Löksoppa hör till det billigaste man kan äta - men det är så gott! Dock måste man låta det hela ta lite tid, speciellt när man länge försiktigt steker löken på svag värme.
4 portioner
5-6 medelstoa gula lökar
olivolja
ca 1-1,5 dl vatten
2 buljongtärningar
lite timjan
salt, peppar
4 vita brödskivor
(1 st vitlöksklyfta)
3-4 dl riven lagrad ost eller veganskt alternativ (riv gärna ner gamla ostbitar och förvara i frysen för att ta fram för sånt här!)
Skala löken, dela den i två delar och skiva den tunt. Fräs den försiktigt på låg värme i oljan i en stor kastrull. Löken får absolut inte ta färg utan skall bara bli mjuk och glansig. Minst 15-30 minuter måste det ta om soppan skall bli fyllig och god. Rör om ofta!
Slå på vattnet, ta så mycket att det täcker löken men inte blir för tunnt och rinnigt. Lägg i buljongtärningarna och se till att de löses upp ordentligt. Krydda med peppar och lite timjan. Koka soppan under lock ca 30 minuter eller mer.
Sätt under tiden på ugnen på 250-275 grader. Riv osten grovt (om du inte redan har riven ost i frysen). Rosta brödskivorna i en brödrost. Fördela sedan soppan i fyra ugnsfasta soppskålar. Lägg en rostad brödskiva i varje skål (gärna skrapad med en liten klyfta vitlök). Toppa med osten och gratinera sedan soppan under grillen i het ugn tills osten smmält och fått lite färg, dvs. ca 5-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar