lördag 25 mars 2023

Räkgryta Indienne

En riktig 70-/80-tals klassiker som jag lagat hela mitt vuxna liv. Räkor är väl inte direkt billigt men som en festrätt kan den få gå ibland, speciellt när räkorna är billiga i början av året. Enkelt och snabbt att tillaga. Styrkan på rätten kan man själv bestämma genom att börja med lite curry och cayenne och öka succesivt efter avsmakning. Servera med kokt ris.

(4 portioner)
500 gr räkor(eller mer)
1 liten paprika, gärna röd i mindre bitar
1 liten purjolök eller ett par salladslökar, strimlade
2 dl frysta ärtor
10-12 färska champinjoner, skivade
2 st vitlökklyftor, finhackade
några körsbärstomater, halverade alternativt tomat i bitar
2,5-3 dl grädde
0,5-1 msk curry
1-2 tsk cayenne
salt och peppar
ev lite dill attt klippa över
4 portioner kokt ris

Börja med att koka ris till serveringen. Fräs upp löken tillsammans med de frysta ärtorna i lite smör i en panna eller wok. Tillsätt vitlök, champinjoner, paprika och ev lite mer smör. Strö över lite curry och cayenne. Häll på grädden och smaka av, det kanske behövs mer curry och/eller cayenne. Salta och peppra. När riset är klart lägger du i räkorna och låt dem bli varma men koka dem inte! Strö ev över dill och servera med riset och Mango Chutney.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar