onsdag 19 oktober 2022

Svamprisotto

(4 portioner)

På hösten är ofta kantareller och trattkantareller relativt billiga (om man nu inte har turen att hitta dem i skogen alldeles gratis) annars går det bra med nästan vilken svamp som helst och färska champinjoner är aldrig särskilt dyrt. Använder du veganska motsvarigheter till smör och parmesan så blir rätten vegansk.

5 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
1 stjälk blekselleri
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
1,5 l höns- eller grönsaksbuljong (ev lite mer)
20-30 svampar (helst av lite olika slag (man kan även ta i t ex burkkantareller)
parmesanost
25-50 gr smör
en skvätt olivolja
(gärna en skvätt vitt vin eller lite citronsaft)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Hacka under tiden svampen i mindre bitar och stek upp den i lite olja. Lägg åt sidan. Finhacka lök, vitlök och selleri och fräs upp i mer olivolja i pannan du stek svampen i utan att det tar färg. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i pannan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 20 minuter och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista skvätten buljong rörs i så öser du tillbaka svampen i grytan och klickar i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Smaka ev av med lite citron. Servera genast med mer parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar