tisdag 18 oktober 2022

Broccolipasta med vitlök

Egentligen är det här en rätt från Apulien och skall serveras med orecchiette (som ovan), men det går precis lika bra med andra typer av pasta också. Det är ju tyvärr inte alltid man kan få tag på orecchiette.

(ca 4 portioner)
ca 250 gr broccoli (1 huvud el ca 2 dl fryst)
1 vitlöksklyfta
500 gr pasta
5 msk olivolja
chiliflakes efter smak parmesanost eller veganskt alternativ
peppar (och ev. lite salt)

Koka upp vatten till pastan. Om färsk, bryt broccolin i buketter och hacka stjälken i småbitar. Koka färska broccolibuketter 1 minut i pastavattnet (om fryst tills den är mjuk – 2-3 minuter) och fiska sedan upp direkt med en hålslev och låt rinna av. Häll i pastan i det kokande vattnet och koka som vanligt. Stek upp pressad vitlök i oljan men ser till att den inte tar färg, tillsätt chiliflakes, salt, peppar och blanda i broccolin. Häll av pastan och bland den med vitlöks- och broccolioljan och servera genast med parmesanost eller vegansk ost för ett sådant alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar