onsdag 29 mars 2023

Köttfärsfyllda paprikor med risotto

Fyllda paprikor har varit populära ända sedan 70-talet. Själv åt jag det för första gången i Grekland 1975. Naturligtvis kan man fylla paprikor med en massa olika saker men i det här fallet har jag använt köttfärs. De jag fick i Grekland var fyllda med en blandning av köttfärs och ris, men man kan använda enbart ris också, eller en blandning av ris och fetaost om man vill ha dem vegetariska. Eller med hackade, stekta grönsaker såsom zucchini och tomat. I Grekland har jag dessutom ofta ätit Domates Gemistes, dvs fyllda bifftomater, det är gott det också om det är säsong för tomater. Paprikor är oftast billiga på sensommaren så passa på att göra den här rätten då.

(4 portioner)

PAPRIKORNA:
4 stora paprikor eller 8 mindre av valfri färg
400 gr bland-/nöt- eller lammfärs (soyafärs om du vill göra den vegansk/vegetarisk)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
(ev 2 tsk kalvfond)
1 tsk soya
salt och peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och stek i lite olja eller smör. Tillsätt färsen och stek den smulig. Tillsätt tomatpuren och de andra ingredienserna. Smaka av om det kanske behövs lite andra kryddor, det är upp till tycke och smak. Skölj paprikorna och skär av toppen på dem, ta försiktigt ut alla kärnor. Smörj en ugnsfast form med höga kanter och ställ paprikorna i denna. Lyft på locket och fyll paprikorna med köttfärsen. Sätt på locket och sätt in alltsammans i ugnen. Baka ca 40 minuter. Under tiden gör du risotto.

RISOTTON:
3 dl Arborio, Canaroli eller annat risottoris
7 dl grönsaksbuljong (ev lite mer)
1 stjälk blekselleri
1 liten morot
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
parmesanost (eller motsvarande veganskt alternativ)
25-50 gr smör (eller motsvarande veganskt alternativ)
en skvätt olivolja
(gärna en liten gnutta vitt vin)

Gör iordning buljongen och ställ den på låg värme på spisen. Finhacka lök, vitlök och selleri och tärna moroten fint. Fräs upp i olivolja. Häll på vinet (om du har) annars lägger du i riset direkt i grytan. Slå på en stor skopa buljong och rör om. Passa risotton hela tiden och häll på mer buljong så snart vätskan kokat in. Det hela tar ca 30 minutaer och du kan inte lämna spisen under lång stund utan måste passa risotton noga. När sista svätten buljong rörs i så klickar du i smöret och blandar i ganska mycket parmesanost. Servera genast med mer parmesan och de ugnsbakade paprikorna.

tisdag 28 mars 2023

Makaronilåda med falukorv och grönsaker

Makaroner hör till de saker som är praktiskt att ha hemma. Får man då över lite korv, falukorv eller annan korv, så går det lätt att svänga ihop en liten, mättande makaronilåda. Har du grönsaker i kylen eller frysen så kan man blanda i det också. Här hade jag lite paprika och några kokta broccoli buketter över i kylen.

(4 portioner)
4 portioner makaroner
4 ägg
4 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 bit falukorv eller annan korv
lite paprika (valfri färg) i bitar, några broccolibuketter eller några andra bitar av grönsaker som du har i kylen
1 gul lök
4 dl riven ost (helst smakrik)

Sätt ugnen på 225° Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke. Smörj en ugnssäker form med hälften av matfettet. Skär korven i stänger eller slantar. Skala och hacka löken. Bryn den i restenav matfettet. Vänd ner korven och fräs tills den blir varm. Blanda makaroner, korv, lök och grönsaker i formen och häll över äggstanningen. Strö över den rivna osten. Sätt in och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Spaghetti all'Amatriciana

Den här rätten är bland de populäraste pastarätterna i Italien. Snabb och enkel att tillaga är den också. Namnet kommer från den lilla jordbävningsdrabbade staden Amatrice uppe i Apenninerna. Egentligen skall den lagas med guanciale (lufttorkad griskind) men det går lika bra med pancetta eller annat rökt sidfläsk, eller t o m bacon. Ta det du gillar/har råd med/hittar/har hemma! Just att ta vara på det man har hemma är hela hemligheten med att laga "billig" mat! Idag hade jag dessutom en slatt passerad tomat i en flaska i kylen, så det fick bli det istället för krossade tomater till såsen.

(4 portioner)
500 gr spaghetti (oftast serverar man rätten med Bucatini, ihålig spaghetti)
1 gul lök
ca 200 gr guanciale/pancetta/sidfläsk eller tärnad bacon
1 burk krossade tomater
salt, peppar
olivolja
Pecorino eller parmesan att strö över

Skala och hacka löken. Skär köttet i tärningar. Bryn det tillsammans i lite olivolja. Häll på tomaterna och låt koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Under tiden såsen kokar så kokar du spaghettin riktigt "al dente" (spara lite av kokvattnet). Ta av pastan några minuter för tidigt och låt den koka färdigt i såsen. Späd ev med lite pastavatten om det blir för torrt. Servera med den rivna osten.

måndag 27 mars 2023

Sjömansgryta med köttfärs

En enkel variant av sjömansgryta/sjömanbiff kan man göra med köttfärs istället för nötkött. Man gör precis på samma sätt, det är bara det att man steker färs istället för strimlor av innanlår, rostbiff, lövbiff eller dyligt. Det är viktigt att löken steks väldigt långsamt och försiktigt i båda fallen och man varvar, potatis, lök, morötter och kött på samma sätt och tillagar i en gryta antingen på spisen, eller i ugnen. När jag gör den billigare varianten med färs så brukar jag hoppa ölen som normalt sett brukar ingå i rätten, det blir billigare så och det funkar bra, det med.

(4 stora portioner)
400-500 gr blandfärs eller nötfärs
12-13 medelstora potatisar
3 morötter
1-2 gula lökar
0,75-1 l vatten
2 buljongtärningar, helst oxbuljong
lite mörk kinesisk soya
(ev 1 lagerblad)
salt och peppar
lite timjan och en skvätt olivolja
Skala, skiva och stek löken långsamt i lite olivolja. Ta upp och lägg åt sidan. Stek köttfärsen, salta och peppar och ta upp och lägg åt sidan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och spara skyn. Skala och skiva potatis och morötter. Varva potatis, morötter, lök och köttfärs i en gryta. Avsluta med potatis. Slå över stekskyn, vatten så att du precis ser det och lite mörk soya. Lägg i buljongtärningarna och lagerbladen. Koka upp och låt koka försiktigt under lock tills potatisen är mjuk, dvs ca 45 min. Smaka av, kanske behövs det en skvätt fond eller mer salt och peppar. Tål grytan ugnsvärmen kan du koka den där istället på 200°, då brukar det behövas lite längre tid.

Vill du kan du göra en äkta sjömanbiff. Gör på samma sätt men byt ut köttet mot t ex strimlad lövbiff av innanlår och byt dessutom ut 33 cl av vätskan mot öl. Du kan dessutom göra rätten vegansk genom att byta ut köttfärsen mot vegofärs och använda grönsaksbuljong.

lördag 25 mars 2023

Räkgryta Indienne

En riktig 70-/80-tals klassiker som jag lagat hela mitt vuxna liv. Räkor är väl inte direkt billigt men som en festrätt kan den få gå ibland, speciellt när räkorna är billiga i början av året. Enkelt och snabbt att tillaga. Styrkan på rätten kan man själv bestämma genom att börja med lite curry och cayenne och öka succesivt efter avsmakning. Servera med kokt ris.

(4 portioner)
500 gr räkor(eller mer)
1 liten paprika, gärna röd i mindre bitar
1 liten purjolök eller ett par salladslökar, strimlade
2 dl frysta ärtor
10-12 färska champinjoner, skivade
2 st vitlökklyftor, finhackade
några körsbärstomater, halverade alternativt tomat i bitar
2,5-3 dl grädde
0,5-1 msk curry
1-2 tsk cayenne
salt och peppar
ev lite dill attt klippa över
4 portioner kokt ris

Börja med att koka ris till serveringen. Fräs upp löken tillsammans med de frysta ärtorna i lite smör i en panna eller wok. Tillsätt vitlök, champinjoner, paprika och ev lite mer smör. Strö över lite curry och cayenne. Häll på grädden och smaka av, det kanske behövs mer curry och/eller cayenne. Salta och peppra. När riset är klart lägger du i räkorna och låt dem bli varma men koka dem inte! Strö ev över dill och servera med riset och Mango Chutney.

söndag 19 mars 2023

Ansjovisfisk

Enkel fiskrätt som sköter sig själv i ugnen. Kan göras olika "fin" beroende på valet av fisk och vilka tomater man använder. Spenat i botten gör också rätten lite festligare (och dyrare). Fisk är aldrig billig mat, men ack så nyttig.

(4 portioner)
600 gr vit fisk (t ex torsk, kolja eller sej)
50 gr anjovis
2,5 dl grädde
2 stora tomater eller 200 gr körsbärstomater
ströbröd
salt
dill
(färsk spenat)

Tina fisken om du använder fryst. Sätt ugnen på 225°. Vill du använda spenat så fräs upp spenaten snabbt i lite smör i en stekpanna. Smörj en ugnsfast form med smör och bred ut den stekta spenaten över botten. Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Dela fisken i portionsbitar och lägg i formen. Finhacka ansjovisen och bred den över fisken. Salta och vik ihop filéerna om de är tunna. Häll över ansjovisspadet och grädden. Strö över ströbrödet. Tillaga fisken i övre delen av ugnen ca 20 min. Hacka tomaterna (eller dela körsbärstomaterna) och dillen. Lägg tomater och dill över fisken när det återstår några minuter av tiden i ugnen. Servera t ex med pressad kokt potatis.

lördag 18 mars 2023

Augerginefärspanna

Det här är en gammal klassiker som jag serverat många gånger. Inte världens billigaste men är priset på köttfärs inte för högt och auberginerna på extrapris så är det överkomligt. Enda nackdelen är väl annars att den blir ganska tråkig i färgen, det får man försöka avhjälpa genom att strö över något kryddgrönt, t ex persilja.

(4 rejäla portioner)
500 gr köttfärs av något slag
ca 400 gr aubergine (2 små eller 1 stor)
2 gula lökar
3-4 tsk curry
salt och peppar
3 dl Kelda klassisk gräddsås (alt hemgjord, se nedan)
(ev lite extra grädde om det blir torrt)
lite färsk persilja, oregano, eller timjan att strö över

Skär auberginen i tärningar. Skala och klyfta löken. Stek alltsammans i lite olja (auberginen drar till sig ganska mycket av oljan så kolla att det inte bränns). Ta upp och stek sedan köttfärsen med curryn tills den blir smulig. Smaka av med salt och ev peppar. Häll tillbaka grönsakerna och häll över såsen. Låt koka ihop några minuter. Strö över persiljan och servera med kokt ris.

Om Kelda klassik gräddsås inte går att få tag på kan du testa detta:
Koka upp 3 dl vatten med en köttbuljongtärning (eller motsvarande mängd kalvfond, dvs 1,5 msk). Blanda sedan i 2-3 msk mörk kinesisk soya och något sött, t ex lite svartvinbärssaft eller lite lingonsylt, kanske lite gelé. Skaka 4 msk mjöl med 1,5 dl grädden i en redningsbägare eller liten glasburk, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya.

måndag 13 mars 2023

Pasta tricolore

Enklare än så här blir det inte.

(2 portioner)
250 gr körsbärstomater
1 mozzarellaboll
olivolja
färsk basilika
ca 250 gr pasta av valfri sort

Koka pastan. Under tiden pastan kokar halverar du tomaterna och fräser upp dem snabbt i lite olivolja i en stekpanna eller wok. När pastan är klar häller du i den i pannan och blandar runt. Riv mozzarellan i bitar och bland ner i pasta. Strö över färsk basilika och häll på lite mer olivolja. Klart!

Porterstek

Porterstek kan inte räknas till de billiga rätterna men det är ändå ganska dryg mat när det skall vara festligt och man är många. Det är dessutom väldigt lättlagat.

(6-8 portioner)
1 1/2 kg benfritt nötkött, t ex högrev
1 flaska porter, 33 cl
1/2 dl outspädd svartvinbärssaft
ca 1 dl kinesisk soya
1 tsk timjan
6 enbär
6 hela svartpepparkorn
3 köttbuljongtärningar
2 stora vitlöksklyftor
1 stor gul lök
För att reda såsen:
8 dl sky från köttet
4 msk vetemjöl
1,5 dl grädde

Välj en gryta där köttet ligger lite "trångt". Häll porter, vinbärssaft och soya i grytan. Lägg i buljongtärningarna, vitlöksklyftorna skurna i bitar och löken skuren i klyftor och timjan. Koka upp och lägg sedan i köttet. Koka sedan sakta under lock ca 1-1/2 timma (tänk på att om du har en mindre bit kött så minskas koktiden). Kolla temperaturen med en kötttermometer. När temperaturen i köttet visar 75° lyfter du grytan av spisen och låter köttet vila i skyn ca 20 minuater. Lyft sedan upp köttet och skär det i skivor. Håll varmt medan du gör såsen.
Sila skyn och mät upp hur mycket det är. Späd ev med lite vatten så att det blir totalt 8 dl. Skaka mjölet och grädden i en redningsbägare, vispa sedan ner blandningen i såsen och låt den koka några minuter. Smaka av, det kan behövas lite mer fond eller soya. Servera köttet med såsen och kokt potatis (hasselbackspotatis är gott till) och någon grönsak eller en sallad. Gelé är ett klassiskt tillbehör.

fredag 3 mars 2023

Stekt ris

Mat som man kan göra på rester är alltid bra mat för att spara pengar. Lite ris får man ofta över, liksom en bit parika som börjar bli tråkig eller en stump purjolök. Ägg finns ofta i min kyl i alla fall och ärtor brukar finnas i frysen. Häromdagen hade jag dessutom några skinkskivor och lite räkor kvar så då passade det utmärkt att använda det här för att göra middag. OBS att riset behöver vara kokt och helt kallt, perfekt alltså om det blev ris över dagen innan. Senast jag gjorde den här rätten blev den efter receptet nedan här men det kan variera beroende på vad jag har i kylen.

(4 portioner)

ca 4 dl kokt, långkornigt ris
ca 1 dm purjolök eller mer (det går bra med annan lök också, t ex vårlök)
1 paprika (jag hade en röd i kylen)
2 dl ärtor
3-4 skivor rökt skinka
250 gr räkor eller mer
4 ägg
3-4 msk rapsolja
ca 3 msk sesamolja
3-4 msk ljus soya
3-4 msk ostronsås
(ev en liten bit ingefära)
(ev 2-3 klyftor vitlök)

Skär purjolöken i två delar på längden, strimla den sedan. Skär paprikan i mindra bitar. Strimla skinkan. Riv ingefäran och vitlöken. Skala räkorna.
Hetta upp en wok med rapsolja (det fungerar med en stekpanna också). Stek hastigt purjon, paprikan, ärtorna (jag brukar hiva i dem direkt från frysen) och den strimlade skinkan. Vispa samman äggen och slå i dem i woken. Vispa runt (ev med pinnar) så att äggen blir smuliga. OBS! Stek inte för hårt, purjolöken får inte ta färg och inte äggen heller. Tillsätt vitlöken och ingefäran och rör om. Smula sedan ner riset med händerna, se till att kornen separeras och att det inte blidas klumplar. Rör runt en liten stund så att riset blir varmt. Slå över soya, ostronsås och sesamolja. Rör runt hela tiden så att allt blir varmt. När allt är varmt och soyan och ostronsåsen fördelat sig jämt i rätten lägger du i räkorna och låter allt bli varmt. Servera!