Pressgurka gjorde alltid min mamma när jag var liten. Under många år efter det att hon gått bort letade jag förgäves efter ett recept, bara för att tillsist upptäcka att det stod på flaskan med ättiksprit som jag hade i kylen. Nu finns det inte alltid på flaskan så här kommer recptet på hur jag gör den numera.
(4-6 portioner)
Skiva en vanlig gurka tunnt (helst på en mandolin, om du har en, men en vanlig osthyvel går också bra). Lägg skivorna i en skål och strö över lite salt. Lägg över något tungt så att gurkorna hamnar i press (jag brukar använda en tung mortel). Låt det stå och dra i 30 minuter.
Blanda en lag av 1 dl vatten, 2 msk ättiksprit 12% (eller 1 msk ättika 24%), 2-3 msk socker + aningen vitpeppar och lite finhackad persilja. Häll av och krama ur gurkorna som legat under press och lägg över dem i en glasburk. Häll över lagen när sockret smält. Låt vila minst en timme innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar