Enkel fiskrätt som sköter sig själv i ugnen. Kan göras olika "fin" beroende på valet av fisk och vilka tomater man använder. Spenat i botten gör också rätten lite festligare (och dyrare). Fisk är aldrig billig mat, men ack så nyttig.
(4 portioner)
600 gr vit fisk (t ex torsk, kolja eller sej)
50 gr anjovis
2,5 dl grädde
2 stora tomater eller 200 gr körsbärstomater
ströbröd
salt
dill
(färsk spenat)
Tina fisken om du använder fryst. Sätt ugnen på 225°. Vill du använda spenat så fräs upp spenaten snabbt i lite smör i en stekpanna. Smörj en ugnsfast form med smör och bred ut den stekta spenaten över botten. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen. Finhacka ansjovisen och bred den över fisken. Salta och vik ihop filéerna om de är tunna. Häll över ansjovisspadet och grädden. Strö över ströbrödet. Tillaga fisken i övre delen av ugnen ca 20 min. Hacka tomaterna (eller dela körsbärstomaterna) och dillen. Lägg tomater och dill över fisken när det återstår några minuter av tiden i ugnen. Servera t ex med pressad kokt potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar