måndag 27 mars 2023

Sjömansgryta med köttfärs

En enkel variant av sjömansgryta/sjömanbiff kan man göra med köttfärs istället för nötkött. Man gör precis på samma sätt, det är bara det att man steker färs istället för strimlor av innanlår, rostbiff, lövbiff eller dyligt. Det är viktigt att löken steks väldigt långsamt och försiktigt i båda fallen och man varvar, potatis, lök, morötter och kött på samma sätt och tillagar i en gryta antingen på spisen, eller i ugnen. När jag gör den billigare varianten med färs så brukar jag hoppa ölen som normalt sett brukar ingå i rätten, det blir billigare så och det funkar bra, det med.

(4 stora portioner)
400-500 gr blandfärs eller nötfärs
12-13 medelstora potatisar
3 morötter
1-2 gula lökar
0,75-1 l vatten
2 buljongtärningar, helst oxbuljong
lite mörk kinesisk soya
(ev 1 lagerblad)
salt och peppar
lite timjan och en skvätt olivolja
Skala, skiva och stek löken långsamt i lite olivolja. Ta upp och lägg åt sidan. Stek köttfärsen, salta och peppar och ta upp och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och spara skyn. Skala och skiva potatis och morötter. Varva potatis, morötter, lök och köttfärs i en gryta. Avsluta med potatis. Slå över stekskyn, vatten så att du precis ser det och lite mörk soya. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladen. Koka upp och låt koka försiktigt under lock tills potatisen är mjuk, dvs ca 45 min. Smaka av, kanske behövs det en skvätt fond eller mer salt och peppar. Tål grytan ugnsvärmen kan du koka den där istället på 200°, då brukar det behövas lite längre tid.

Vill du kan du göra en äkta sjömanbiff. Gör på samma sätt men byt ut köttet mot t ex strimlad lövbiff av innanlår och byt dessutom ut 33 cl av vätskan mot öl. Du kan dessutom göra rätten vegansk genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs och använda grönsaksbuljong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar