måndag 22 januari 2024

Fisk- och skaldjurssoppa

Fisksoppa hör till de soppor som jag gör lite olika från gång till gång beroende på vad jag har hemma. Den här gången hade jag lite broccoli hemma och lite körsbärstomater i olika färger, annars kan man ta i lite frysta ärtor eller andra grönsaker. Även fisken och skaldjuren kan varieras beroende på tillgång.

400 gr fisk (t ex torsk, tinad, fryst fisk går också bra)
250 gr räkor
1 pkt frysta musslor, tinade
1 pkt surimi, tinat och skuren i mindre bitar
1 purjolök
1 liten gul lök
1 stjälk selleri
1 morot i stavar
2 potatisar i bitar
1/2 röd paprika
några små buketter broccoli
2 msk tomatpuré
drygt 1 liter fiskbuljong (häll på mer om det verkar för lite)
1/2 dl grädde
några halverade körsbärstomater
salt, peppar, dill 2 vitlöksklyftor
1 citron

Skala räkorna. Strimla purjolöken och sellerin, hacka löken och fräs upp allt i lite smör eller olja tillsammans med tomatpurén. Lägg i potatisbitarna, moroten och paprikan och slå över buljongen. (Vill du kan du också slå på lite vitt vin). Låt koka några minuter tills potatisen börjar mjukna. Skär under tiden fisken i mindre bitar och pressa över citronsaften. Lägg sedan fisken i grytan och koka ca 5 minuter. Tillsätt broccolbitarna, tomaterna, musslorna, surimisticksen och krydda. Slå grädden i grytan och rör om. Låt koka upp och dra av plattan. Lägg i räkorna i grytan precis innan du servera, de får inte koka! Klipp över lite dill och servera med färskt surdegsbröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar