tisdag 19 november 2024

Ugnspannkaka med bacon och vitkålsallad

Det här är riktig husmanskost för mig. Kålsalladen tog mig genom grundskolan där vi fick den till lunchen mer eller vindre varje dag och eftersom jag i princip var vegetarian i en tid när detta ansågs konstigt så blev det ofta det enda jag åt.

(3-4 portioner)
4 dl mjöl
9 dl mjölk
5 ägg
1/2 tsk salt
2 pkt bacon
1/2 litet vitkålshuvud (finstrimlat)
2 dl rårörda lingon (ev mer)

Sätt ugnen på 200 gr. Finstrimla vitkålen och blanda med lingonen. Låt vila en stund och safta till sig. Vispa ihop pannkakssmeten, dvs mjölet blandat med saltet,mjölken och äggen, till en jämn smet och låt stå och svälla medans du steker baconet. Bred ut baconskivorna i botten på en liten långpanna eller metallform. Grilla i ugnen till de fått lite färg. Häll då över smeten och sätt tillbaka formen i ugnen ca 25-30 minuter tills smeten "stannat" och fått fin färg. Servera genast med vitkålsallad.

lördag 16 november 2024

Pressgurka

Pressgurka gjorde alltid min mamma när jag var liten. Under många år efter det att hon gått bort letade jag förgäves efter ett recept, bara för att tillsist upptäcka att det stod på flaskan med ättiksprit som jag hade i kylen. Nu finns det inte alltid på flaskan så här kommer recptet på hur jag gör den numera.

(4-6 portioner)
Skiva en vanlig gurka tunnt (helst på en mandolin, om du har en, men en vanlig osthyvel går också bra). Lägg skivorna i en skål och strö över lite salt. Lägg över något tungt så att gurkorna hamnar i press (jag brukar använda en tung mortel). Låt det stå och dra i 30 minuter.
Blanda en lag av 1 dl vatten, 2 msk ättiksprit 12% (eller 1 msk ättika 24%), 2-3 msk socker + aningen vitpeppar och lite finhackad persilja. Häll av och krama ur gurkorna som legat under press och lägg över dem i en glasburk. Häll över lagen när sockret smält. Låt vila minst en timme innan servering.

fredag 15 november 2024

Albondigas en salsa

Köttbullar finns i många länder och inte minst i Spanien där de är vanliga på tapasbordet. Jag gillar att servera den här varianten med couscous, något som kan låta konstigt men faktum är att couscous var vanligt på den iberiska halvön under berberdynastierna på 1200-talet, så helt ute och cyklar är jag nog inte. Inspiration till den här rätten fick jag av en "take away"-rätt från en matbutik i Las Palmas.

(4 portioner)

Till tomatsåsen:
1 liten gul lök finhackad)
1 liten morot (finhackad)
1/2 paprika (ytterst finhackad, gärna lite olika färger)
1 vitlöksklyfta (riven)
1 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 tsk Sriracha eller Sambal olek
(en skvätt sherry)
salt och peppar
lite sherry vinäger
ev lite mer vatten och en skvätt grönsaksfond eller schalottenlöksfond

Till köttbullarna:
500 gr nötfärs
2 skivor vitt bröd
1 liten gul lök (finhackad)
1 bit röd parika (ytterst finhackad)
1 vitlöksklyfta (riven)
lite finhackad persilja
1 tsk rökt parika pulver
1 tsk cayennepeppar
lite chilipulver
salt och peppar
2 msk mjöl eller vatten

Skär rent brödskivorna från hård kanter och lägg brödskivorna på en tallrik. Slå över mjölk eller vatten så att de mjuknar och drar åt sig vätskan. Börja sedan med tomatsåsen. Fräs den finhackade löken, paprikan och moroten i en panna eller wok. Riv över vitlök och fräs tomatpurén med grönsakerna. Häll på burktomaterna och låt puttra ihop. Krydda med sriracha eller liknande och salt och peppra. Smaka av med lite sherry.

Fortsätt med köttbullarna. Fräs upp löken och paprikan i en stekpanna, de skall inte ta färg utan bara mjukna. Blanda färsen med det uppblötta bröder, vitlöken, persiljan och kryddorna. Blanda ner löken och paprikan och forma till fina små köttbullar. Stek i lite olja i stekpannan och lägg efterhand över i tomatsåsen där de får koka färdigt. Vid serveringen droppar du över lite sherryvinäger (om du har). Strö över persilja och servera med couscous eller valfritt annat tillbehör.