Extra gott en kall vinterdag. Full av nyttigheter och kan varieras i det oändliga. Ta helt enkelt det som du har hemma!
4 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 bit rotselleri
1 palsternacka
2-3 jordärtskockor
1,5 l grönsaksbuljong
peppar (och ev lite salt)
(creme fraiche och bacon, paststjärnor eller bönor)
Skala och skär potatisen och de andra rotfrukterna i lika stora bitar. SKala och hacka löken. Fräs löken i oljan på svag värme så att den inte tar färg. Lägg i rotfrukterna. Häll på buljongen och krydda. Låt sjuda under lock tills rotfrukterna är klara. Om du vill: mixa med mixerstav (eller mosa med potatisstöt. Servera med bröd.
För den som har råd: Finklipp bacon och stek i en stekpanna. Låt rinna av på hushålls papper. Servera soppan med det knaperstekta baconet på topp (eller ta rostad lök istället!). Man kan ockå toppa med en klick creme fraiche, gräddfil eller yoghurt, alternativt mjölkfri motsvarighet. Om man inte mixar är det istället gott med små pastasjärnor eller liknande i. Kommer det oväntade gäster så häll i en burk bönor av något slag, värm upp det hela och servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar