tisdag 31 januari 2023

Gnocchi alla sorellina

När ni barn var små och var tvungna att vara hemma från dagis/skola men egentligen inte var sjuka längre (ni vet den där feberfria dagen innan de får gå dit igen), så brukade vi göra gnocchi. Det sysselsatte er och fick er att inte vara så rastlösa. Kladda med deg är ju alltid roligt! Receptet på den här rätten finns i mängder på nätet under namnet ”Gnocchi alla Sorrentina” men då görs den på färdigköpt gnocchi, vilket inte blir särskilt billigt, även om det är praktiskt. Lillasyster var en fena på att göra exakt lika stora gnocchi och därför brukar vi, pappa och jag, kalla den här rätten ”Gnocchi alla Sorellina” (dvs lillasysters gnocchi). Gör man den från grunden, men hemlagad gnocchi och tomatsås, så blir den inte bara god utan också relativt billig. Gnocchi uttalas förresten ”njocki”, men det vet ni ju redan.

(4 portioner)

Gnocchi: 800 gr fast potatis
Ca 400 gr vetemjöl
1 ägg
Salt

Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
lite chiliflakes eller något annat starkt som cayennepeppar eller sambal olek
2 tsk basilika
Salt och peppar

Gratinering:
1 -2 Mozzarella
Ca 1 dl riven parmesan
Ca 10 blad färsk basilika

Gör så här:
Baka potatisen i ugnen i ca 50 minuter på 180 grader. Fräs under tiden tomatpurén snabbt i lite olivolja i en gryta. Häll på de krossade tomaterna och krydda. Låt puttra en stund, späd med lite vatten och ev lite grönsaksfond om den blir för tjock. Ta ut potatis ur ugnen men låt ugnen vara på. Låt potatisen svalna lite tills den är hanterbar. Kläm ut innehållet ur skalet i en bunke. Mosa med en potatispress och bland moset med ca 100 gr mjöl och ett ägg. Det går lättast med elvisp med degkrokar men man kan blanda för hand också. Lägg efter hand till mer mjöl så att degen blir hanterlig, hur mycket det går åt beror på hur fuktig potatisen är. Rulla ut degen till ca 2 cm tjocka rullar och skär i 2-3 ca långa bitar. Platta till lite med en gaffel. Koka upp vatten i en stor kastrull, salta som till ett vanligt pastakok. Lägg i gnocchin lite i taget och fånga upp med en hålslev när de flyter på ytan, för då är de klara. Låt rinna av i ett durkslag. Olja en ugnsfast form och häll i gnocchin och tomatsåsen. Blanda om och lägg i bitar av mozzarella och färska basilkablad. Strö över riven parmesan och gratinera ugnen i ca 10-15 minuter. De sista minuterna sätter du på grillen så att ytan får färg.
Naturligtvis kan man köpa färdig gnocchi och tomatsås och tillaga på samma sätt men då blir det inte särskilt billigt – men det blir snabbt och bekvämt!

fredag 27 januari 2023

Tortellini al sugo di panna e funghi

Ibland kan färska tortellini vara riktigt billiga i mataffärerna och då kan man slå till på det här receptet som jag hittade i en veckotidning på 80-talet. På den tiden var det inte vanligt med färsk pasta (om man inte gjorde den själv) utan det var torkade tortellini man använde och det går förstås också bra. Välj t ex pasta med spenat/ricotta eller tomat/mozzarella för en vegetarisk version.

(4 portioner)

2 paket à 250 gr tortellini eller tortelloni, gärna av olika sorter
1 paket passerade tomater
2 dl grädde
200 gr champinjoner (ca 12 st)
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk italiensk salladskrydda
2 dl riven smakrik ost

Stek svampen i lite smör i en traktörpanna eller wok. Bland i grädde och passerad tomat, smula över buljongtärningen och krydda med salladskrydda. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra ihop till en lagom krämig sås. Koka upp vatten till tortellinin. Riv osten under tiden och blanda ner den i såsen. Låt smälta på låg värme. Koka tortellinin 2-3 minuter och häll sedan över i traktörpannan och rör om. Servera genast, ev med lite parmesan och färsk basilika på toppen. Om man vill kan man gratinera rätten.

tisdag 24 januari 2023

Broccolisoppa

Broccolisoppa är riktigt billig mat, framförallt eftersom man kan dryga ut med andra grönsaker man råkar ha hemma. Tänk på att stammen på broccolin går utmärkt att använda till den här rätten!

(4 portioner)

500 g broccoli (färsk eller fryst)
1/2 purjolök eller 1 gul lök (gul lök blir billigare)
4 st potatisar (kan ersättas med mer broccoli, några morötter, en bit blomkål, palsternacka eller rotselleri)
1 msk smör eller olja
Ca 1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl grädde (eller lite creme fraiche eller veganskt alternativ)
Salt & peppar

Hacka löken och dela broccoli och potatis i mindre bitar. Fräs grönsakerna i smör eller olja på medelvärme tills de mjuknar, ca 5 min. Häll över vatten, ha inte i för mycket, soppan får inte bli rinnig. Smula i buljongtärningarna och låt puttra under lock i ca 30 min. Mixa sedan soppan till önskad konsistens med en stavmixer. Häll i grädde eller creme fraiche och koka upp, krydda med salt och peppar. Låt puttra i 10 min. Servera med bröd och rostad lök på toppen.

Kålpudding

Jag älskar kåldolmar, men det är ett sånt pill att göra dem så oftast blir det kålpudding istället, det är ju lika gott! Kålpudding är inte vrålbillig mat men inte dyr heller. På höstarna brukar vitkålen vara billig så passa på då, speciellt om det är extrapris på blandfärs (det funkar med fläskfärs, nötfärs och soyafärs också!). Nu är den kålpudding ni har fått hemma i mitt kök inte så särskilt typisk svensk. Jag steker i olivolja, blandar ostronsås och rödvin i skysåsen och det kan ju inte betraktas som så speciellt svenskt. Men här är receptet i alla fall!

(4 portioner)

Drygt 1 kg vitkål
600 gr blandfärs
1 gul lök
½ dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
2 msk rostad lök
1 msk kalvfond
Salt och peppar

Rödvinsskysås

1 schalottenlök
1,5 msk kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
1,5 msk ostronsås
2 tsk maizena
Mörk kinesisk soja
Peppar och ev lite salt

Sätt ugnen på 175-200 grader. Hacka löken och strimla vitkålen ganska grovt. Stek försiktigt i olivolja i en stor stekpanna, traktörpanna eller wok. Det fåt inte bli bränt, men skall få lite färg. Låt ströbrödet svälla i mjölken, salta och peppra och bland ihop det med färsen till en ganska lös smet. Tillsätt den rostade löken och kalvfonden. Smöra en ugnsfast form och täck botten med hälften av lök-/kålblandningen. Täck kålen med färsen och platta ut lite. Häll resten av vitkålen över färsen, så att det täcker. Klicka över lite smör och strö på lite ströbröd och häll på lite mörk soja. Ställ in i ugnen ca 45 minuter.
Under tiden som kålpuddingen står i ugnen kokar du potatisen och fixar skysåsen. Börja md att fräsa en finhackad schalottenlök i lite olivolja i en kastrull. Låt löken mjukna men inte ta färg. Häll på rödvinet och koka ihop lite. Häll på ostronsås, vatten och fond. Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt. Häll på den kinesiska sojan och låt koka ihop. Smaka av med peppar, soja och ev lite mer fond (kanske schalottenlöksfond?). Servera kålpuddingen med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.

torsdag 19 januari 2023

Spaghetti alla Puttanesca

Snabbt, lättlagat och gott av ingredienser man oftast har i kylen.

(4 portioner)

2 vitlöksklyftor, tunnt skivade
3-4 sardellfiléer eller 3-4 tsk sardellcreme på tub
1 burk tomater
1 burk svarta oliver (helst med kärnor som du själv kärnar ur)
2 msk kapris
lite färsk basilika om du har
1/2 tsk chiliflakes
500 gr spaghetti

Fräs vitlök, chiliflakes och sardeller-/créme i olivolja utan att de får färg. Tillsätt tomaterna, oliver och kapris. Låt puttra medans du kokar pastan. Rör om då och då. Koka spaghettin ”al dente”, i rikligt med saltat vatten. Spara lite vatten innan du häller av vattnet och vänd ner spaghettin i såsen. Späd med pastavattnet om du önskar mer vätska. Strö över basilika och servera.

Ugnsgratinerad falukorv

Falukorv är lätt att variera och ganska billig mat. Det här receptet går dessutom snabbt att förbereda för ugnen. Har du bara en liten bit falukorv hemma så går det lätt att bara göra en portion.

(4-6 portioner, beroende på hur hungriga ni är)

1 falukorvsring à 800 gr
1 purjolök
svensk senap
chilisås
paprikapulver
timjan
ett antal cocktailtomater eller 1 skivad tomat
2 dl riven ost (helst vällagrad)
salt och peppar

Sätt ugen på 175 gr. Skär purjolöken i ringar och lägg den i botten på en smörad ugnsfast form. Skär falukorven i två eller fler delar på längden. Hur du skär den beror på vilken formen och storleken på din ugnsform. I princip skall korven täcka botten av formen. Lägg korven på purjolöken och bred på senapen och chilisåsen. Salta och peppra och strö över lite paprikapulver. Halvera cocktailtomaterna eller skär tomaten i skivor och lägg på korven. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 30 minuter. Servera med potatismos och ev lite saltgurka.