tisdag 11 november 2025

Coq au vin

Den här rätten skall tillagas med en hel stor kyckling (eller egentligen en tupp!) men jag brukar laga den på kycklingfilé. Det är lite trixigt att se till att den inte blir torr men det går! Marinera gärna köttet i vinet över natten men spara i så fall marinaden till tillagningen och låt i så fall köttet rinna av väl på hushållspapper före tillagningen så att det blir lättare att steka.

(4 portioner)
4 kycklingfiléer
ca 4 dl rödvin (det skall helst vara "bonnvin från trakten", en Bourgogne-Passe Tout Grains eller en god Pinot Noir)
4 dl stark buljong (kyckling- eller kalvbuljong)
en rejäl skvätt olivolja
150 gr fläsk i tärningar eller 1 pkt bacon i mindre bitar
1 gul lök
1 liten purjolök, skivad
2 vitlöksklyftor, krossade, skalade och hackade
200 gr små champinjoner
2 morötter i slantar
3 msk mjöl
3-4 dl kyckling- eller kalvbuljong
2 lagerblad
några kvistar färsk timjan eller torkad sådan
salt
svartpeppar från kvarn
(1 skvätt konjak)
ca 1-2 msk kinesisk, mörk soja
(1 dl torkade trattkantareller uppblötta i lite vatten)
lite grovhackad persilja

Sätt ugnen på 175-200 gr. Dela kycklingen i delar. Stek bacon i en stekpanna i ugnen. Dela morötter, lök, purjolök och champinjoner i mindre delar. Hacka vitlöken. Stek löken i en stekgryta. Vänd i mjöl, salta och peppra. Flytta över baconen i grytan och bryn kycklingen i baconfettet i stekpannan på spisen. Häll över i grytan. Stek sedan champinjonerna, purjon och morötterna i lite smör eller olja. Häll över i grytan. Häll på 4 dl ganska stark buljong (kyckling eller kalv) och så mycket vin att det täcker kycklingen. Tillsätt en skvätt konjak (om du vill och har). Låt koka tills kycklingen är klar, dvs ca 20 minuter. Smaka av med timjan och kinesisk soja. Tillaga gärna tuppen kvällen innan den skall serveras för då "mognar" smakerna bättre. Servera med mos eller pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar