Porterstek kan inte räknas till de billiga rätterna men det är ändå ganska dryg mat när det skall vara festligt och man är många. Det är dessutom väldigt lättlagat.
(6-8 portioner)
1 1/2 kg benfritt nötkött, t ex högrev
1 flaska porter, 33 cl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
ca 1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
6 enbär
6 hela svartpepparkorn
3 köttbuljongtärningar
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
För att reda såsen:
8 dl sky från köttet
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde
Välj en gryta där köttet ligger lite "trångt". Häll porter, vinbärssaft och soya i grytan. Lägg i buljongtärningarna, vitlöksklyftorna skurna i bitar och löken skuren i klyftor och timjan. Koka upp och lägg sedan i köttet. Koka sedan sakta under lock ca 1-1/2 timma (tänk på att om du har en mindre bit kött så minskas koktiden). Kolla temperaturen med en kötttermometer. När temperaturen i köttet visar 75° lyfter du grytan av spisen och låter köttet vila i skyn ca 20 minuater. Lyft sedan upp köttet och skär det i skivor. Håll varmt medan du gör såsen.
Sila skyn och mät upp hur mycket det är. Späd ev med lite vatten så att det blir totalt 8 dl. Skaka mjölet och grädden i en redningsbägare, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya. Servera köttet med såsen och kokt potatis (hasselbackspotatis är gott till) och någon grönsak eller en sallad. Gelé är ett klassiskt tillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar