(4 portioner)
Drygt 1 kg vitkål
600 gr blandfärs
1 gul lök
½ dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
2 msk rostad lök
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Rödvinsskysås
1 schalottenlök
1,5 msk kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk ostronsås
2 tsk maizena
Mörk kinesisk soja
Peppar och ev lite salt
Sätt ugnen på 175-200 grader. Hacka löken och strimla vitkålen ganska grovt. Stek försiktigt i olivolja i en stor stekpanna, traktörpanna eller wok. Det fåt inte bli bränt, men skall få lite färg. Låt ströbrödet svälla i mjölken, salta och peppra och bland ihop det med färsen till en ganska lös smet. Tillsätt den rostade löken och kalvfonden. Smöra en ugnsfast form och täck botten med hälften av lök-/kålblandningen. Täck kålen med färsen och platta ut lite. Häll resten av vitkålen över färsen, så att det täcker. Klicka över lite smör och strö på lite ströbröd och häll på lite mörk soja. Ställ in i ugnen ca 45 minuter.
Under tiden som kålpuddingen står i ugnen kokar du potatisen och fixar skysåsen. Börja md att fräsa en finhackad schalottenlök i lite olivolja i en kastrull. Låt löken mjukna men inte ta färg. Häll på rödvinet och koka ihop lite. Häll på ostronsås, vatten och fond. Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt. Häll på den kinesiska sojan och låt koka ihop. Smaka av med peppar, soja och ev lite mer fond (kanske schalottenlöksfond?). Servera kålpuddingen med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar