en flaska i kylen, så det fick bli det istället för krossade tomater till såsen.

(4 portioner)
500 gr spaghetti (oftast serverar man rätten med Bucatini, ihålig spaghetti)
1 gul lök
ca 200 gr guanciale/pancetta/sidfläsk eller tärnad bacon
1 burk krossade tomater
salt, peppar
olivolja
Pecorino eller parmesan att strö över

Skala och hacka löken. Skär köttet i tärningar. Bryn det tillsammans i lite olivolja. Häll på tomaterna och låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Under tiden såsen kokar så kokar du spaghettin riktigt "al dente" (spara lite av kokvattnet). Ta av pastan några minuter för tidigt och låt den koka färdigt i såsen. Späd ev med lite pastavatten om det blir för torrt. Servera med den rivna osten.

måndag 27 mars 2023

Sjömansgryta med köttfärs

En enkel variant av sjömansgryta/sjömanbiff kan man göra med köttfärs istället för nötkött. Man gör precis på samma sätt, det är bara det att man steker färs istället för strimlor av innanlår, rostbiff, lövbiff eller dyligt. Det är viktigt att löken steks väldigt långsamt och försiktigt i båda fallen och man varvar, potatis, lök, morötter och kött på samma sätt och tillagar i en gryta antingen på spisen, eller i ugnen. När jag gör den billigare varianten med färs så brukar jag hoppa ölen som normalt sett brukar ingå i rätten, det blir billigare så och det funkar bra, det med.

(4 stora portioner)
400-500 gr blandfärs eller nötfärs
12-13 medelstora potatisar
3 morötter
1-2 gula lökar
0,75-1 l vatten
2 buljongtärningar, helst oxbuljong
lite mörk kinesisk soya
(ev 1 lagerblad)
salt och peppar
lite timjan och en skvätt olivolja
Skala, skiva och stek löken långsamt i lite olivolja. Ta upp och lägg åt sidan. Stek köttfärsen, salta och peppar och ta upp och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och spara skyn. Skala och skiva potatis och morötter. Varva potatis, morötter, lök och köttfärs i en gryta. Avsluta med potatis. Slå över stekskyn, vatten så att du precis ser det och lite mörk soya. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladen. Koka upp och låt koka försiktigt under lock tills potatisen är mjuk, dvs ca 45 min. Smaka av, kanske behövs det en skvätt fond eller mer salt och peppar. Tål grytan ugnsvärmen kan du koka den där istället på 200°, då brukar det behövas lite längre tid.

Vill du kan du göra en äkta sjömanbiff. Gör på samma sätt men byt ut köttet mot t ex strimlad lövbiff av innanlår och byt dessutom ut 33 cl av vätskan mot öl. Du kan dessutom göra rätten vegansk genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs och använda grönsaksbuljong.

lördag 25 mars 2023

Räkgryta Indienne

En riktig 70-/80-tals klassiker som jag lagat hela mitt vuxna liv. Räkor är väl inte direkt billigt men som en festrätt kan den få gå ibland, speciellt när räkorna är billiga i början av året. Enkelt och snabbt att tillaga. Styrkan på rätten kan man själv bestämma genom att börja med lite curry och cayenne och öka succesivt efter avsmakning. Servera med kokt ris.

(4 portioner)
500 gr räkor(eller mer)
1 liten paprika, gärna röd i mindre bitar
1 liten purjolök eller ett par salladslökar, strimlade
2 dl frysta ärtor
10-12 färska champinjoner, skivade
2 st vitlökklyftor, finhackade
några körsbärstomater, halverade alternativt tomat i bitar
2,5-3 dl grädde
0,5-1 msk curry
1-2 tsk cayenne
salt och peppar
ev lite dill attt klippa över
4 portioner kokt ris

Börja med att koka ris till serveringen. Fräs upp löken tillsammans med de frysta ärtorna i lite smör i en panna eller wok. Tillsätt vitlök, champinjoner, paprika och ev lite mer smör. Strö över lite curry och cayenne. Häll på grädden och smaka av, det kanske behövs mer curry och/eller cayenne. Salta och peppra. När riset är klart lägger du i räkorna och låt dem bli varma men koka dem inte! Strö ev över dill och servera med riset och Mango Chutney.

söndag 19 mars 2023

Ansjovisfisk

Enkel fiskrätt som sköter sig själv i ugnen. Kan göras olika "fin" beroende på valet av fisk och vilka tomater man använder. Spenat i botten gör också rätten lite festligare (och dyrare). Fisk är aldrig billig mat, men ack så nyttig.

(4 portioner)
600 gr vit fisk (t ex torsk, kolja eller sej)
50 gr anjovis
2,5 dl grädde
2 stora tomater eller 200 gr körsbärstomater
ströbröd
salt
dill
(färsk spenat)

Tina fisken om du använder fryst. Sätt ugnen på 225°. Vill du använda spenat så fräs upp spenaten snabbt i lite smör i en stekpanna. Smörj en ugnsfast form med smör och bred ut den stekta spenaten över botten. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen. Finhacka ansjovisen och bred den över fisken. Salta och vik ihop filéerna om de är tunna. Häll över ansjovisspadet och grädden. Strö över ströbrödet. Tillaga fisken i övre delen av ugnen ca 20 min. Hacka tomaterna (eller dela körsbärstomaterna) och dillen. Lägg tomater och dill över fisken när det återstår några minuter av tiden i ugnen. Servera t ex med pressad kokt potatis.

lördag 18 mars 2023

Augerginefärspanna

Det här är en gammal klassiker som jag serverat många gånger. Inte världens billigaste men är priset på köttfärs inte för högt och auberginerna på extrapris så är det överkomligt. Enda nackdelen är väl annars att den blir ganska tråkig i färgen, det får man försöka avhjälpa genom att strö över något kryddgrönt, t ex persilja.

(4 rejäla portioner)
500 gr köttfärs av något slag
ca 400 gr aubergine (2 små eller 1 stor)
2 gula lökar
3-4 tsk curry
salt och peppar
3 dl Kelda klassisk gräddsås (alt hemgjord, se nedan)
(ev lite extra grädde om det blir torrt)
lite färsk persilja, oregano, eller timjan att strö över

Skär auberginen i tärningar. Skala och klyfta löken. Stek alltsammans i lite olja (auberginen drar till sig ganska mycket av oljan så kolla att det inte bränns). Ta upp och stek sedan köttfärsen med curryn tills den blir smulig. Smaka av med salt och ev peppar. Häll tillbaka grönsakerna och häll över såsen. Låt koka ihop några minuter. Strö över persiljan och servera med kokt ris.

Om Kelda klassik gräddsås inte går att få tag på kan du testa detta:
Koka upp 3 dl vatten med en köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd kalvfond, dvs 1,5 msk). Blanda sedan i 2-3 msk mörk kinesisk soya och något sött, t ex lite svartvinbärssaft eller lite lingonsylt, kanske lite gelé. Skaka 4 msk mjöl med 1,5 dl grädden i en redningsbägare eller liten glasburk, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya.

måndag 13 mars 2023

Pasta tricolore

Enklare än så här blir det inte.

(2 portioner)
250 gr körsbärstomater
1 mozzarellaboll
olivolja
färsk basilika
ca 250 gr pasta av valfri sort

Koka pastan. Under tiden pastan kokar halverar du tomaterna och fräser upp dem snabbt i lite olivolja i en stekpanna eller wok. När pastan är klar häller du i den i pannan och blandar runt. Riv mozzarellan i bitar och bland ner i pasta. Strö över färsk basilika och häll på lite mer olivolja. Klart!

Porterstek

Porterstek kan inte räknas till de billiga rätterna men det är ändå ganska dryg mat när det skall vara festligt och man är många. Det är dessutom väldigt lättlagat.

(6-8 portioner)
1 1/2 kg benfritt nötkött, t ex högrev
1 flaska porter, 33 cl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
ca 1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
6 enbär
6 hela svartpepparkorn
3 köttbuljongtärningar
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
För att reda såsen:
8 dl sky från köttet
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde

Välj en gryta där köttet ligger lite "trångt". Häll porter, vinbärssaft och soya i grytan. Lägg i buljongtärningarna, vitlöksklyftorna skurna i bitar och löken skuren i klyftor och timjan. Koka upp och lägg sedan i köttet. Koka sedan sakta under lock ca 1-1/2 timma (tänk på att om du har en mindre bit kött så minskas koktiden). Kolla temperaturen med en kötttermometer. När temperaturen i köttet visar 75° lyfter du grytan av spisen och låter köttet vila i skyn ca 20 minuater. Lyft sedan upp köttet och skär det i skivor. Håll varmt medan du gör såsen.
Sila skyn och mät upp hur mycket det är. Späd ev med lite vatten så att det blir totalt 8 dl. Skaka mjölet och grädden i en redningsbägare, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya. Servera köttet med såsen och kokt potatis (hasselbackspotatis är gott till) och någon grönsak eller en sallad. Gelé är ett klassiskt tillbehör.

fredag 3 mars 2023

Stekt ris

Mat som man kan göra på rester är alltid bra mat för att spara pengar. Lite ris får man ofta över, liksom en bit parika som börjar bli tråkig eller en stump purjolök. Ägg finns ofta i min kyl i alla fall och ärtor brukar finnas i frysen. Häromdagen hade jag dessutom några skinkskivor och lite räkor kvar så då passade det utmärkt att använda det här för att göra middag. OBS att riset behöver vara kokt och helt kallt, perfekt alltså om det blev ris över dagen innan. Senast jag gjorde den här rätten blev den efter receptet nedan här men det kan variera beroende på vad jag har i kylen.

(4 portioner)

ca 4 dl kokt, långkornigt ris
ca 1 dm purjolök eller mer (det går bra med annan lök också, t ex vårlök)
1 paprika (jag hade en röd i kylen)
2 dl ärtor
3-4 skivor rökt skinka
250 gr räkor eller mer
4 ägg
3-4 msk rapsolja
ca 3 msk sesamolja
3-4 msk ljus soya
3-4 msk ostronsås
(ev en liten bit ingefära)
(ev 2-3 klyftor vitlök)

Skär purjolöken i två delar på längden, strimla den sedan. Skär paprikan i mindra bitar. Strimla skinkan. Riv ingefäran och vitlöken. Skala räkorna.
Hetta upp en wok med rapsolja (det fungerar med en stekpanna också). Stek hastigt purjon, paprikan, ärtorna (jag brukar hiva i dem direkt från frysen) och den strimlade skinkan. Vispa samman äggen och slå i dem i woken. Vispa runt (ev med pinnar) så att äggen blir smuliga. OBS! Stek inte för hårt, purjolöken får inte ta färg och inte äggen heller. Tillsätt vitlöken och ingefäran och rör om. Smula sedan ner riset med händerna, se till att kornen separeras och att det inte blidas klumplar. Rör runt en liten stund så att riset blir varmt. Slå över soya, ostronsås och sesamolja. Rör runt hela tiden så att allt blir varmt. När allt är varmt och soyan och ostronsåsen fördelat sig jämt i rätten lägger du i räkorna och låter allt bli varmt. Servera!

tisdag 31 januari 2023

Gnocchi alla sorellina

När ni barn var små och var tvungna att vara hemma från dagis/skola men egentligen inte var sjuka längre (ni vet den där feberfria dagen innan de får gå dit igen), så brukade vi göra gnocchi. Det sysselsatte er och fick er att inte vara så rastlösa. Kladda med deg är ju alltid roligt! Receptet på den här rätten finns i mängder på nätet under namnet ”Gnocchi alla Sorrentina” men då görs den på färdigköpt gnocchi, vilket inte blir särskilt billigt, även om det är praktiskt. Lillasyster var en fena på att göra exakt lika stora gnocchi och därför brukar vi, pappa och jag, kalla den här rätten ”Gnocchi alla Sorellina” (dvs lillasysters gnocchi). Gör man den från grunden, men hemlagad gnocchi och tomatsås, så blir den inte bara god utan också relativt billig. Gnocchi uttalas förresten ”njocki”, men det vet ni ju redan.

