Den här rätten är bland de populäraste pastarätterna i Italien. Snabb och enkel att tillaga är den också. Namnet kommer från den lilla jordbävningsdrabbade staden Amatrice uppe i Apenninerna. Egentligen skall den lagas med guanciale (lufttorkad griskind) men det går lika bra med pancetta eller annat rökt sidfläsk, eller t o m bacon. Ta det du gillar/har råd med/hittar/har hemma! Just att ta vara på det man har hemma är hela hemligheten med att laga "billig" mat! Idag hade jag dessutom en slatt passerad tomat i en flaska i kylen, så det fick bli det istället för krossade tomater till såsen.
(4 portioner)
500 gr spaghetti (oftast serverar man rätten med Bucatini, ihålig spaghetti)
1 gul lök
ca 200 gr guanciale/pancetta/sidfläsk eller tärnad bacon
1 burk krossade tomater
salt, peppar
olivolja
Pecorino eller parmesan att strö över
Skala och hacka löken. Skär köttet i tärningar. Bryn det tillsammans i lite olivolja. Häll på tomaterna och låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Under tiden såsen kokar så kokar du spaghettin riktigt "al dente" (spara lite av kokvattnet). Ta av pastan några minuter för tidigt och låt den koka färdigt i såsen. Späd ev med lite pastavatten om det blir för torrt. Servera med den rivna osten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar