söndag 25 december 2022

Pappas Tiramisù (inkl julvarianten)

(OBS! Bilden föreställer julversionen.)

Efterrätt vill man ha ibland och det här är en favorit sedan gammalt. En jul gjorde pappa en variant med pepparkaka och lingonsylt och den blev otroligt lyckad. Det är den versionen som syns på bilden ovan.

(6 portioner)

20 Savoiardkex
ca 2 dl starlt kallt kaffe
3 äggulor
3 äggvitor
1 dl strösocker
350 g Philadelphia-ost
150 g crème fraiche
3 msk konjak eller likör
3 msk kakao

Vispa äggulor och socker till ett pösigt skum. Rör ner crème fraiche och philadelphia-ost samt konjaken. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Doppa kexen snabbt i kaffe, de skall inte bli genomblöta utan det brukar räcka att man doppar undersidan. Lägg kexen tätt i en form (helst fyrkantig). När botten är täckt breder man på hälften av smeten och upprepar proceduren med resten av kexen och smeten ovanpå. Sikta över kakao precis för serveringen.

Julversionen:
Gör som i receptet ovan men byt ut ut kaffet mot glögg. Smaksätt smeten med 1 msk lingonsylt, 1/2 tsk kardemumma, 1/2 tsk malen nejlika och 2 msk kanel. Droppa dessutom lite lingonsylt/rårörda lingon över smeten i båda lagren och strö över krossade pepparkakor före serveringen.

fredag 23 december 2022

Champinjonsoppa

Champinjonsoppa är aldrig dyr mat och ibland blir den riktigt billig när man kommer över svamp till extrapris. Har man dessutom tur i svampskogen så kan man tillaga vilken svamp som helst på det här sättet. Har du torkad t ex trattkantarell hemma så passar det också fint i soppan. Du kan lätt göra den här soppan vegansk genom att byta ut grädden mot veganskt alternativ.

(4 portioner)

500 g färska champinjoner
1 st gul lök
1 st klyfta vitlök
ca 8 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 st tärningar grönsaksbuljong eller byt ut en av tärningarna mot 1,5 msk kantarellfond
1 tsk kinesisk soja eller mer, smaka av så det inte blir för salt

Skala lök och vitlök. Skölj champinjonerna. Hacka löken och champinjonerna. Hetta upp lite smör eller olja i en kastrull och fräs champinjoner, lök och pressad vitlök i ett par minuter.Tillsätt vatten, soja, grädde och buljongtärning. Låt koka i 10-15 minuter. Tag av soppan från värmen när den har kokat färdigt och mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med mer salt och peppar.

Servera gärna soppan med en gratinerad ostsmörgås.

onsdag 14 december 2022

Laxpasta

Kallrökt lax är inte billigt precis men kanske något man kanske kan kosta på sig ibland, till fest! Det behövs inte så mycket lax för att det skall smaka gott! Vill man riktigt lyxa till det kan man dryga ut det med ärtor, eller kanske t o m grön sparris som på bild nr två!

4 portioner

1 schalottenlök, finhackad
300 gr kallrökt lax
1-2 dl grädde
25 gr smör
1 msk hackad dill
Salt och peppar
(1,5-2 dl frysta ärtor, om man vill eller ett knipper grön sparris)
500 gr pasta av valfri sort

Koka upp pastavattnet. Fräs upp den finhackade schalottenlöken i smöret. Tillsätt den strimlade laxen. Låt fräsa en stund. (Häll i de frysta ärtorna, om du vill ha med dessa eller sparrisen i bitar - bryt för all del bort den träiga ändbiten!). Salt och peppra och tillsätt den hackade dillen. Slå över grädden och låt småputtra medans du kokar pastan. Smaka av, blanda i pastan och servera.

Nyponsoppa på hela torkade nypon

I Skåne har vi en hel häck med vresrosor och jag brukar torka och spara nyponen från den. Av dem kan man sedan koka nyponsoppa. T ex så här.

Drygt 1 liter nyponsoppa
Tid: 1 timme + tid för blötläggning

Ingredienser:

drygt 1 ½ l vatten
5 dl hela torkade nypon
1 – 1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl

Koka upp hälften av vattnet och häll över nyponen. Låt nyponen ligga i blöt ett par timmar. Koka dem sedan mjuka i samma vatten, ca 30 minuter. Mixa de mjuka nyponen, antingen med en stavmixer eller (enklare) med en matberedare och pressa sedan det hela till en puré genom  en finmaskig sil. Tillsätt lite vatten så går det lättare att pressa igenom pastan genom silen. Rör sedan ihop nyponpuré, socker och resten av vattnet i en kastrull. Hetta upp soppan och tillsätt sedan potatismjöl utspätt med lite vatten, i en tunn stråle under omrörning. Värm upp soppan tills första bubblan syns och ta sedan av kastrullen från värmen. Verkar soppan för tjock så späd med mer vatten och koka upp igen. Häll upp på flaska/-or och förvara i kylskåp.

fredag 25 november 2022

Salade Niçoise

En festlig och mättande sallad som är god hela året men perfekt för en sommarfest!

(4 portioner)

Sallad

1 huvud hjärtsallad
2 burkar tonfisk
400 g kokt färsk-/delikatesspotatis
4 kokta ägg
1/2 rödlök
2-3 mogna tomater
en näve haricots verts
ca 15 kalamataoliver (kärna ur dem själv med olivurkärnare så blir det godare)
2 msk kapris

Dressing

4 msk olivolja
2 msk vinäger
2 msk Dijonsenap
lite salt och peppar

Bland ihop ingredienserna till dressingen i en liten burk (t ex en tom, hög olivburk). Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av och låt svalna (dela ev i mindre bitar om de är stora). Koka haricots vert i saltat vatten 3 minuter och spola i kallt vatten. Blanda potatis och haricots verts med hälften av dressingen i en skål och låt dra medans du förbereder resten. Riv eller skär salladen i större bitar, dela tomaterna, skiva löken tunt och vänd ner i potatisen precis innan servering. Lägg upp på ett fat eller i en salladsskål och fördela oliver, kapris, tonfisk i bitar och klyftat ägg över salladen. Avsluta med resten av dressingen och smaka av med salt och peppar.

måndag 14 november 2022

Fransk löksoppa

Löksoppa hör till det billigaste man kan äta - men så gott! Dock måste man låta det hela ta lite tid, speciellt när man försiktigt steker löken på svag värme.

4 portioner

5-6 medelstoa gula lökar
olivolja
ca 1-1,5 dl vatten
2 buljongtärningar
lite timjan
salt, peppar
4 vita brödskivor
(1 st vitlöksklyfta)
3-4 dl riven lagrad ost eller veganskt alternativ (riv gärna ner gamla ostbitar och förvara i frysen för att ta fram för sånt här!)

Skala löken, dela den i två delar och skiva den tunt. Fräs den försiktigt på låg värme i oljan i en stor kastrull. Löken får absolut inte ta färg utan skall bara bli mjuk och glansig. Minst 15-30 minuter måste det ta om soppan skall bli fyllig och god. Rör om ofta!
Slå på vattnet, ta så mycket att det täcker löken men inte blir för tunnt och rinnigt. Lägg i buljongtärningarna och se till att de löses upp ordentligt. Krydda med peppar och lite timjan. Koka soppan under lock ca 30 minuter eller mer.
Sätt under tiden på ugnen på 250-275 grader. Riv osten grovt (om du inte redan har riven ost i frysen). Rosta brödskivorna i en brödrost. Fördela sedan soppan i fyra ugnsfasta soppskålar. Lägg en rostad brödskiva i varje skål (gärna skrapad med en liten klyfta vitlök). Toppa med osten och gratinera sedan soppan under grillen i het ugn tills osten smmält och fått lite färg, dvs. ca 5-10 minuter.

tisdag 8 november 2022

Ugnsbakad falukorv

Gott, billigt och lättlagat!

(4 riktigt stora portioner eller 6 mer normala)

1 st falukorv 800 gr
ost i skivor
senap
morot, 1 stor i skivor
ärtor, frysta
broccoli i buketter

Till servering:
potatismos

Sätt ugnen på 175°. Lägg falukorven i en ugnssäker form. Skär skåror i korven, ganska tätt, utan att skära igenom helt. Klicka senap i varje skåra och stick ner en liten skiva ost i varje skåra. Tillaga i mitten av ugnen ca 20-30 min. Koka under tiden potatis till moset och grönsakerna.
Ta ut korven ur ugnen och häll de kokta grönsakerna i mitten av falukorvsringen.
Servera med potatismos.

Ett enklare och betydligt snabbare sätt att tillaga falukorven men med samma resultat, smakmässigt, är att dela korven i ett par bitar och sedan dela dessa på längren, breda på senap (och ev lite chilisås) och täcka med skivad ost. Det ser dock inte lika festligt ut men blir ändå lika gott efter 20-30 minuter i ugnen.

söndag 30 oktober 2022

Teriyakilax med wokgrönsaker och nudlar

God och enkel mat för lite festligare tillfällen.

4 portioner

4 portioner fryst laxfilé (à 125 gr)
4 portioner äggnudlar
2 msk Sesamfrö
1.5 dl Teriyakisås
2 msk olja
1.5 msk Citron
300-400 gr Wokgrönsaker, frysta
1 st Vitlöksklyfta
1 tsk Sesamolja
(2 st Lime)

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp en stor kastrull med vatten till nudlarna. Lägg laxfilén i en smord ugnssäker form, pensla med Teriyakisåsen men spara det mesta till woken, strö över sesamfrön. Tillaga laxen i ca 10-15 minuter i ugnen om den är tinad, om fryst tar det lite längre (kolla att den når 56 grader).
Koka under tiden nudlarna (utan salt) enligt instruktioner på förpackningen och spola av dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Hetta upp oljan i en wokpanna. Woka grönsakerna och vitlöken hastigt och smaksätt med citron. Häll de avrunna nudlarna i woken och blanda med grönsakerna. Häll över resten av teryakisåsen.
Smaka av med sesamolja, salt, peppar och chiliflakes.
Lägg laxen ovanpå grönsakerna och servera i wokpannan.

fredag 28 oktober 2022

Roquefortpaj med broccoli och bacon

Den här pajen älskade min äldsta dotter när hon var liten! Roqueforten var inga problem - då(!) och jag lagade den ofta när vi bodde i Frankrike. Sedan blev det lite känsligare med ädelosten men gorgonzola i istället brukar fungera.

PAJDEGEN
125 g smör
3.5 dl vetemjöl
3 msk vatten

FYLLNINGEN
ca 10 broccolibuketter
1 paket bacon
3 ägg
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
150 g roquefort (gorgonzola eller annan ädelost)
salt
peppar

Blanda ingredienserna till pajdegen (enklast i en matberedare). Rulla ihop den till en boll och låt den vila i plast i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 gr. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i ugn, 225 grader ca 10 minuter. Lägg broccolibuketterna kokhett vatten några minuter. Klipp baconet i lite mindre bitar och stek knaprigt, gärna i ugn så blir det mindre os. Smula osten. Blanda grädde, creme fraiche, ägg och ost. Salta och peppra efter smak (tänk på att osten ofta är salt!) Lägg ut broccolin och baconet i pajskalet, häll över grädd- ostblandningen. Grädda i ugn, 200 grader ca 20-30 minuter.
Servera med en grönsallad.

måndag 24 oktober 2022

Baconlindad helstekt fläskytterfilé

(med skånska rotfrukter kryddad med senap och dragon, serveras med ansjovissky)

Det här är inte direkt billig mat, men det är festmat! Ha det i "rockärmen" för en dag när det behövs något festligt, gott som känns ganska proffsigt!

4 portioner

600 gr fläskytterfilé
ca 200 gr bacon
ett knippe rosmarin

Rotfrukter:
350 gr potatis i små tärningar
150 gr morötter i små tärningar
100 gr rotselleri i små tärningar
100 gr vitkål i små tärningar
2-3 dl vispgrädde
2-3 msk ljus fransk Dijonsenap
1 msk finhackad dragon

Ansjovisky:
4 dl kalvbuljong
1 finhackad gul lök
1 dl rött vin
en liten burk anjovisfiléer
2 msk smör
salt och nymalen peppar från kvarn

Sätt ugnen på 150 grader. Låt den bli varm.
Putsa fläskytterfilén fri från hinnor. Linda baconskivor runt filén. Bind upp dem med 4-5 rosmarinkvistar med ett bomullssnöre. Bryn i smör. Stek filén färdig i ugnen i 30-45 minuter. Vira in den i aluminiumfolie. Ställ den att vila i 10 minuter.

Stek rotfrukterna och vitkålen gyllene i smör, medans filén står i ugnen. Häll i vispgrädden. Koka ihop tills potatisen blir mjuk. Smaka av med fransk senap och hackad dragon, salt och peppar. Håll varmt.

Koka ihop buljongen, det röda vinet och löken till simmig och angenäm smak. Vispa i ett par klickar smör. Smaka av med anjovis, ansjovispad, salt och nymalen peppar. Koka ihop och sila av såsen!

Fördela de skånska rotfrukterna på fyra varma tallrikar. Skär filén i bitar och lägg dem på rotfrukterna. Ringla anjovisskyn runt om.

fredag 21 oktober 2022

Pennoni Giardiniera

(4 Portioner)

Den här rätten fick jag en gång på en italiensk restaurang i Lincoln. Supergod och nyttig! Receptet hittade jag på nätet. Det finns publicerati boken "Antonio Carluccio’s Pasta" och det var på hans restaurang jag fick det serverat första gången.

500 g pennoni (eller ta helt enkelt de största pennerören du kan hitta)
Salt och peppar
Parmesan, att strö över (eller veganskt alternativ)

SPENATBOLLAR
600-700g babyspenat
2 ägg, uppvispade
1 krossad vitlöksklyfta
1 knivsudd muskot
50-60g  ströbröd
20-30g Parmesan (eller veganskt alternativ)
olivolja att steka i

SÅS/RÖRA
4 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 liten röd chilli, finhackad
ca 400g riven zucchini eller squash

Börja med spenatbollarna. Koka spenaten i saltat vatten några minuter. Skopa upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. Skrama ur vattnet och grovhacka bladen. Blanda dem sedan i en skål med äggen, vitlöksklyftan, muskot, ströbrödet och parmesanen. Rulla små bollar och stek i olivolja tills de börjar ta färg. Ta upp ura pannan och ställ åt sidan.
Koka pastan tills den är "al dente". Under tiden pastan kokar gör du såsen.
Hetta upp olivoljan i stekpannan, tillsätt den hackade vitlöken, den hackade chillin och den rivna zucchinin och låt steka ett par minuter. Salta och peppra. Blanda sedan i den kokta pastan och några skedar pastavatten i pannan och rör om så allt blandar sig. Lägg upp på tallrikar tillsammans med några spenatbollar. Strö över parmesan och servera genast.

torsdag 20 oktober 2022

Kinesisk falukorv

(3-4 portioner)

Kan låta konstigt men det är gott och billigt! Falukorven går förstås att ersätta med annan korv, även vegetarisk/vegansk.

500 gr falukorv i tunna stavar
1 gul lök i strimlor
4-5 dl strimlad vitkål
1/2-1 röd parika i strimlor (eller 1 dl paprikasallad)
1 burk böngroddar alternativt några dl färska


Redning:
3 msk soja
2 dl vatten + lite potatismjöl utrört i vatten
3 msk ostronsås
salt och peppar

Spola böngroddarna och låt dem rinna av. Fräs vitkål, lök och parika lite olja. Stek korven hastigt i en stekpanna utan fett. Slå böngroddarna över grönsakerna och rör om. Hetta upp och slå över redningen. låt puttra ihop. Klart! Servera med ris.

onsdag 19 oktober 2022

Svamprisotto

(4 portioner)

På hösten är ofta kantareller och trattkantareller relativt billiga (om man nu inte har turen att hitta dem i skogen alldeles gratis) annars går det bra med nästan vilken svamp som helst och färska champinjoner är aldrig särskilt dyrt. Använder du veganska motsvarigheter till smör och parmesan så blir rätten vegansk.

5 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
1 stjälk blekselleri
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1,5 l höns- eller grönsaksbuljong (ev lite mer)
20-30 svampar (helst av lite olika slag (man kan även ta i t ex burkkantareller)
parmesanost
25-50 gr smör
en skvätt olivolja
(gärna en skvätt vitt vin eller lite citronsaft)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Hacka under tiden svampen i mindre bitar och stek upp den i lite olja. Lägg åt sidan. Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs upp i mer olivolja i pannan du stek svampen i utan att det tar färg. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i pannan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 20 minuter och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista skvätten buljong rörs i så öser du tillbaka svampen i grytan och klickar i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Smaka ev av med lite citron. Servera genast med mer parmesan.

Carbonara på mitt sätt


(4 portioner)

Testa Carbonara med bacon istället för pancetta. Inte så dyrt och nästan lika gott. I en riktig Carbonara skall det inte vara grädde, men jag tycker det blir för mycket ägg annars. Namnet betyder kolarhustruns spaghetti så den här rätten måste serveras med massor av nymalt svartpeppar! Helst en pepparkvarn på bordet så att var och en kan peppra själv.

500 gr spaghetti
2 paket tärnad bacon (à 140 gr)
2,5 dl grädde
3 ägg
salt (+ massor av svartpeppar vid serveringen)
ca 100 gr nyriven parmesanost (eller så mycket som du har råd med)

Sätt på pastavattnet. Stek baconet (helst i ugn, om du har någon, annars i stekpanna). Låt rinna av i en skål med hushållspapper. Knäck äggen och vispa ihop dem med grädden. Salta och tillsätt hälften av parmesanosten. Koka spaghetti ”al dente” (hellre för lite än för mycket). Slå av vattnet och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt baconet och slå försiktigt, under omrörning i äggsmeten. Rör om hela tiden och strö över resten av parmesanen. Servera genast!

tisdag 18 oktober 2022

Broccolipasta med vitlök

Egentligen är det här en rätt från Apulien och skall serveras med orecchiette (som ovan), men det går precis lika bra med andra typer av pasta också. Det är ju tyvärr inte alltid man kan få tag på orecchiette.

(ca 4 portioner)
ca 250 gr broccoli (1 huvud el ca 2 dl fryst)
1 vitlöksklyfta
500 gr pasta
5 msk olivolja
chiliflakes efter smak parmesanost eller veganskt alternativ
peppar (och ev. lite salt)

Koka upp vatten till pastan. Om färsk, bryt broccolin i buketter och hacka stjälken i småbitar. Koka färska broccolibuketter 1 minut i pastavattnet (om fryst tills den är mjuk – 2-3 minuter) och fiska sedan upp direkt med en hålslev och låt rinna av. Häll i pastan i det kokande vattnet och koka som vanligt. Stek upp pressad vitlök i oljan men ser till att den inte tar färg, tillsätt chiliflakes, salt, peppar och blanda i broccolin. Häll av pastan och bland den med vitlöks- och broccolioljan och servera genast med parmesanost eller vegansk ost för ett sådant alternativ.

måndag 10 oktober 2022

Skånsk vegetarisk ärtsoppa

(ca 4 portioner)

Det är här gott och riktigt billigt men måste planeras i förväg!

5 dl torkade gula ärtor (dvs 1 paket på 500gr)
3 potatisar
(1 morot i skivor)
2 gula lökar
1,5-2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
timjan
peppar (och ev lite salt efter smak)
(Ev lite knaperstekt bacon i små bitar, men då blir den ju inte vegetarisk)

Lägg ärtorna i blöt i osaltat vatten över natten. Häll bort vattnet. Koka ärtorna i nytt vatten i 30 minuter. Lägg sedan grovhackad gul lök, buljongtärningarna och potatisen i mindre bitar (om du vill kan du ha i morotsslantar). Krydda med timjan, salt och peppar. Koka tills ärterna är mjuka, dvs ca 1 timme till. Servera med senap och ev lite stekt bacon i fina bitar.

Kikärtsoppa

(ca 4 portioner)

Den här soppan är mycket godare än det låter. Testa! Om man vill ha lite mildare kikärtssmak eller helt enkelt inte har 2 paket kikärtor hemma, så kan man ersätta demosade kikärtorna med en burk/paket vita bönor.

2 burkar kikärtor
1 gul lök
1 burk krossade tomater
tomatpuré
3-4 färska tomater i bitar
saften av 1/2 citron
4 dl vatten
1 krossad vitlöksklyfta
2 tsk socker och lika mycket salt
2 msk olivolja
2-3 msk spiskummin
hacka basilka (färsk)

Fräs löken i lite olivolja i en stor kastrull. Strö över spiskummin och vänd ner den hackade basilikan. Pressa i vitlöken, tillsätt de krossade tomaterna, färska tomater i småbitar, tomatpuré, socker och salt. Låt småputtra några minuter. Skölj kikärtorna under rinnande vatten och låt dem rinna av. Mosa hälften och häll dem i kastrullen. Spara de hela kikärtorna. Späd soppan med vatten och citronsaft. Rör om ordentligt. Häll i de hela kikärtorna och låt koka 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar och servera med ett gott bröd.

Rotfruktssoppa

(ca 4 portioner)

Extra gott en kall vinterdag. Full av nyttigheter och kan varieras i det oändliga. Ta helt enkelt det som du har hemma!

4 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 palsternacka
2-3 jordärtskockor
1,5 l grönsaksbuljong peppar (och ev lite salt)
(creme fraiche och bacon, paststjärnor eller bönor)

Skala och skär potatisen och de andra rotfrukterna i lika stora bitar. SKala och hacka löken. Fräs löken i oljan på svag värme så att den inte tar färg. Lägg i rotfrukterna. Häll på buljongen och krydda. Låt sjuda under lock tills rotfrukterna är klara. Om du vill: mixa med mixerstav (eller mosa med potatisstöt. Servera med bröd.
För den som har råd: Finklipp bacon och stek i en stekpanna. Låt rinna av på hushålls papper. Servera soppan med det knaperstekta baconet på topp (eller ta rostad lök istället!). Man kan ockå toppa med en klick creme fraiche, gräddfil eller yoghurt, alternativt mjölkfri motsvarighet. Om man inte mixar är det istället gott med små pastasjärnor eller liknande i. Kommer det oväntade gäster så häll i en burk bönor av något slag, värm upp det hela och servera.