(4 portioner)

Gnocchi: 800 gr fast potatis
Ca 400 gr vetemjöl
1 ägg
Salt

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
lite chiliflakes eller något annat starkt som cayennepeppar eller sambal olek
2 tsk basilika
Salt och peppar

Gratinering:
1 -2 Mozzarella
Ca 1 dl riven parmesan
Ca 10 blad färsk basilika

Gör så här:
Baka potatisen i ugnen i ca 50 minuter på 180 grader. Fräs under tiden tomatpurén snabbt i lite olivolja i en gryta. Häll på de krossade tomaterna och krydda. Låt puttra en stund, späd med lite vatten och ev lite grönsaksfond om den blir för tjock. Ta ut potatis ur ugnen men låt ugnen vara på. Låt potatisen svalna lite tills den är hanterbar. Kläm ut innehållet ur skalet i en bunke. Mosa med en potatispress och bland moset med ca 100 gr mjöl och ett ägg. Det går lättast med elvisp med degkrokar men man kan blanda för hand också. Lägg efter hand till mer mjöl så att degen blir hanterlig, hur mycket det går åt beror på hur fuktig potatisen är. Rulla ut degen till ca 2 cm tjocka rullar och skär i 2-3 ca långa bitar. Platta till lite med en gaffel. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta som till ett vanligt pastakok. Lägg i gnocchin lite i taget och fånga upp med en hålslev när de flyter på ytan, för då är de klara. Låt rinna av i ett durkslag. Olja en ugnsfast form och häll i gnocchin och tomatsåsen. Blanda om och lägg i bitar av mozzarella och färska basilkablad. Strö över riven parmesan och gratinera ugnen i ca 10-15 minuter. De sista minuterna sätter du på grillen så att ytan får färg.
Naturligtvis kan man köpa färdig gnocchi och tomatsås och tillaga på samma sätt men då blir det inte särskilt billigt – men det blir snabbt och bekvämt!

fredag 27 januari 2023

Tortellini al sugo di panna e funghi

Ibland kan färska tortellini vara riktigt billiga i mataffärerna och då kan man slå till på det här receptet som jag hittade i en veckotidning på 80-talet. På den tiden var det inte vanligt med färsk pasta (om man inte gjorde den själv) utan det var torkade tortellini man använde och det går förstås också bra. Välj t ex pasta med spenat/ricotta eller tomat/mozzarella för en vegetarisk version.

(4 portioner)

2 paket à 250 gr tortellini eller tortelloni, gärna av olika sorter
1 paket passerade tomater
2 dl grädde
200 gr champinjoner (ca 12 st)
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk italiensk salladskrydda
2 dl riven smakrik ost

Stek svampen i lite smör i en traktörpanna eller wok. Bland i grädde och passerad tomat, smula över buljongtärningen och krydda med salladskrydda. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop till en lagom krämig sås. Koka upp vatten till tortellinin. Riv osten under tiden och blanda ner den i såsen. Låt smälta på låg värme. Koka tortellinin 2-3 minuter och häll sedan över i traktörpannan och rör om. Servera genast, ev med lite parmesan och färsk basilika på toppen. Om man vill kan man gratinera rätten.

tisdag 24 januari 2023

Broccolisoppa

Broccolisoppa är riktigt billig mat, framförallt eftersom man kan dryga ut med andra grönsaker man råkar ha hemma. Tänk på att stammen på broccolin går utmärkt att använda till den här rätten!

(4 portioner)

500 g broccoli (färsk eller fryst)
1/2 purjolök eller 1 gul lök (gul lök blir billigare)
4 st potatisar (kan ersättas med mer broccoli, några morötter, en bit blomkål, palsternacka eller rotselleri)
1 msk smör eller olja
Ca 1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde (eller lite creme fraiche eller veganskt alternativ)
Salt & peppar

Hacka löken och dela broccoli och potatis i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör eller olja på medelvärme tills de mjuknar, ca 5 min. Häll över vatten, ha inte i för mycket, soppan får inte bli rinnig. Smula i buljongtärningarna och låt puttra under lock i ca 30 min. Mixa sedan soppan till önskad konsistens med en stavmixer. Häll i grädde eller creme fraiche och koka upp, krydda med salt och peppar. Låt puttra i 10 min. Servera med bröd och rostad lök på toppen.

Kålpudding

Jag älskar kåldolmar, men det är ett sånt pill att göra dem så oftast blir det kålpudding istället, det är ju lika gott! Kålpudding är inte vrålbillig mat men inte dyr heller. På höstarna brukar vitkålen vara billig så passa på då, speciellt om det är extrapris på blandfärs (det funkar med fläskfärs, nötfärs och soyafärs också!). Nu är den kålpudding ni har fått hemma i mitt kök inte så särskilt typisk svensk. Jag steker i olivolja, blandar ostronsås och rödvin i skysåsen och det kan ju inte betraktas som så speciellt svenskt. Men här är receptet i alla fall!

(4 portioner)

Drygt 1 kg vitkål
600 gr blandfärs
1 gul lök
½ dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
2 msk rostad lök
1 msk kalvfond
Salt och peppar

Rödvinsskysås

1 schalottenlök
1,5 msk kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk ostronsås
2 tsk maizena
Mörk kinesisk soja
Peppar och ev lite salt

Sätt ugnen på 175-200 grader. Hacka löken och strimla vitkålen ganska grovt. Stek försiktigt i olivolja i en stor stekpanna, traktörpanna eller wok. Det fåt inte bli bränt, men skall få lite färg. Låt ströbrödet svälla i mjölken, salta och peppra och bland ihop det med färsen till en ganska lös smet. Tillsätt den rostade löken och kalvfonden. Smöra en ugnsfast form och täck botten med hälften av lök-/kålblandningen. Täck kålen med färsen och platta ut lite. Häll resten av vitkålen över färsen, så att det täcker. Klicka över lite smör och strö på lite ströbröd och häll på lite mörk soja. Ställ in i ugnen ca 45 minuter.
Under tiden som kålpuddingen står i ugnen kokar du potatisen och fixar skysåsen. Börja md att fräsa en finhackad schalottenlök i lite olivolja i en kastrull. Låt löken mjukna men inte ta färg. Häll på rödvinet och koka ihop lite. Häll på ostronsås, vatten och fond. Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt. Häll på den kinesiska sojan och låt koka ihop. Smaka av med peppar, soja och ev lite mer fond (kanske schalottenlöksfond?). Servera kålpuddingen med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.

torsdag 19 januari 2023

Spaghetti alla Puttanesca

Snabbt, lättlagat och gott av ingredienser man oftast har i kylen.

(4 portioner)

2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
3-4 sardellfiléer eller 3-4 tsk sardellcreme på tub
1 burk tomater
1 burk svarta oliver (helst med kärnor som du själv kärnar ur)
2 msk kapris
lite färsk basilika om du har
1/2 tsk chiliflakes
500 gr spaghetti

Fräs vitlök, chiliflakes och sardeller-/créme i olivolja utan att de får färg. Tillsätt tomaterna, oliver och kapris. Låt puttra medans du kokar pastan. Rör om då och då. Koka spaghettin ”al dente”, i rikligt med saltat vatten. Spara lite vatten innan du häller av vattnet och vänd ner spaghettin i såsen. Späd med pastavattnet om du önskar mer vätska. Strö över basilika och servera.

Ugnsgratinerad falukorv

Falukorv är lätt att variera och ganska billig mat. Det här receptet går dessutom snabbt att förbereda för ugnen. Har du bara en liten bit falukorv hemma så går det lätt att bara göra en portion.

(4-6 portioner, beroende på hur hungriga ni är)

1 falukorvsring à 800 gr
1 purjolök
svensk senap
chilisås
paprikapulver
timjan
ett antal cocktailtomater eller 1 skivad tomat
2 dl riven ost (helst vällagrad)
salt och peppar

Sätt ugen på 175 gr. Skär purjolöken i ringar och lägg den i botten på en smörad ugnsfast form. Skär falukorven i två eller fler delar på längden. Hur du skär den beror på vilken formen och storleken på din ugnsform. I princip skall korven täcka botten av formen. Lägg korven på purjolöken och bred på senapen och chilisåsen. Salta och peppra och strö över lite paprikapulver. Halvera cocktailtomaterna eller skär tomaten i skivor och lägg på korven. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 30 minuter. Servera med potatismos och ev lite saltgurka.