Det här är inte direkt billig mat, men det är festmat! Ha det i "rockärmen" för en dag när det behövs något festligt, gott som känns ganska proffsigt!
4 portioner
600 gr fläskytterfilé
ca 200 gr bacon
ett knippe rosmarin
Rotfrukter:
350 gr potatis i små tärningar
150 gr morötter i små tärningar
100 gr rotselleri i små tärningar
100 gr vitkål i små tärningar
2-3 dl vispgrädde
2-3 msk ljus fransk Dijonsenap
1 msk finhackad dragon
Ansjovisky:
4 dl kalvbuljong
1 finhackad gul lök
1 dl rött vin
en liten burk anjovisfiléer
2 msk smör
salt och nymalen peppar från kvarn
Sätt ugnen på 150 grader. Låt den bli varm.
Putsa fläskytterfilén fri från hinnor. Linda baconskivor runt filén. Bind upp dem med 4-5 rosmarinkvistar med ett bomullssnöre. Bryn i smör. Stek filén färdig i ugnen i 30-45 minuter. Vira in den i aluminiumfolie. Ställ den att vila i 10 minuter.
Stek rotfrukterna och vitkålen gyllene i smör, medans filén står i ugnen. Häll i vispgrädden. Koka ihop tills potatisen blir mjuk. Smaka av med fransk senap och hackad dragon, salt och peppar. Håll varmt.
Koka ihop buljongen, det röda vinet och löken till simmig och angenäm smak. Vispa i ett par klickar smör. Smaka av med anjovis, ansjovispad, salt och nymalen peppar. Koka ihop och sila av såsen!
Fördela de skånska rotfrukterna på fyra varma tallrikar. Skär filén i bitar och lägg dem på rotfrukterna. Ringla anjovisskyn runt om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar