fredag 28 oktober 2022

Roquefortpaj med broccoli och bacon

Den här pajen älskade min äldsta dotter när hon var liten! Roqueforten var inga problem - då(!) och jag lagade den ofta när vi bodde i Frankrike. Sedan blev det lite känsligare med ädelosten men gorgonzola i istället brukar fungera.

PAJDEGEN
125 g smör
3.5 dl vetemjöl
3 msk vatten

FYLLNINGEN
ca 10 broccolibuketter
1 paket bacon
3 ägg
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
150 g roquefort (gorgonzola eller annan ädelost)
salt
peppar

Blanda ingredienserna till pajdegen (enklast i en matberedare). Rulla ihop den till en boll och låt den vila i plast i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 gr. Tryck sedan ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och förgrädda i ugn, 225 grader ca 10 minuter. Lägg broccolibuketterna kokhett vatten några minuter. Klipp baconet i lite mindre bitar och stek knaprigt, gärna i ugn så blir det mindre os. Smula osten. Blanda grädde, creme fraiche, ägg och ost. Salta och peppra efter smak (tänk på att osten ofta är salt!) Lägg ut broccolin och baconet i pajskalet, häll över grädd- ostblandningen. Grädda i ugn, 200 grader ca 20-30 minuter.
Servera med en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar