onsdag 29 mars 2023

Köttfärsfyllda paprikor med risotto

Fyllda paprikor har varit populära ända sedan 70-talet. Själv åt jag det för första gången i Grekland 1975. Naturligtvis kan man fylla paprikor med en massa olika saker men i det här fallet har jag använt köttfärs. De jag fick i Grekland var fyllda med en blandning av köttfärs och ris, men man kan använda enbart ris också, eller en blandning av ris och fetaost om man vill ha dem vegetariska. Eller med hackade, stekta grönsaker såsom zucchini och tomat. I Grekland har jag dessutom ofta ätit Domates Gemistes, dvs fyllda bifftomater, det är gott det också om det är säsong för tomater. Paprikor är oftast billiga på sensommaren så passa på att göra den här rätten då.

(4 portioner)

PAPRIKORNA:
4 stora paprikor eller 8 mindre av valfri färg
400 gr bland-/nöt- eller lammfärs (soyafärs om du vill göra den vegansk/vegetarisk)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
(ev 2 tsk kalvfond)
1 tsk soya
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och stek i lite olja eller smör. Tillsätt färsen och stek den smulig. Tillsätt tomatpuren och de andra ingredienserna. Smaka av om det kanske behövs lite andra kryddor, det är upp till tycke och smak. Skölj paprikorna och skär av toppen på dem, ta försiktigt ut alla kärnor. Smörj en ugnsfast form med höga kanter och ställ paprikorna i denna. Lyft på locket och fyll paprikorna med köttfärsen. Sätt på locket och sätt in alltsammans i ugnen. Baka ca 40 minuter. Under tiden gör du risotto.

RISOTTON:
3 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
7 dl grönsaksbuljong (ev lite mer)
1 stjälk blekselleri
1 liten morot
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
parmesanost (eller motsvarande veganskt alternativ)
25-50 gr smör (eller motsvarande veganskt alternativ)
en skvätt olivolja
(gärna en liten gnutta vitt vin)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Finhacka lök, vitlök och selleri och tärna moroten fint. Fräs upp i olivolja. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i grytan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 30 minutaer och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista svätten buljong rörs i så klickar du i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Servera genast med mer parmesan och de ugnsbakade paprikorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar