söndag 22 december 2024

Paella

Det här är inte direkt billigt men platsar in under överkomliga festrätter. Tycker man det blir för dyrt går det i nödfall att skippa någon ingrediens. Egentligen skall det vara bläckfisk i en paella men jag ger mig inte på att försöka laga det. Bläckfisk måste vara finfärsk för att inte riskera att bli tuggig. Med andra ord så äter jag inte det om jag inte är vid medelhavet! Riset skall vara så kallat Bomba-ris, men det har jag aldrig sett i Sverige så jag brukar använda risottoris (Arborio eller Carnaroli). Se till att skölja riset väl innan du använder det och rör inte för mycket i paellan så funkar det.

4 portioner
3 dl ris (läs tips ovan)
1 gul lök
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat
1/2 grillad kyckling
några blåmusslor
ca 200 g räkor
75 g frysta ärtor
1 paket saffran (0,5 g)
2 tsk paprikapulver
ca 7 dl vatten
2 msk fiskfond eller 2 st fiskbuljongtärningar
1 citron
olivolja
salt och peppar

Hacka lök, vitlök och paprika . Rensa den grillade kycklingen och skär ner köttet i mindre bitar. Hetta upp olja och stek lök och vitlök men se till att den inte får färg. Vänd i paprika och stek lite till. Vänd i paprikapulver, saffran och fräs snabbt. Tillsätt krossad tomat och blanda. Låt tomatsåsen puttra utan lock i ca 15 min. Lägg i kycklingen. Skölj riset noga i vatten. Vänd ner riset i tomatsåsen, blanda allting och fräs riskornen i såsen under omrörning några sekunder men rör så lite du kan, du vill ju inte ha en risotto!
Häll över kokhett vatten som du har blandat med fond eller buljong, tillsätt salt och peppar. Skaka pannan försiktigt så att det blandas, undvik att röra runt riset. Låt paellan sjuda på medelvärme utan lock i ca 15 min. Tryck ner musslorna och räkorna lite lätt på toppen av riset. Låt puttra några minuter till men se till att räkorna inte blir mer än varma, annars blir de lätt "tuggiga". Tillsätt mer vatten om det känns för torrt. Strö över ärtorna, täck pannan med ett lock och låt vila tills riset är klart. Toppa med citronklyftor och servera.

tisdag 19 november 2024

Ugnspannkaka med bacon och vitkålsallad

Det här är riktig husmanskost för mig. Kålsalladen tog mig genom grundskolan där vi fick den till lunchen mer eller vindre varje dag och eftersom jag i princip var vegetarian i en tid när detta ansågs konstigt så blev det ofta det enda jag åt.

(3-4 portioner)
4 dl mjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt
2 pkt bacon
1/2 litet vitkålshuvud (finstrimlat)
2 dl rårörda lingon (ev mer)

Sätt ugnen på 200 gr. Finstrimla vitkålen och blanda med lingonen. Låt vila en stund och safta till sig. Vispa ihop pannkakssmeten, dvs mjölet blandat med saltet,mjölken och äggen, till en jämn smet och låt stå och svälla medans du steker baconet. Bred ut baconskivorna i botten på en liten långpanna eller metallform. Grilla i ugnen till de fått lite färg. Häll då över smeten och sätt tillbaka formen i ugnen ca 25-30 minuter tills smeten "stannat" och fått fin färg. Servera genast med vitkålsallad.

lördag 16 november 2024

Pressgurka

Pressgurka gjorde alltid min mamma när jag var liten. Under många år efter det att hon gått bort letade jag förgäves efter ett recept, bara för att tillsist upptäcka att det stod på flaskan med ättiksprit som jag hade i kylen. Nu finns det inte alltid på flaskan så här kommer recptet på hur jag gör den numera.

(4-6 portioner)
Skiva en vanlig gurka tunnt (helst på en mandolin, om du har en, men en vanlig osthyvel går också bra). Lägg skivorna i en skål och strö över lite salt. Lägg över något tungt så att gurkorna hamnar i press (jag brukar använda en tung mortel). Låt det stå och dra i 30 minuter.
Blanda en lag av 1 dl vatten, 2 msk ättiksprit 12% (eller 1 msk ättika 24%), 2-3 msk socker + aningen vitpeppar och lite finhackad persilja. Häll av och krama ur gurkorna som legat under press och lägg över dem i en glasburk. Häll över lagen när sockret smält. Låt vila minst en timme innan servering.

fredag 15 november 2024

Albondigas en salsa

Köttbullar finns i många länder och inte minst i Spanien där de är vanliga på tapasbordet. Jag gillar att servera den här varianten med couscous, något som kan låta konstigt men faktum är att couscous var vanligt på den iberiska halvön under berberdynastierna på 1200-talet, så helt ute och cyklar är jag nog inte. Inspiration till den här rätten fick jag av en "take away"-rätt från en matbutik i Las Palmas.

(4 portioner)

Till tomatsåsen:
1 liten gul lök finhackad)
1 liten morot (finhackad)
1/2 paprika (ytterst finhackad, gärna lite olika färger)
1 vitlöksklyfta (riven)
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk Sriracha eller Sambal olek
(en skvätt sherry)
salt och peppar
lite sherry vinäger
ev lite mer vatten och en skvätt grönsaksfond eller schalottenlöksfond

Till köttbullarna:
500 gr nötfärs
2 skivor vitt bröd
1 liten gul lök (finhackad)
1 bit röd parika (ytterst finhackad)
1 vitlöksklyfta (riven)
lite finhackad persilja
1 tsk rökt parika pulver
1 tsk cayennepeppar
lite chilipulver
salt och peppar
2 msk mjöl eller vatten

Skär rent brödskivorna från hård kanter och lägg brödskivorna på en tallrik. Slå över mjölk eller vatten så att de mjuknar och drar åt sig vätskan. Börja sedan med tomatsåsen. Fräs den finhackade löken, paprikan och moroten i en panna eller wok. Riv över vitlök och fräs tomatpurén med grönsakerna. Häll på burktomaterna och låt puttra ihop. Krydda med sriracha eller liknande och salt och peppra. Smaka av med lite sherry.

Fortsätt med köttbullarna. Fräs upp löken och paprikan i en stekpanna, de skall inte ta färg utan bara mjukna. Blanda färsen med det uppblötta bröder, vitlöken, persiljan och kryddorna. Blanda ner löken och paprikan och forma till fina små köttbullar. Stek i lite olja i stekpannan och lägg efterhand över i tomatsåsen där de får koka färdigt. Vid serveringen droppar du över lite sherryvinäger (om du har). Strö över persilja och servera med couscous eller valfritt annat tillbehör.

lördag 21 september 2024

Vegansk kålsoppa

Billigare än så här blir det knappast. Soppan är god och mättande och väldigt lätt att ändra beroende på vad man har hemma. Du kan t ex byta ut moroten mot palsternacka eller, varför inte ta med både och. Kanske har du rotselleri hemma och vill använda, eller så kan du ta med mer potatis eller lök. Testa!

(4 portioner)
ca 500 g vitkål
2 morötter
2 potatisar
1 gul lök
1 msk olivolja
2 tsk sirap
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk timjan 12,5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
salt och peppar

Ansa och skär kålen i ca 2 cm stora bitar och hacka löken. Bryn kål och lök i olja i en gryta så att det får lite färg och mjuknar. Ringla över sirapen och bryn med den i någon minut. Under tiden kålen steker så skalar och tärnar du morötter och potatis och tillsätter tillsammans med kryddor och buljongen. Koka sakta ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med bröd.

fredag 13 september 2024

Krämig torskgryta med paprika

Fryst fisk är inte så dyrt och i det här fallet kan man använda sig av det mesta i fiskväg, från fryst Alaska Pollock till fin torskrygg. Förmodligen också av fiskbullar i buljong, om man har det hemma. Rätten blir god i alla fall.

(4 portioner)
400 gr torsk eller annan vit fisk
2 paprikor, gärna i olika färg
en bit purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1,5-2 msk fransk senap (Edmond Fallot är bäst, tycker jag)
1 pkt passerad tomat
2,5 dl vispgrädde
1 msk smör
(1 dl vitt vin, om man vill)
lite torkad timjan, salt och peppar
(lite dill till dekoration)
Tina fisken om du använder fryst! Skär paprikan i mindra bitar och strimla purjolöken. Finskiva vitlöken. Fräs upp allt med lite smör i en panna eller kastrull men låt det inte ta färg. Häll i senapen och den passerade tomaten. Låt puttra ihop lite och häll sedan på grädden och ev vinet. Låt koka upp och lägg ner fisken i mindre bitar. Låt koka några minuter tills fisken är klar (hur länge beror på hur stora bitar fisken är i). Smaka av med salt, peppar och kanske mer senap. Blir det rinnigt så red med lite mjöl eller maizena. Servera med dillkvistar och t ex pressad potatis.

torsdag 12 september 2024

Fiskbullegryta med saffran

Det här är ett busenkelt recept på fiskbullar som ju trots allt är ett billigt sätt att äta fisk. Med hjälp av saffran blir det ändå ganska festligt och gott, även om det inte är billigt med just saffran. Vid jul brukar det dock vara extrapriser så ,om inte annars, kan man passa på då!

(4 portioner)
2 burkar (à 375 g) fiskbullar i buljong
1 morot
1 bit purjolök
2 dl grönsaksbuljong
1/2 pkt saffran
1/2 dl crème fraiche
salt, peppar och cayennepeppar, tabasco eller Piment d'Espelette (efter smak)
dill
Skala och skär moroten i stavar (julienne)
. Snitta, skölj och finstrimla purjon. Häll av buljongen från fiskbullarna i en kastrull. Tillsätt grönsaksbuljongen och saffran. Låt koka upp. Lägg i morotsstavarna och koka 2-3 minuter. Tillsätt purjon och låt koka ytterligare 2-3 minuter. Vispa i crème fraiche i små klickar. Red med lite mjöl utvispat i vatten om det blir för rinnigt. Lägg i fiskbullarna och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt, peppar och ev någon av de andra krayddorna tills smaken blir som du vill ha den. Garnera med dill och servera med t ex ris, kokt potatis eller pressad potatis.

onsdag 31 juli 2024

Fläskfilé i dillsenapssås

Ett gammalt favoritrecept som ni säkert kommer ihåg från förr, men det håller fortfarande och såsen blir väldigt god. Inte billig mat direkt men väl värt pengarna vid lite festligare tillfällen.

(4 portioner)
600 g fläskfilé
2 dl köttbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
2 msk dijonsenap
1 tsk krossad grönpeppar
1 msk vetemjöl
1 dl hackad dill
1 msk konjak
salt och peppar

Skär fläskfilén i skivor och banka ut dem lätt med handen. Stek ca 1-2 minuter per sida. Salta och peppra och lägg över i traktörpanna eller gryta. Vispa ur stekpannan med buljongen och häll den över köttet. Tillsätt grädde, soja, senap, grönpeppar och mjölet utrört i lite vatten. Koka köttet i såsen 3-5 minuter, men inte mer. Tillsätt konjaken och dillen. Servera med färskpotatis och haricots verts.

tisdag 23 juli 2024

Raggmunk med bacon

Raggmunk är billigt, mättande, gott och inte alls svårt att göra om du följer det här receptet. Vill du göra receptet veganskt är det bara att byta ut mjölken mot havre mjölk, äggen mot kikärtsspad och baconet mot någon sorts fejkon (t ex på morot).

(3-4 portioner)

2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
2 ägg
800 g potatis
2 paket bacon
lite smör att steka i

Sätt ugnen på 200 gr. Lägg ut baconen på en plåt. Vispa samman mjöl, salt, ägg och lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken. Låt vila medans du skalar potatisen och river den (enklast i en matberedare om du har en sådan). Häll genast ner i smeten och blanda väl. Sätt in baconen i ugnen. Stek raggmunkarna i en klick smör i en stekpanna som tunna pannkakor. Håll koll på baconen och ta ut dem när de är klara. Stäng av ugnen men använd eftervärmen för att varmhålla färdiga raggmunkar medans du fortsätter steka resten av smeten. Servera raggmunkarna med bacon och rårörda lingon.

fredag 28 juni 2024

Fylld fransk kronärtskocka

Under de år vi bodde i Frankrike sommartid brukade jag ofta göra den här salladen. Receptet hittade jag i en fransk veckotidning någon gång i början av 90-talet.

(4 portioner)

4 stora kronärtskockor
1 citron
500 gr räkor
10-15 körsbärstomater i halvor eller 1 tomat i tärningar
2-3 dl brödkrutonger (enkelt att göra själv på t ex rostbröd)
några salladsblad
ca 250 gr ost i kuber

Dressing

4 msk olivolja
2 msk vinäger
2 msk Dijonsenap
lite salt och peppar

Bryt loss skaftet på kronärtskockorna och skär ev bort toppen på dem. Koka dem i rikligt med vatten och citronskivor i ca 45 minuter (de är klara när man lätt kan bryta loss ett blad). Ställ dem upp och ner och låt dem rinna av och svalna. Gör under tiden en liten sallad på övriga ingredienser och skaka ihop vinegrätten. När kronärtskockorna är hanterbara öppnar du dem försiktigt och plockar bort "skägget" i mitten. Fyll dem sedan med räksalladen och häll över rikligt med dressing (får inte all sallad plats i kronärtskockorna kan du lägga lite på tallriken bredvid). Servera med ett gott bröd.

söndag 23 juni 2024

Sommarkyckling

Enkel och god kycklingrätt med en somrig känsla.

( 4 personer)
4 kycklingbröstfilé
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2,5 dl vispgrädde
1 tärning hönsbuljong
2 tsk Dijonsenap
grovhackad färsk gräslök
lite dill i kvistar
(ev en bit färsk gurka)
140 gr bacon

Bryn kycklingen runt om i smör i en stekpanna. Pressa eller riv vitlöken. Blanda grädde, smulad buljongtärning, senap, vitlök och gräslök i en vid panna. Lägg i kycklingen och låt koka under lock ca 10 min. Skär gurkan i skivor och halvera dem (eller hoppa över gurkan helt). Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt det rinna av. Rör ner gurkan i såsen vid servering och strö över baconet och dillen. Servera med (färsk-) potatis.

torsdag 20 juni 2024

Rabarber, fläder och jordgubbskompott med färskostkräm

Efterrätter är inte min grej och jag åt definitivt inga sådan som student, men den här kan jag inte annat än gilla! Har man tillgång till egen rabarber och fläder blir den inte särskilt dyr heller.

6 personer
200 gr rabarber
200 gr jordgubbar
3 msk koncentrerad flädersaft
1 msk strösocker
6 havreflarn

Färskostkräm
200 gr
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk finrivet citronskal
2 dl vispgrädde

Garnering
6 jordgubbar
mynta

Skiva rabarbern. Snoppa och skiva jordgubbarna. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt saft och socker. Låt koka upp men inte koka länge, det skall fortfarande finnas struktur av rabarbern. Ta kastrullen från värmen och tillsätt jordgubbarna. Rör om och låt kallna. Fördela kompotten i 6 skålar eller glas. Vispa färskosten med florsocker och vaniljsocker. Tillsätt citronskal. Vispa grädden och vänd ner den i krämen. Krossa havreflarnen och strö över kompotten. Fördela krämen över och garnera med jordgubbar och mynta.

tisdag 9 april 2024

Fiskbullar Expresso

Det går kanppast att laga fisk snabbare än så här och inte så mycket billigare heller, även om fiskbullar inte direkt är billig mat längre.

(4 portioner)

400 gr pasta, t ex spiraler
2 burkar fiskbullar i buljong
1 liten purjolök
2 dl crème fraiche
2 msk olivolja eller motsvarande mängd smör
drygt 1/2 msk curry (smaka av, curry är en blandning och olika stark)
1 äpple
lite gröna ärtor
några halverade körsbärstomater eller tomater i mindre bitar

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skär äpplet i klyftor, tomaterna i halvor/bitar och purjolöken i skivor. Fräs upp äpplet, ärtorna och purjon i smöret eller olivoljan tillsammans med curry. Häll på fiskbullarna och buljongen och koka upp. Rör i crème fraichen och låt koka upp, strö över tomaterna och servera med pastan.

tisdag 2 april 2024

Bönburgare

Det blir både billigt och gott att göra sina egna hamburgare på bönor och linser i stället för på malet kött. De här burgarna är riktigt goda och bra i konsistensen.

Till 4 burgare behövs:

1 pkt bönmix
1/2 dl röda linser
1 riven morot
1/2 dl panko
1 msk linfrön
1/2 dl rostad lök
1 tsk schalottenlöksfond
1 msk ljus japansk soya
salt och peppar

Börja med att koka de röda linserna i vatten i ca 10 minuter. Mortla under tiden linfröna (så gott det går). Häll sedan på 2 msk vatten och låt dra 5-10 minuter. Låt bönorna rinna av och spola av dem noga, kör dem sedan i en matberedare (eller mosa dem förhand med en potatisstöd eller liknande). Blanda efter hand i linserna, den rivna moroten, panko, rostad lök och till sist linfröna med vatten. Kör till en fast smet (ta i lite mer panko om den blir för lös). Tillsätt slutligen fonden och soyan och smaka av med salt och peppar. Stek burgarna i lite olja och servera med hamburgerbröd eller på annat valfritt sätt.

måndag 11 mars 2024

Kycklingsoppa/-gryta

Den här kycklingsoppan är jättegod. Jag brukar ibland göra den lite tjockare, som en gryta och servera den med kokt ris.

(4 portioner som förrätt, 2 portioner som huvudrätt)
ca 400 g kycklingbröstfilé
1-2 äpple
1 gul lök
lite smör
0,5-1 msk curry (curry kan vara olika stark eftersom det är en kryddblandning, smaka av)
2 pkt passerade tomater
1-2 dl vatten
2-3 dl grädde
2 tärningar grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
1 krm strösocker
salt och peppar
hackad färsk persilja

Strimla kycklingen. Kärna ur och strimla äpplet. Skala och hacka löken. Fräs allt i smör och curry i en gryta. Rör i peppar, tomater, vatten, grädde och buljongtärningar. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med socker och salt och smaka av om det behövs mer curry. Strö över persilja. Servera ev med ris.

onsdag 21 februari 2024

Spaghetti bologenese

Den klassiska köttfärssåsen! Lätt att göra vegansk och vegetarisk genom att byta ut ingredienser. Såsen blir godare ju längre den får puttra på spisen.

(4 portioner)
500 gr Spaghetti
400 g färs (nöt-, bland- eller vegofärs)
4 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten morot, i små tärningar eller grovriven
1 liten bit rotselleri, finhackad eller grovriven eller 1 stjälkselleri skuren i bitar
2 msk tomatpuré
2 dl vatten (eller lite till om det blir torrt)
1 burk krossade tomater (eller hela som du krossar direkt i grytan med sleven)
(1 burk skivade champinjoner)
1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljon, eller motsvarande mängd fond)
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar

Stek färsen på hög värme i olivolja i en gryta tills färsen är genomstekt. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri. Stek ytterligare några minuter. Tillsätt tomatpuré och låt puttra i grytan några minuter. Häll i tomater och ev champinjoner om du vill ha i det. Låt koka upp och lägg i buljongtärning, vatten och örter och låt puttra minst 45 minuter–1 timme under lock, ju längre desto bättre. Rör regelbundet och späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan någon minut mindre än enligt anvisning på paketet. Blanda i den nykokta pastan i såsen och låt koka klart i pannan. Strö över rikligt med parmesanost och servera genast.

fredag 9 februari 2024

Clementin- och morotsmarmelad

Hemgjord marmelad är både godare och billigare och dessutom nyttigare, för du kan enkelt själv reglera sötman!

1 1/2 dl finrivna morötter
4-6 clementiner, beroende på storlek
ca 2-2 1/2 dl syltsocker

Skala och riv morötterna. Skala clementinerna. Skär fruktköttet i små bitar. Lägg allt i en gryta tillsammans med syltsockret. Låt koka i 5-10 minuter. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

torsdag 25 januari 2024

Pissaladière

Frankrikes, eller rättare sagt Nice, svar på "pizza bianca", en tunn pizza med stekt lök, sadeller och oliver. Gott i mindra bitar som aperitif-tilltugg. Den görs oftast på smördeg eller väldigt tunn pizzadeg och du gör som du vill och orkar. Vill du göra en vegeterisk/vegansk variant utesluter du bara sardeller/anjovis och strör över lite extra flingsalt och väljer vegansk smördeg eller pizzadeg.

(1 pizza)

1 rulle färdig smördeg eller en färdig pizzabotten eller hemgjord pizzadeg
olivolja, till stekning
3-4 gula lökar, i tunna ringar
2 klyftor vitlök, pressade
0,5 msk herbes provencale (finns färdigblandad i kryddhyllan)
svartpeppar (efter smak)
1 tsk socker
75 g sardellfiléer i olja (eller motsvarande mängd ansjovis)
0,5-1 dl svarta oliver, urkärnade (kärna helst ur dem själv)

Sätt ugnen på 225 grader. Hetta upp en bottenskyla olja i en vid kastrull. Tillsätt lök och vitlök, blanda ordentligt. Tillsätt herbes de Provence, svartpeppar och pudra över socker. Stek på mycket låg värme minst 30 minuter. Lägg ca hälften av sardellerna i lökblandningen och blanda om. Smaksätt med ett par matskedar av sardelloljan eller anjovisspadet. Värm tills sardellerna smält samman med löken. Kavla ut degen tunt på en smord eller mjölad ugnsplåt. Bred ut ett 1 cm tjockt lager lök- och sardellsmet på degen. Toppa med resterande sardeller samt oliver och örter. Grädda pissaladièren i ugnen ca 20 minuter. Kontrollera att den fått färg på undersidan. Låt svalna en aning och ät ljummen.

måndag 22 januari 2024

Fisk- och skaldjurssoppa

Fisksoppa hör till de soppor som jag gör lite olika från gång till gång beroende på vad jag har hemma. Den här gången hade jag lite broccoli hemma och lite körsbärstomater i olika färger, annars kan man ta i lite frysta ärtor eller andra grönsaker. Även fisken och skaldjuren kan varieras beroende på tillgång.

400 gr fisk (t ex torsk, tinad, fryst fisk går också bra)
250 gr räkor
1 pkt frysta musslor, tinade
1 pkt surimi, tinat och skuren i mindre bitar
1 purjolök
1 liten gul lök
1 stjälk selleri
1 morot i stavar
2 potatisar i bitar
1/2 röd paprika
några små buketter broccoli
2 msk tomatpuré
drygt 1 liter fiskbuljong (häll på mer om det verkar för lite)
1/2 dl grädde
några halverade körsbärstomater
salt, peppar, dill 2 vitlöksklyftor
1 citron

Skala räkorna. Strimla purjolöken och sellerin, hacka löken och fräs upp allt i lite smör eller olja tillsammans med tomatpurén. Lägg i potatisbitarna, moroten och paprikan och slå över buljongen. (Vill du kan du också slå på lite vitt vin). Låt koka några minuter tills potatisen börjar mjukna. Skär under tiden fisken i mindre bitar och pressa över citronsaften. Lägg sedan fisken i grytan och koka ca 5 minuter. Tillsätt broccolbitarna, tomaterna, musslorna, surimisticksen och krydda. Slå grädden i grytan och rör om. Låt koka upp och dra av plattan. Lägg i räkorna i grytan precis innan du servera, de får inte koka! Klipp över lite dill och servera med färskt surdegsbröd.