tisdag 31 januari 2023

Gnocchi alla sorellina

När ni barn var små och var tvungna att vara hemma från dagis/skola men egentligen inte var sjuka längre (ni vet den där feberfria dagen innan de får gå dit igen), så brukade vi göra gnocchi. Det sysselsatte er och fick er att inte vara så rastlösa. Kladda med deg är ju alltid roligt! Receptet på den här rätten finns i mängder på nätet under namnet ”Gnocchi alla Sorrentina” men då görs den på färdigköpt gnocchi, vilket inte blir särskilt billigt, även om det är praktiskt. Lillasyster var en fena på att göra exakt lika stora gnocchi och därför brukar vi, pappa och jag, kalla den här rätten ”Gnocchi alla Sorellina” (dvs lillasysters gnocchi). Gör man den från grunden, men hemlagad gnocchi och tomatsås, så blir den inte bara god utan också relativt billig. Gnocchi uttalas förresten ”njocki”, men det vet ni ju redan.

(4 portioner)

Gnocchi: 800 gr fast potatis
Ca 400 gr vetemjöl
1 ägg
Salt

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
lite chiliflakes eller något annat starkt som cayennepeppar eller sambal olek
2 tsk basilika
Salt och peppar

Gratinering:
1 -2 Mozzarella
Ca 1 dl riven parmesan
Ca 10 blad färsk basilika

Gör så här:
Baka potatisen i ugnen i ca 50 minuter på 180 grader. Fräs under tiden tomatpurén snabbt i lite olivolja i en gryta. Häll på de krossade tomaterna och krydda. Låt puttra en stund, späd med lite vatten och ev lite grönsaksfond om den blir för tjock. Ta ut potatis ur ugnen men låt ugnen vara på. Låt potatisen svalna lite tills den är hanterbar. Kläm ut innehållet ur skalet i en bunke. Mosa med en potatispress och bland moset med ca 100 gr mjöl och ett ägg. Det går lättast med elvisp med degkrokar men man kan blanda för hand också. Lägg efter hand till mer mjöl så att degen blir hanterlig, hur mycket det går åt beror på hur fuktig potatisen är. Rulla ut degen till ca 2 cm tjocka rullar och skär i 2-3 ca långa bitar. Platta till lite med en gaffel. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta som till ett vanligt pastakok. Lägg i gnocchin lite i taget och fånga upp med en hålslev när de flyter på ytan, för då är de klara. Låt rinna av i ett durkslag. Olja en ugnsfast form och häll i gnocchin och tomatsåsen. Blanda om och lägg i bitar av mozzarella och färska basilkablad. Strö över riven parmesan och gratinera ugnen i ca 10-15 minuter. De sista minuterna sätter du på grillen så att ytan får färg.
Naturligtvis kan man köpa färdig gnocchi och tomatsås och tillaga på samma sätt men då blir det inte särskilt billigt – men det blir snabbt och bekvämt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar