Riktigt god gulasch åt jag för första gången i Budapest. Innan dess gillade jag inte den rätten men sedan blev jag frälst. Numera gör jag ofta rätter med köttfärs med inspiration från gulaschens kryddning som jag är superförtjust i. Grytor kan man variera i det oändliga och man kan ta lite vad man har hemma, på så vis blir det billigt. Har du ingen morot, ta rotselleri eller palsternacka istället. Ingen potatis? Ta mer andra rotfrukter eller lite mer pasta. Köttfärsen kan man naturligtvis byta ut mot vegofärs och yoghurten mot veganskt alternativ.
(4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 potatisar
1 morot
2 paprikor, gärna av olika färg
400 g köttfärs
smör och olja till stekning
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram eller oregano
1 tsk mald kummin
1 krm cayennepeppar
1,5 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
ca 1 liter vatten
2 buljongtärningar
ca 1 dl risoni eller annan mindre pasta
salt och peppar
1 klick per portion av grekisk, turkisk eller rysk yoghurt
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala potatis och morot och skär i mindre bitar. Kärna ur paprikorna och tärna dem också, inte för smått. Bryn köttfärsen ordentligt i smör och olja i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök, potatis och paprika. Krydda med paprikapulver, mejram, kummin och cayennepeppar. Tillsätt tomatpurén och rör om. Häll i tomaterna och vattnet. Salta och peppra och låt soppan koka i cirka 20 minuter. Servera med en klick grekisk, turkisk eller rysk yoghurt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar