(4 portioner)
På våren är sparris i säsong och relativt billig (och det är ju så gott). Man kan dessutom dryga ut lite med burksparris så en bunt sparris räcker långt. Använder du veganska motsvarigheter till smör och parmesan så blir rätten vegansk.
(4 portioner)
5 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
1 stjälk blekselleri
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1,5 l höns- eller grönsaksbuljong (ev lite mer)
1-2 buntar grön sparris
parmesanost
1 liten burk vit sparris
25-50 gr smör
en skvätt olivolja
(gärna en skvätt vitt vin eller lite citronsaft)
Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Bryt av botten på den gröns sparrisen, den kommer gå av där den blir träig. Skär den sedan i mindre bitar och stek upp den i lite olja. Lägg åt sidan. Öppna burken med sparris och låt rinna av. Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs upp i mer olivolja i pannan du stek sparrisen i utan att det tar färg. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i pannan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 20 minuter och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista svätten buljong rörs i så lägger i sparrisen, både den gröna och den från burk, i grytan och klickar i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Smaka ev av med lite citron. Servera genast med mer parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar