fredag 3 mars 2023

Stekt ris

Mat som man kan göra på rester är alltid bra mat för att spara pengar. Lite ris får man ofta över, liksom en bit parika som börjar bli tråkig eller en stump purjolök. Ägg finns ofta i min kyl i alla fall och ärtor brukar finnas i frysen. Häromdagen hade jag dessutom några skinkskivor och lite räkor kvar så då passade det utmärkt att använda det här för att göra middag. OBS att riset behöver vara kokt och helt kallt, perfekt alltså om det blev ris över dagen innan. Senast jag gjorde den här rätten blev den efter receptet nedan här men det kan variera beroende på vad jag har i kylen.

(4 portioner)

ca 4 dl kokt, långkornigt ris
ca 1 dm purjolök eller mer (det går bra med annan lök också, t ex vårlök)
1 paprika (jag hade en röd i kylen)
2 dl ärtor
3-4 skivor rökt skinka
250 gr räkor eller mer
4 ägg
3-4 msk rapsolja
ca 3 msk sesamolja
3-4 msk ljus soya
3-4 msk ostronsås
(ev en liten bit ingefära)
(ev 2-3 klyftor vitlök)

Skär purjolöken i två delar på längden, strimla den sedan. Skär paprikan i mindra bitar. Strimla skinkan. Riv ingefäran och vitlöken. Skala räkorna.
Hetta upp en wok med rapsolja (det fungerar med en stekpanna också). Stek hastigt purjon, paprikan, ärtorna (jag brukar hiva i dem direkt från frysen) och den strimlade skinkan. Vispa samman äggen och slå i dem i woken. Vispa runt (ev med pinnar) så att äggen blir smuliga. OBS! Stek inte för hårt, purjolöken får inte ta färg och inte äggen heller. Tillsätt vitlöken och ingefäran och rör om. Smula sedan ner riset med händerna, se till att kornen separeras och att det inte blidas klumplar. Rör runt en liten stund så att riset blir varmt. Slå över soya, ostronsås och sesamolja. Rör runt hela tiden så att allt blir varmt. När allt är varmt och soyan och ostronsåsen fördelat sig jämt i rätten lägger du i räkorna och låter allt bli varmt. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar