I Skåne har vi en hel häck med vresrosor och jag brukar torka och spara nyponen från den. Av dem kan man sedan koka nyponsoppa. T ex så här.
Drygt 1 liter nyponsoppa
Tid: 1 timme + tid för blötläggning
Ingredienser:
drygt 1 ½ l vatten
5 dl hela torkade nypon
1 – 1 ½ dl socker
1 msk potatismjöl
Koka upp hälften av vattnet och häll över nyponen. Låt nyponen ligga i blöt ett par timmar. Koka dem sedan mjuka i samma vatten, ca 30 minuter. Mixa de mjuka nyponen, antingen med en stavmixer eller (enklare) med en matberedare och pressa sedan det hela till en puré genom en finmaskig sil. Tillsätt lite vatten så går det lättare att pressa igenom pastan genom silen. Rör sedan ihop nyponpuré, socker och resten av vattnet i en kastrull. Hetta upp soppan och tillsätt sedan potatismjöl utspätt med lite vatten, i en tunn stråle under omrörning. Värm upp soppan tills första bubblan syns och ta sedan av kastrullen från värmen. Verkar soppan för tjock så späd med mer vatten och koka upp igen. Häll upp på flaska/-or och förvara i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar