Champinjonsoppa är aldrig dyr mat och ibland blir den riktigt billig när man kommer över svamp till extrapris. Har man dessutom tur i svampskogen så kan man tillaga vilken svamp som helst på det här sättet. Har du torkad t ex trattkantarell hemma så passar det också fint i soppan. Du kan lätt göra den här soppan vegansk genom att byta ut grädden mot veganskt alternativ.
(4 portioner)
500 g färska champinjoner
1 st gul lök
1 st klyfta vitlök
ca 8 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 st tärningar grönsaksbuljong eller byt ut en av tärningarna mot 1,5 msk kantarellfond
1 tsk kinesisk soja eller mer, smaka av så det inte blir för salt
Skala lök och vitlök. Skölj champinjonerna. Hacka löken och champinjonerna. Hetta upp lite smör eller olja i en kastrull och fräs champinjoner, lök och pressad vitlök i ett par minuter.Tillsätt vatten, soja, grädde och buljongtärning. Låt koka i 10-15 minuter. Tag av soppan från värmen när den har kokat färdigt och mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med mer salt och peppar.
Servera gärna soppan med en gratinerad ostsmörgås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar