lördag 18 mars 2023

Augerginefärspanna

Det här är en gammal klassiker som jag serverat många gånger. Inte världens billigaste men är priset på köttfärs inte för högt och auberginerna på extrapris så är det överkomligt. Man kan också dryga ut auberginen med zucchini, om man vill. Använd vegofärs och byt ut grädden mot havregrädde för att göra rätten vegansk/vegetarisk. Enda nackdelen är väl annars att den blir ganska tråkig i färgen, det får man försöka avhjälpa genom att strö över något kryddgrönt, t ex persilja.

(4 rejäla portioner)
500 gr köttfärs av något slag
ca 400 gr aubergine (2 små eller 1 stor)
2 gula lökar
3-4 tsk curry
salt och peppar
3 dl Kelda klassisk gräddsås (alt hemgjord, se nedan)
(ev lite extra grädde om det blir torrt)
lite färsk persilja, oregano, eller timjan att strö över

Skär auberginen i tärningar. Skala och klyfta löken. Stek alltsammans i lite olja (auberginen drar till sig ganska mycket av oljan så kolla att det inte bränns). Ta upp och stek sedan köttfärsen med curryn tills den blir smulig. Smaka av med salt och ev peppar. Häll tillbaka grönsakerna och häll över såsen. Låt koka ihop några minuter. Strö över persiljan och servera med kokt ris.

Om Kelda klassik gräddsås inte går att få tag på kan du testa detta:
Koka upp 3 dl vatten med en köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd kalvfond, dvs 1,5 msk). Blanda sedan i 2-3 msk mörk kinesisk soya och något sött, t ex lite svartvinbärssaft eller lite lingonsylt, kanske lite gelé. Skaka 4 msk mjöl med 1,5 dl grädden i en redningsbägare eller liten glasburk, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar